Mandal Fotoklubb
 
t
                             
Mandal Fotoklubb
Ramons Teams kveld
Nytt medlemsmøte på Teams
Utemøte med lysmaling
Års- og julemøte ble digitalt i 2020
Digitalt ekstramøte i MFK
Rovdyr, Salgado og sørlandssommer
Bilder fra Norge og resten av verden
Bilder, bildediskusjon og naturfototips
Bildediskusjonskveld
Sol og måne i sentrum
Sommeravslutning i Idrettsparken
Blåtur med turgruppa
Fotoklubben på utemøte i Snig
Fotoklubben er i gang igjen!
Tur til Norsk Naturfotofestival 2020
Spania, India og månedens bilde
Bildene og lyset
Lærerik kveld med mye bildediskusjon
Poetiske bilder og visuelt kvarter
Klubbprosjekter
Årsmøte og julemøte i Mandal fotoklubb
Flotte naturbilder
Nordnorske bilder
Bildediskusjon med klimakrise
Redigeringstips og bildevisninger
Bedriftsbesøk på Sjølingstad Uldvarefabrik
Veteranbussbilder, Månedens bilde og Pål Hermansen
Oppstart med veteranbusser
God oppslutning om siste møte i Mandal fotoklubb før sommeren
Ut i det blå - til Landehobde
Juryering og bildevurdering
Fotoklubben på eventyrtur i Harkmark
En kveld med bildevurdering likevel
Fotobesøk på Kjettingen
På fotosafari i Afrika
Fotografere - å male med lys
Bilkirkegård og Svalbard
Innblikk i en pressefotografs hverdag
Mandal fotoklubb startet opp det nye fotoåret
Årsmøte og juleavslutning i Mandal fotoklubb
Fotohistorie hos Nomedal
Dobbelteksponering - en spennende utfordring
Stativ og lang lukkertid i høstmørket
Kompaktkamera fortsatt kjekt å ha
Dyr, fugler og folk i Afrika og Månedens bilde
Å finne sin egen signatur i bildene
Flott bildekveld i Mandal fotoklubb
Mandal fotoklubb starter opp høstsesongen
Siste møte i Mandal fotoklubb før sommeren
Fotoklubben ute på tur igjen
Kontrast og fuglenes kveld
Lang bildekveld
Fototur med start fra Buen og målgang på La Strada
Møte med en allsidig naturfotograf
Tilbake til Husfliden - med komposisjon, perspektiv og linjer
Nytt møtelokale(?), kreative konkurransebilder og bilder fra luftballong
Spennende bildemøte med Ramon


Vis arkivérte
 

NSFF

Mandal Fotoklubb
Mandal Fotoklubb har nær 30 medlemmer. Vi møtes annen hver onsdag kl 18:00 i MKs klubbhus i Neseveien 67 (Idrettsparken), til billeddiskusjon, dagens tema og sosialt samvær.
Nye og gamle medlemmer er hjertelig velkomne, se vårt program for nærmere informasjon.
Vel møtt!
Publisert: 15. Jan 2009 11:51, JTNG
Sist oppdatert: 1. Jul 2020 10:07, LB
 
Ramons Teams kveld
Ingen overraskelse at det også denne onsdagskvelden, 24. februar, ble fotoklubbmøte digitalt på Teams. Møtet med Kai Nessler, som måtte utgå, håper vi å få til ved en senere anledning. Leder Anne inviterte i stedet til en lærerik kveld med bilderedigering. Vi har dyktige folk i egne rekker, og Ramon hadde tatt på seg oppgaven med å lose oss gjennom prosessen i Lightroom.

Etter først litt innledende prat om løst og fast mellom Teamsdeltakerne, ga leder ordet, og skjermen, til Ramon. Han innledet med å si at bildet han skulle redigere, et rovfuglbilde, var lånt av leder da han selv ikke hadde slike bilder. Bildet egnet seg godt til formålet, det hadde mange fine detaljer, fargenyanser og mørke og lyse partier.

Ramon fortalte at bildene bør være i råformat, de har mye større informasjon enn jpg-bilder, og gir derfor større muligheter i redigeringsarbeidet. Det var også viktig ikke å jobbe med originalen, men med en kopi.

Det er et hav av arbeidsverktøy i Lightroom, og det er ikke mulig å beskrive alt Ramon foretok seg i løpet av kvelden, men her er noe. Han viste hvordan det mørke hodet til fuglen kunne isoleres og lysnes, slik at øyet kom bedre fram. For å finne utvaskede/svarte flater i bildet, ble i en funksjon utvaskede flater farget rødt, og motsatt, svarte flater, ble farget blått. Deretter kunne disse flatene endres. Det var også en funksjon som ble markert med tre streker som kunne snus og vendes rundt et punkt, slik at lys/mørke i omkretsen rundt motivet kunne endres.

Han viste også mulighetene Lightroom hadde for å beskjære bildet, enten for å beholde formatet eller endre til andre standardformater. En funksjon kalt HSL tok seg av farge, metning og lys i bildet. Viktig er også skarpheten i bildet. Ramon viste en mulighet til å gjøre bildet bare skarpere i kantene mellom flatene, øyet vil da oppfatte hele bildet som skarpt. Også korn kan være ønskelig i bildet av og til, f.eks i sort/hvitt bilder, og han viste oss en effekt for å oppnå det. Til slutt viste han litt om lagring/eksportering av bildet.

Vi takker Ramon så mye for denne lærerike kvelden i Lightroom. Selv om ikke alle bruker dette programmet, har de fleste programmer noe som gjør litt av det samme.

Leder minnet om innleveringen til 1. runde i Årets fotograf som har frist 28. februar. Husk at bildene nå også skal lastes opp på NSFFs hjemmeside, se Elisabeths beskrivelse på Tavla. Leder minnet også om NM i foto med frist 15. mars.

Etter litt prat blant deltakerne om kolleksjon, de nye klassene i NM og om nye mulige programforslag til våre møter, rundet leder det hele av med å takke Ramon og deltakerne for møtet, og ønske alle en god kveld videre.
Sej

Publisert: 25. Feb 2021 22:40, SEJ
 
Nytt medlemsmøte på Teams
Onsdagskvelden 10. februar måtte vi igjen ty til den digitale verden for å få avviklet vårt planlagte medlemsmøte. Leder Anne hadde lagt ut en lenke til Teams og invitert fotoklubbens medlemmer til å logge seg på. Gro skulle vise bilder og vi skulle ha presentasjon av Månedens bilde for januar med dertil hørende bildediskusjon.

Det er bare å innrømme. Dessverre klarer vi ikke å samle like mange medlemmer til de digitale møtene som til de fysiske. Det er jo forståelig, det er mye hyggeligere å møtes i den fysiske verden og kanskje også enklere for de fleste. Det kan av og til være noen tekniske finurligheter som må overvinnes for å komme inn i den digitale verden.

I starten på møtet og under størstedelen av Gros bildeforedrag, hadde undertegnede ingen lyd. Om det skyldtes teknisk svikt eller referentens inkompetanse skal være usagt, men det resulterte i at en stund ble det litt gjetting på hvor alle de flotte bildene var tatt. Etter hvert var det nokså sikkert at det måtte være fra Nord Amerika.

Det viste seg å stemme. I etterkant fikk jeg fra Gro en hyggelig oppklaring. Turen over der hadde først gått gjennom Joshua Tree National Park, videre en tur innom The Neon Light Museum i Las Vegas. Så hadde hun vært gjennom Zion National Park, Bryce Canyon National Park og til slutt Snow Canyon State park. Vi takker Gro så mye for disse flotte bildene som viste både det storslåtte landskapet og de mange formasjoner og detaljer derfra.

Deretter gikk Elisabeth i gang med resultatene fra Månedens bilder fra januar. Lukkertid fotoklubb hadde vært jury for oss og tema denne gang var «Monokrom». Alle de 14 deltagende bildene hadde fått kommentarer fra juryen, selv om bare de 6 første bildene er poengplasser. En fin gest, da alle uansett plassering setter pris på en kommentar til bildet sitt.

Resultatlista og alle bildene finner du her på hjemmesiden vår, så vi nevner bare kort at Torstein vant med sitt hundeportrett «Storm», Arne ble nummer to med sitt ekornbilde «Hvordan står det til?» og Anne ble nummer tre med bildet «Ravn». Vi gratulerer vinnerne og takker Elisabeth og Konkurranseutvalget for jobben.

Etterpå ble det som vanlig en lærerik bildediskusjon der også juryens kommentarer ble kommentert. Som kjent er dette en subjektiv øvelse og en endelig fasit finnes vel ikke.

På møtet tok leder opp temaet organisering og lagring av bilder, ikke minst med hensyn til det å kunne raskt finne sine bilder igjen, f.eks. til en konkurranse. Hun foreslo å få til et kurs i dette. Hun etterlyste også forslag til «Ukens tema», bildeserien vi har gående for tiden på vår hjemmeside.

Dermed var det digitale møtet slutt og leder takket alle for denne gang. Neste møte er 24. februar. Følg med på hjemmesiden for å finne ut hvordan det vil foregå.
Sej

Publisert: 15. Feb 2021 20:23, SEJ
 
Utemøte med lysmaling
Onsdag 13. januar skulle fotoklubben hatt utemøte med lysmaling, men det ble avlyst på grunn av strenge koronaregler. Denne onsdagen, 27. januar, skulle vi hatt foredrag med Svein Bringsdal, men dette er blitt utsatt til onsdag 7. april, også på grunn av koronaen. Likevel, korona eller ikke, vi ville prøve oss på litt lysmaling denne «avlyste» onsdagskvelden, og var spent på hvor mange som dukket opp.

Det viste seg at kvinnene var i sterkt flertall av de til sammen fem medlemmene som møttes på parkeringsplassen ved politiet. Det var klart, fint og kaldt vintervær, og med kamera, stativ, lykt og varme klær var vi klar til kveldens prøvelser med lysmaling. Teknikken går ut på å lyse opp motivene med lykt mens kamera står på stativ og er innstilt på lange lukkertider. Her er ingen fasit, det er bare å prøve seg fram med iso-, blender- og lukkerinnstillinger.

Vi vandret litt rundt for å finne et «mørkt» sted, som ikke ble forstyrret av gate- og reklamelys, samtidig som det kunne inneholde spennende motiver/objekter. Det var ikke lett. Vi endte etter hvert opp i Skriverhaven som det første prøvestedet. Der var det forresten nå, oppdaget vi, mange anleggsmaskiner som holdt på å endevende stedet. Men heldigvis, de store trærne med flotte, nakne trekroner mot svart natthimmel, stod der urørte. Så disse ble kveldens prøvekaniner.

Hvordan resultatene ble og hvordan det hele endte er ikke så godt å si. Undertegnede ruslet etter hvert videre fra gruppen for å finne noen andre steder. Det lyktes sånn passe. Siste objekt ble statuen ved Andorsengården, før kalde fingre og tær gjorde at det fristet å sette kursen hjemover mot varmere omgivelser.

Undertegnede fikk ikke snakket med de andre før hjemreisen, men tror at alle hadde utbytte av lysmalingen og lærte noe. Undertegnede lærte i alle fall at en bør si i fra når en som eldstemann forsvinner i mørket. Etter hjemkomsten kom nemlig en telefon fra en omsorgsfull og omtenksom deltaker som lurte på om undertegnede var vel hjemme. Undertegnede takker så mye for omtanken, og beklager sin manglende kommunikasjon.

Lysmaling er noe fotoklubben gjerne kan gjenta andre steder og til andre årstider.
Sej

Publisert: 1. Feb 2021 00:53, SEJ
 
Års- og julemøte ble digitalt i 2020
Onsdagen 9. desember kl. 1900 samlet det seg nok medlemmer bak PC-skjermene til at årsmøtet over Teams var beslutningsdyktig. Leder Laila ønsket alle velkommen til dette spesielle årsmøtet grunnet koronapandemien. Hun gikk deretter over til sakslista.

Innkallingen ble godkjent og ordstyrer, referent, tellekorps og to til å underskrive protokollen ble valgt. Laila ble ordstyrer, og gikk dermed raskt videre på sakslista. Årsmeldingen ble gjennomgått av nestleder/sekretær Steinar. Den viste et aktivt år for MFK. Årsmeldingen ble godkjent. Kasserer Ole Kristian la deretter fram regnskap for 2020 og budsjett for 2021. Begge deler ble godkjent.

Valgkomitéen bestod av Liv Anette og Torstein, sistnevnte presenterte komitéens forslag til nytt styre. Årsmøtet var enige i forslaget, og dermed kunne vi gratulere Anne som ny leder etter Laila som nå ønsket avløsning. Med seg fikk hun gjenvalgte nestleder/sekretær Steinar og gjenvalgte styremedlem Ramon. Anne, som fra før var styremedlem, ble erstattet av Helene. Kasserer Ole Kristian var ikke på valg. Nytt varamedlem etter Arne, som ikke ønsket gjenvalg, ble Torstein. Og Elisabeth gikk inn som varamedlem og erstattet Helene, fordi hun som sagt ovenfor gikk inn i styret. I valgkomitéen ble Laila valgt inn og overtok etter Torstein. Vi ønsker alle lykke til i det nye året.

Kontingenten forble uendret, og det var heller ikke kommet inn forslag til behandling. Det formelle årsmøtet var dermed slutt. Avtroppende leder Laila takket så for seg, og gratulerte og ønsket velkommen nyvalgt leder Anne og hennes nye styre. Laila takket også for det gode samarbeidet i styret, hun takket valgkomitéen og hun takket Arne som hadde vært varamedlem. Deretter ble hun selv takket av nestleder/sekretær Steinar med en blomsteroppsats for sin store innsats for klubben gjennom fire år som leder. Blomstene ble etter møtet levert på døren.

Dermed var vi over i julemøte, som denne gangen ble uten kaffe og bløtkake. Det får vi ta en annen gang når vi igjen kan møtes fysisk. Men tradisjonen med utdeling av heder og ære i form av diplomer, premier, pokal og Årets fotograf, det fikk vi likevel til.

Men første hadde Laila et innslag om oppdatering av tre av våre komitéer med nye personer som skulle inn i disse. I Konkurranseutvalget (KU) går Brit ut og inn kommer Kjersti. I Utstillingskomitéen (UK) går Liv Anette ut og inn kommer Linda og i Turkomitéen (TK) går alle tre medlemmene ut, Hilde, Liv Anette og Arne, og blir erstattet av Bjørn Anders, Gro og Sissel. Oversikt over komitéene finner du her på hjemmesiden.

Deretter gikk Laila sammen med Elisabeth over til å presentere 4. og siste runde i Årets fotograf 2020 med tema «Tett på». Elverum FK hadde vært jury for oss. Det var totalt innlevert 47 bilder. Juryen syntes det var mange fine bilder, og hadde ellers gitt kommentarer til de tre første plassene og til Hederlig omtale. Av siste kategori var det 3 bilder og av Antatte var det 9 bilder. Det viste seg at bronseplassen gikk til Anne med bildet «I eget selskap», sølvplassen til Elisabeth med bildet «Farvel» og gullplassen til Brit med bildet «Et kjærlig møte». Vi gratulerer vinnerne! Bildene og resultatliste finner du på vår hjemmeside.

Så var det utdeling av diplomer og flaxlodd for hver av vinnerne i de fire rundene av Årets fotograf 2020. I 1. runde med tema «Vinter i Sør-Norge» var det Thor Ivar som vant med bildet «Julevask – Lindesnes fyr», 2. runde med tema «Lys» vant Torstein med bildet «Lofoten flames», 3. runde med tema «Sørlandssommer» vant Magne med bildet «Girls love summernights & fishing» og 4. og siste runde vant som nevnt i avsnittet ovenfor Brit med bildet «Et kjærlig møte». Vi gratulerer de fire vinnerne og viser til alle vinnerbildene på vår hjemmeside.

Da var vi endelig kommet til kveldens høydepunkt. Kåringen av Årets fotograf 2020 i Mandal FK. Her teller alle poengene medlemmene har samlet i våre konkurranser, Årets fotograf og Månedens bilde, pluss alle poengene oppnådd i NSFFs konkurranse NM i foto som arrangeres hver vår og høst. (Det er for øvrig siste år at NM-poengene teller med i klubbens Årets fotograf konkurranse).

Laila begynte med å lese poengene nedenfra på lista, fra 14. plass og oppover. Da hun var kommet til 37 poeng, var hun havnet på bronseplassen. Og der stod vår nye leder Anne. Enda en plass opp, til sølvplassen, var det blitt 53 poeng. Og det var det to personer som hadde klart å oppnå, nemlig Elisabeth og Arne. Helt til topps på lista, gullplassen, til hele 84 poeng og nærmest utklassing, der tronet Torstein i år, som i fjor, som Årets fotograf i Mandal FK. En utrolig sterk prestasjon. Dette blir hans tredje napp i vandrepokalen. Vi gratulerer Torstein og de tre andre vinnerne! Det vanket også diplomer og Flaxlodd på de heldige. Hele resultatlista ligger på Tavla på vår hjemmeside.

Når det gjaldt vandrepokalen, så fortalte Torstein med et glimt i øyet at han ikke hadde innlevert den før årsmøtet siden ingen hadde etterspurt den. Dermed fikk han under det digitale møtet en sending på døra som inneholdt den nye oblaten til å feste på pokalen, og som viste at han var vinneren for 2020. Han kunne dermed triumferende vise dette på skjermen til alle som deltok på årsmøtet. Og at Torstein satte pris på seieren er vi ikke i tvil om. Han var ikke snauere enn at han sprettet en champagneflaske på direkten. Dessverre for oss (og heldig for Torstein) fikk han ikke delt ut noe til oss andre gjennom PC-skjermen, så vi måtte nøye oss med vann eller kaffe til den velfortjente seiersskålen. Gratulerer igjen, Torstein, vi er stolt av å ha en så dyktig fotograf i klubben. Likevel, du kan nok regne med hard kamp framover fra medlemmene i din jakt på å få vandrepokalen til odel og eie.

Dermed var det hele slutt. Møtedeltakerne takket for denne gang, ønsket hverandre god jul og godt nyttår, og PC-skjermene ble slukket. Diplomer og Flaxlodd vil bli overrakt vinnerne når anledningen byr seg.

Vi kan på tampen minne om første møte i 2021, onsdag 13. januar. Pandemi eller ikke, dette er et helt trygt møte utendørs, der vi vil prøve oss på «lysmaling» med kamera. Møt opp, godt kledd etter forholdene, på parkeringsplassen ved politiet kl. 1800 med kamera, stativ og lykt.
Sej

Publisert: 16. Dec 2020 00:21, SEJ
Sist oppdatert: 4. Jan 2021 00:45, SEJ
 
Digitalt ekstramøte i MFK
Onsdagsmøtet 25. november, der Kjell-Erik Moseid skulle vist bilder, ble dessverre avlyst grunnet koronapandemien. Møtet vil bli satt opp igjen til våren. Heldigvis foreslo Anne på et styremøte å ha et medlemsmøte digitalt over Teams på denne datoen i stedet, som en test/øvelse siden årsmøtet også skal gå digitalt over Teams.

Som sagt, så gjort. Invitasjon og påloggingslenke ble sendt rundt til medlemmene, og etter en nokså grei start var vi til slutt 11 stykker pålogget. Ikke all verdens, men dette er nytt for de fleste. Vi håper selvsagt på enda større oppslutning på årsmøtet onsdag 9. desember.

Anne hadde igjen tatt på seg å vise bilder. Denne gangen bilder fra Brasil. Omtrent på denne tida i fjor, reiste de dit ned med en gjeng ivrige fuglekikkere. At fugler dermed var i hovedrollen på de fleste bildene, var vel ingen overraskelse. Men Anne hadde også øynene åpne for andre ting. Stadig vekk ble bildeseriene avbrutt av små filmsnutter som også viste deltakerne, transportmidlene og hva som ellers kunne hende på en slik reise. Særlig fornøyelig var en liten snutt om et spesielt kronglet bad på et hotellrom. Vi takker Anne for denne lange bildereisen.

Til slutt ble det litt fotoprat, og litt prat om årsmøtet, før leder Laila takket alle som hadde deltatt på dette ekstramøtet. Hun ønsket alle vel møtt igjen til årsmøtet om fjorten dager, også over Teams.
Sej

Publisert: 27. Nov 2020 20:32, SEJ
 
Rovdyr, Salgado og sørlandssommer
Denne onsdagskvelden, 28. oktober, i klubblokalet i Idrettsparken, ble det mange flotte bilder å fordøye for de heldige fotoklubbmedlemmene som hadde møtt opp. Leder var forhindret i å komme, så det var nestleder Steinar som ønsket velkommen og som ledet møtet. Han kom først med noen opplysninger i forbindelse med det nylig avholdte styremøte.

Vårt gamle mørkerom i Tidemandgården må vi antakelig etter hvert regne med å tømme, derfor kan vi allerede nå se om vi kan kvitte oss med noe. Nestleder opplyste derfor om at to-tre forstørrelsesapparater og mørkeromsutstyr kanskje kunne legges ut på Finn om ikke noen medlemmer var interessert i å overta det. Videre etterlyste han reserveforedrag som kunne legges inn på klubbens PC eller en minnepinne.

Deretter fikk Ramon fra Konkurranseutvalget ordet og orienterte om forslaget de hadde kommet med i siste styremøte. Det viktigste der var at det skulle bare være Månedens bilde for 8 måneder, og at poeng som oppnås i NM ikke lenger skal telle med i vår konkurranse Årets fotograf (ÅF). Det var ingen som protesterte, dermed kan vel det nye styret eventuelt sette dette i gang fra nyttår. Ramon oppfordret også medlemmene til å komme med forslag til tema for de fire nye fotokonkurransene i ÅF for 2021.

Nestleder minnet så om vår jubileumskomité som bør settes sammen ganske snart. Klubben er 50 år i 2024, og komitéen bør bestå av både styremedlemmer og vanlige medlemmer. Hvis det skal utgis bok, lage bildeutstillinger eller annet, er det lurt å komme i gang allerede nå. Til slutt minnet han om årsmøtet 9. desember, og om at fristen for innsending av forslag/saker er 11. november.

Så var det endelig tid for kveldens hovedprogram som var bildevisning ved Torstein. Flotte bilder av store rovfugler er vel blitt Torsteins varemerke, så vi var spente på hva han ville vise oss denne kvelden. Og han skuffet ikke. Selv om han begynte med fugl fra Rona, han syntes det var gøy å fotografere i nærområdene, fortalte han, var vi snart på tur rundt mange steder i Norge og også en tur utenfor landegrensen.

Vi fikk se fiskeørn i aksjon, og både tiurleik og orrfugl, de siste var vel bilder fra Vegusdal. Han mente det var mer futt i orrfuglene, og dermed mer moro å fotografere. Vi fikk se bilder fra Vestlandet, fra Runde, Geirangerfjorden, Strynfjellene, Atlanterhavsveien og Molde for å nevne noe. Fugler vestfra vi fikk se var bl.a. havørn, havsule, toppskarv, alke, lomvi, ringvi og ikke minst de flotte lundefuglene.

Torstein viste også bilder fra en sprek tur over Besseggen i august måned. Den gikk fra Gjendesheim til Gjendebu, og det tar en del timer å komme over, fortalte han. De luftige partiene på stien var ikke for folk med høydeskrekk, så det ut til.

Til slutt tok Torstein oss med på en tur til Finland, der Natur og Foto arrangerte en fotosafaritur med naturfotografene Bård Næss og Tom Schandy. Det hadde vært en stor opplevelse, fortalte han. Og det tror vi så gjerne etter de flotte bildene av de store rovdyrene, bjørn, ulv og jerv. Det var spennende å ligge i skjul, helt alene, mens rovdyrene ruslet rundt etter mat utenfor, fortalte han. Han fikk bilder med både bjørn og ulv på samme bildet. En natt fikk han også oppleve et ulvehylekor.

Vi takker Torstein så mye for denne fine fotokvelden der vi fikk en flott naturopplevelse.Kaffepausen var det også Torstein som stod for. Kaffe og boller smakte godt etter alle bildene.

Etter kaffepausen var det Magne som skulle presentere en kjent fotograf. Og det ble Sebastião Salgado, en av verdens mest kjente fotografer. Magne sendte rundt noen bøker av denne fotografen, mens han entusiastisk fortalte om han. Han var brasiliansk, utdannet økonom, og ble etter hvert dokumentarfotograf og fotojournalist. Han var autodidakt, altså selvlært, helt uten noen fotoutdanning.

Han hadde vært medlem av de største fotobyråene, inkludert Magnum, som kanskje er det mest kjente. Magne fortalte at Salgado stod på gaten og tok bilder da president Reagen ble skutt. Han tok bilder i sort/hvitt og var spesielt interessert i folk og deres liv. Han har gitt ut mange bøker og fotografert rundt omkring i verden der det var mye nød og krig, men også dokumentert miljø og natur. Særlig bildene fra dagbruddet i Serra Pelada, Brasil, 1986, med de mange stigene og arbeiderne, er vel noe mange husker og som han ble berømt for.

Magne viste også mange fantastiske sort/hvitt bilder av Salgado, og fortalte at det var laget en dokumentarfilm om fotografen som han oppfordret oss til å se. Vi takker Magne så mye for presentasjonen av denne helt enestående fotografen Sebastião Salgado.

Da var det på tide med «Sørlandssommer», som var tema i den 3. runden i ÅF. Elisabeth gikk i gang med å presentere resultatet fra Equinor Stavanger Photo Club som hadde vært jury for våre i alt 45 bilder. De hadde ikke kommet med noen generell kommentar til bildene, fortalte Elisabeth. Det var 10 Antatte, 3 Hederlig omtale og Gull, Sølv og to Bronse. Alle utenom de Antatte hadde fått kommentarer.

Som vanlig begynte Elisabeth på de Antatte og jobbet seg oppover listen. På delt Bronseplass kom Helene og Steinar med henholdsvis bildene «Det er sommer det er sol og det er søndag» og «Sommersol», og på Sølv- og Gullplassen tronet Magne med sine bilder «Vading deep – Chasing Silver» og «Girls love summernights & fishing». Vi gratulerer de heldige vinnerne! Alle bildene finner du her på vår hjemmeside. Takk også til Elisabeth for presentasjonen.

Så var det i grunnen slutt på kvelden. Men likevel, før nestleder fikk takket for i kveld og ønsket alle vel hjem, ble det litt diskusjon om bildetitler. Noen juryer legger vekt på disse, andre ser helt bort fra det. Derfor mente Magne at vi burde si klart i fra til en jury om vi ønsker at de skal ta med tittelen i bedømmingen av bildene eller ikke.

Helt til slutt ble det bemerket at akustikken i lokalet nå var mye bedre enn forrige gang, og ved å se oss rundt ble vi overbevist om at det var kommet ekstra plater på tak og vegger!? Eller var det det? Vi velger likevel å ta sjansen på å takke for rask respons til den det måtte gjelde.
Sej

Publisert: 31. Oct 2020 19:03, SEJ
 
Bilder fra Norge og resten av verden
Igjen var det fotoklubbonsdag, denne gangen 14. oktober, og samling i klubblokalet i Idrettsparken. Leder Laila ønsket alle velkommen, også et par nye gjester som stakk innom for anledningen. Videre minnet hun om innleveringen til NSFFs NM i foto 15. oktober og om framgangsmåten rundt dette. Hun fortalte også kort om fotoklubben vår til de nye gjestene. Deretter ga hun ordet til vårt medlem Anne som etter programmet skulle vise bilder.

Anne begynte først med å presentere seg og familien med noen bilder. De bodde på Snik og både hun og mannen var interessert fugler, faktisk veldig interessert, slik at de også drev med ringmerking. I tillegg til å delta i ringmerkingen på Lista, hadde de også ringmerket 2500 fugler i hagen, fortalte hun. Dette var en interessant hobby samtidig som en lærte mer om fuglene.

Siden det var mannen som først og fremst var ornitologen, og som hun fulgte med rundt på turene i verden, fikk hun også til slutt skaffet seg et kamera. Og det var lurt, fortalte hun, for da fikk hun også noe å gjøre. Nå kunne hun faktisk tenke seg mannens store og avanserte dokumentasjonskamera, siden det nå var hun som hele tiden jaktet på å gjøre bildet bedre. Kanskje de skulle bytte kamera?

Etter å ha vist en del bilder fra lokale omgivelser, fikk forsamlingen tilbud om å se Norgesbilder først eller bilder fra utlandet først. Det ble Norge som vant, og at det gikk mest i fugl var vel ingen stor overraskelse. Vår fugleinteresserte klubb fikk se mange arter både fra sør og nord i landet, men også vakre landskapsbilder og noen dyr innimellom. Ringmerking av kongeørn imponerte, og var ikke dagligdags for de fleste å være med på, vil en tro.

Så var det utlandet (selv om noen smakebiter derfra hadde sneket seg med i Norgesgruppen) som stod for tur. Anne viste etter hvert et utrolig stort bildeutvalg av fugler, dyr, insekter og landskaper fra forskjellige steder rundt om i verden som de hadde besøkt, og i stort tempo, så en referent ble fort på etterskudd. Tror ikke det er vist så mange forskjellige bilder fra så mange forskjellige steder i verden noen gang før i klubbens historie. Og hun kunne navnene på alt vi så, ganske imponerende. Alt fra en selvoppdaget ny type nakensnegle i Zansibar, til store elefanter på savannene. Tusen takk, Anne, dette var riktig moro å være med på. Referentens favorittbilde, bildet av gruppen av sjiraffer i en fantastisk positur (som ser ut til å være kommandert på plass), vil bli husket for alltid.

I kaffepausen etterpå var det også Anne som stod for kakene. Det smakte fortreffelig etter den lange, intense bildereisen vi hadde vært med på. Samtidig som medlemmene kunne nyte kaffe og kaker, kunne de også nyte bilder fra Mandal fotoklubbs DVD fra 2007 som snurret i bakgrunnen. Hyggelig med gjensyn av nå etter hvert mange historiske bilder.

Siste post på programmet denne flotte onsdagskvelden, var Månedens bilde for september. Som kjent var det Elisabeth som stakk av med seieren med bildet «Hvilepuls». Andreplassen var det Helene som fikk med bildet «Heretter ønsker jeg å følge deg helt hjem», og tredjeplassen gikk til Torstein med bildet «The lake». Vi gratulerer!

Leder satte i gang en bildediskusjon av de tolv bildene, der først fotografen og deretter medlemmene kunne uttale seg og gi både ros og ris og forslag til mulige forbedringer av bildet. Erfaringsmessig alltid nyttig både for fotografen selv og for medlemmene.

Etter dette rundet leder det hele av og ønsket alle vel hjem, og minnet samtidig om neste møte 28. oktober, der Torstein viser bilder og Magne presenterer en kjent fotograf/fotobok.
Sej

Publisert: 16. Oct 2020 23:04, SEJ
 
Bilder, bildediskusjon og naturfototips
Denne onsdagskvelden, 30. september, var oppmøtet mer normalt igjen i det nye lokalet vårt i Idrettsparken. Leder Laila var også på plass igjen, og ønsket alle velkommen til kveldens program. Hun minnet om MB for september med tema «Kreativt» og om innsending av bilder til NM. Nytt nå er at papirbilder kan sendes fra hvert enkelt medlem direkte til NSFF. Fristen er 15. oktober.

Til 3. runde i Årets fotograf var det levert inn 45 bilder, og Equinor Stavanger Photo Club skal være jury. Leder foreslo likegodt å vise disse først som en oppvarming til bildediskusjonen seinere. Temaet for konkurransen var «Sørlandssommer». At «vann» gikk igjen på de fleste bildene, var kanskje ingen overraskelse, og det samsvarer sannsynligvis bra med eventuelle sørlandsferierende medlemmer av den rogalandske jurys oppfatninger av hva en sørlandssommer skal inneholde. Sannsynligvis også om vannet kommer fra oven. De medlemmene uten vann i bildene får leve i spenning. Kanskje noen i juryen ikke har vært her eller rett og slett har vannskrekk?

Fem medlemmer hadde tatt seg bryet og lagt inn bilder som potensielle kandidater for innsending til NM nå i høst. Leder viste disse og det kom mange forslag til redigering, både for å forbedre bildet og forsterke bildeuttrykket. Dette er ofte til god hjelp for fotografen, men det er fotografen som selv bestemmer til syvende og sist hva han/hun vil satse på. I det lange løp, mener mange, skal en holde fast på det en selv mener er best, og ikke det en tror andre liker best.

Etter denne seansen, serverte Filip kaffe, og etter hvert dukket også kveldens foredragsholder opp, naturfotograf Leiv Arne Åkset, fra de dype Marnardalskogene. Han driver som kjent med utleie av fotoskjul til naturfotografer, og er kjent for dette langt utenfor landets grenser. Mange av våre medlemmer har benyttet seg av Leiv Arne sin kompetanse på dette området, noe som har resultert i mange flotte rovfuglebilder.

Han startet først med å sette opp noen setninger om foto vi skulle tenke over og som vi skulle diskutere; Er det viktig med riktig foto/videoutstyr? Er det viktig å sette av god tid, og eventuelt hvorfor? Hvilke teknikk skal man tenke på? Hvordan planlegge når man skal fotografere?

Det var ikke så mange bilder han skulle vise, han ville heller ha en dialog i gang, og få oss til å tenke over hvordan vi egentlig planla og utførte fotograferingen. Han var rask med å lovprise det speilfrie kamera, og fortalte at ny teknikk gjorde at en kunne låse fokus, f.eks. på øye på en fugl, og dermed stod friere til å følge og komponere bildet. Slik var en garantert mange flere skarpe bilder etter en økt i fotoskjulet, hevdet han.

Videre ga han mange tips som sikkert mange kjenner til, men som en ikke alltid husker på. Vil du fryse vingene på fuglen, bruk kort lukkertid, 1/2000 sekund er bra. I snøvær gjør det seg best med lang lukkertid. Av og til er bakgrunnen og omgivelsene viktig å få fram. Bruk litt lenger lukketid på tåkebilder, for å få litt bevegelse i bildet.

Han fortalte også litt om arbeidet sitt. På grunn av koronatiden, var det mange utlendinger som ikke kunne komme. For tiden hadde han bare et skjul. Fotoskjul forstyrret ikke fuglene, mente han, det var en skånsom måte å fotografere de på. Fuglene kom til deg, du oppsøkte de ikke. Om sommeren ble fotografene fraktet inn til skjulet i skumringen, om vinteren når det var helt mørkt. Ørn hadde det vært mye av den siste tiden.

Det er viktig å vite hva en skal fotografere, og planlegge teknikk og utstyr ut fra det. Hvis ikke dette slår til, er det lurt med en plan B. Det er mye annet som også kan fotograferes, mente han. Til slutt sa han at han tok bilder han selv var fornøyd med, uten å dvele så mye ved hva andre ville mene når han sendte de til konkurranser. Leder takket ham for alt han hadde formidlet til medlemmer i en særs fugleinteressert fotoklubb.

I løpet av kvelden ble det også tid til en liten oppmerksomhet rettet mot to av våre medlemmer i forbindelse med NM i vår. Arne fikk Hederlig omtale for sitt bilde «Inn for landing» i kategorien Natur, og ikke minst Anne som fikk overlevert bronsemedalje i samme kategori for sitt bilde «Naturens juvel». Vi gratulerer begge to!

Dermed kunne leder runde av for denne gang og samtidig minne om neste møte, 14. oktober, der Anne skal ha bildevisning.
Sej

Publisert: 3. Oct 2020 20:45, SEJ
 
Bildediskusjonskveld
Onsdag 16. september ble den første innekvelden i vårt nye klubblokale i MK-huset i Idrettsparken. Men hvorfor var det så få medlemmer som møtte fram? Var det Koronafrykten som gjorde utslaget? Vanskelig å vite, men vi overholdt smittevernreglene med 1 meters sitteavstand, og spriten var selvsagt på bordet. Så det burde være like trygt her som andre steder. Leder Laila var sykemeldt, og dermed var det nestleder Steinar som skulle lose oss gjennom kveldens program.

Forrige gang var vi ute og tok fullmånebilder, og medlemmene ble oppfordret til å legge inn to slike bilder hver i Billedgalleriet til diskusjon og redigering til denne kvelden. Nå viste det seg at faktisk bare ett medlem hadde gjort dette. Ramon som hadde en god styring på utekvelden sist, ble dermed spurt om han kunne vise oss via sin PC noen bilder og forslag til redigering av disse. Og det gjorde han velvilligst. I programmet On 1 Photo Raw viste han og forklarte hva en kunne gjøre med bildene for å få de bedre. Han forklarte også en teknikk der en kunne sette sammen fire forskjellige bilder til ett bilde. Teknikken tok vare på skarphetsområde fra hvert bilde. Medlemmene ble veldig engasjert i det Ramon fortalte. Til slutt i denne bolken viste Anne noen av sine bilder fra utekvelden sist gang.

Etter hvert kom vi oss over til kveldens siste programpost; Bildediskusjon over Månedens bilde for august. Som kjent var det Ramon som vant med sitt bilde «Nua spotted», andreplass fikk Arne med bildet «Tett ved mor» og tredjeplassen gikk til Laila med bildet «Spurvehaukens regndans».

Det ble en livlig bildediskusjon over alle bildene, og mange forslag til å bli klok av. Diskusjonen tok også en vending mot motivvalgene, eller retter sagt, det ensidige motivvalget som ofte dominerer de øverste plassene på resultatlistene. Der er det fugl som dominerer. Er det fordi fuglebildene er de beste, eller fordi mange i klubben er interessert i fuglefotografering, eller fordi ingen gidder levere andre motiver når disse sjelden når opp? Alle tre påstandene kan vel være riktige. Alle var vel til slutt likevel enige om at en større bredde i motivene i Månedens bilde hadde vært til fordel for klubben, ikke minst med tanke på vår presentasjon utad via avisene.

Til slutt ble det også en diskusjon rundt regelen om at tidligere premierte bilder i klubben, eller nesten identiske bilder, ikke kan delta på nytt. Dette på bakgrunn av Torsteins innlegg i Tavla 7. september, der han setter spørsmålstegn ved nesten identiske bilder. Betyr det bilder tatt på samme sted, samme art, samme tidspunkt og samme visuelle uttrykk? Hensikten med regelen er at klubben ønsker nye bilder i sine konkurranser, slik at et vinnerbilde ikke stadig går igjen i nye klubbkonkurranser. Det er nok de fleste enige i. For at ingen, bevisst eller ubevisst, skal omgå denne regelen, er det føyd til «nesten identiske bilder». Et eksempel er at hvis neste fuglebilde på bildefila etter vinnerbilde, viser at fuglen har snudd litt på hodet, og ellers alt er likt, så kan en heller ikke delta med dette bildet. Selv om det beviselig er et annet bilde. Men om det er tatt samme sted, eller om det er samme art, eller omtrent samme tidspunkt, trenger dermed ikke bety noe. Bildet må vise den samme fuglen på en annen måte.

Helt til slutt kan vi nevne at utstillingsbildene våre som hang på veggen til Fiskelagsbygget i Bryggegata, nå er tatt ned. Ole Kristian hadde med bildene og delte de ut til de fotografene som var til stede i kveld. Møt opp neste gang hvis du vil ha ditt, da han tar de resterende sikkert med på nytt.

Vi takker Filip for all tilrettelegging før, på og etter møtet i det nye lokalet vårt. Også stor takk til Ole Kristian som sørget for nydelig kake og kaffe til en pratsom forsamling denne kvelden. Vi ønsker også god bedring til vår kjære leder og håper hun er klar igjen til neste møte 30. september.
Sej

Publisert: 17. Sep 2020 13:31, SEJ
 
Sol og måne i sentrum
Onsdag 2. september var Mandal fotoklubb klare til å starte opp igjen etter sommerferien. En glad gjeng hadde møtt opp ved klubbhuset i Idrettsparken, vårt nye møtelokale fra nå av. Programmet denne kvelden var å fotografere fullmånen fra Uranienborg når den dukket opp over horisonten, under ledelse av vår erfarne månefotograf Ramon. Ventetiden kunne brukes til å fotografere solnedgangen fra samme sted.

Siden vi hadde god tid til begge begivenheter, valgte noen å rusle gjennom Vestnes og håpe på noen motiver der på veien opp til Uranienborg. Andre valgte å ta bil, for å få den mere strategisk plassert med tanke på hjemreisen.

Kvelden syntes å være perfekt for det planlagte programmet. En fin sommerkveld med klart fint vær og lite skyer i sikte. Da endelig alle var samlet på det lille platået på toppen av Uranienborg med oppslåtte fotostativer med påmonterte kameraer med lange telelinser, kunne det sikkert se ut som en slags okkupasjon fra byen. Heldigvis var det bare ivrige medlemmer fra Mandal fotoklubb som ventet på et spennende motiv.

Ventetiden ble forkortet med mye fotoprat, om hva sommeren hadde gitt av opplevelser og mye annet løst og fast. Solnedganger er vel kanskje oppbrukt og utskjelt av mange i fotoklubbmiljøet, men derfor er det nok mange som likevel vil prøve seg for å se om det går an gjøre det på en ny måte. Så også i kveld, det blir spennende å se hva medlemmene klarte å få til.

Men så, endelig valgte hovedmotivet denne kvelden å begynne å vise seg, ikke mange minuttene over kl. 2100. Klar og rund og fin med varm gul farge steg månen majestetisk, i overraskende høyt tempo, opp over åskammen. Kameraene begynte å klapre med lukkerne og i bakgrunnen gjentok Ramon tydelige de anbefalte innstillingene av lukkerhastighet, blender og ISO. Også VR burde være avslått når kameraet stod på stativ, minnet han om.

Og så, nesten like plutselig som det hele begynte, var det slutt på fotograferingen. De fleste håpet nå på at de hadde fått de månebildene de skulle ha. Dessuten hadde det vært en lang kveld og etter hvert også blitt litt kaldt. Derfor ble utstyret pakket ned og medlemmene takket for en fin kveld og ruslet ned fra Uranienborg hver til sitt.

Vi takker Ramon så mye for god hjelp denne flotte kvelden. Han hjalp også den siste gjengen trykt ned fra fjellet med å lyse foran med sin lommelykt.

Minner om neste møte, 16. september. Da vil vi se nærmer på månebildene. Legg inn 2 bilder i Billedgalleriet til billeddiskusjon og redigeringsarbeid.
Sej

Publisert: 4. Sep 2020 16:51, SEJ
 
Sommeravslutning i Idrettsparken
Ja, så mye idrett eller tribunesliting ble det ikke på medlemmene i Mandal fotoklubb denne onsdagskvelden 3. juni, men vi fikk i alle fall testet vårt nye klubblokale som vi skal ta i bruk til høsten.

Leder Laila ønsket først alle velkommen ute på parkeringsplassen bak tribunen, og særlig velkommen til Gro fra Holum som nytt medlem i klubben. Leder orienterte deretter litt om klubbens planer framover. Hun takket Filip for at vi nå kunne være her i MKs lokaler fra høsten av. Vi vil igjen ta i bruk vår gode projektor og sørge for at vårt store lerret blir hengt opp klar til oppstarten.

Da det i vår har vært alternative møter ute i det fri på grunn av koronasituasjonen, har vi ubrukte programposter som vi setter opp til høsten. Det blir også et styremøte 17. juni som vil forberede et fullstendig høstprogram. Oppstart blir 2. september.

Deretter ruslet alle inn for å se seg om i det nye lokalet. Her var god plass til alle og forholdene så ut til å ligge greit til rette for å vise bilder. Filip hadde sørget for at vi også får et låsbart oppbevaringsskap.

Det varte ikke lenge før praten gikk livlig rundt bordet, og stemningen steg enda noen hakk da Ole Kristian ankom med de bestilte nystekte og duftende pizzaene samt drikke til. I tillegg hadde Filip sørget for nytrukket glovarm kaffe. Det ble en svært hyggelig debut for Mandal fotoklubbs medlemmer i det nye lokalet.

Elisabeth i Konkurranseutvalget tok etter hvert ordet for å presentere resultatet fra vår 2. runde i Årets fotograf med tema «Lys». Innherred FK hadde vært jury for oss. Av 52 deltagende bilder hadde de plukket ut, i tillegg til de 3 første plassene, 6 Hederlig omtale og 10 Antatte. Juryen uttalte at de syntes det var mange flotte bilder og at det var veldig jevnt i toppen.

Elisabeth begynte med å presentere de antatte bildene. Selv uten at bildene ble vist denne gangen, var det spennende å følge med på vei mot toppen. Og der tronet Torstein med sitt fabelaktige bilde «Lofoten flames». Sølvplassen gikk til Hilde med bildet «Solnedgang ved Østerland» og bronseplassen gikk til Arne med bildet «Lyset leker i soldoggen». Vi gratulerer vinnerne! Alle bildene fra konkurransen finner du her på hjemmesiden vår.

Siden et nytt medlem var til stede, orienterte leder litt om klubben, om konkurransene våre, om napp i vandrepokalen, om kontingenten vår på kr 500, om NSFF og NM i foto, og om Årboka som forhåpentligvis snart kommer i postkassa.

Etter hvert ble det også litt diskusjon og utveksling av synspunkter rundt det å velge ut 20 bilder fra våre innsendte NM-bilder som skal delta i klubb-NM. Skal alle som sender inn bilder få med et bilde, eller skal konkurranseutvalget plukke ut de bildene som de synes er best uten hensyn til autor?

Også rundt fugle- og dyrebilder ble det litt diskusjon. Er det juks med tilrettelegging? Det er visst nå forbudt å legge ut åte til rovdyrene. Og hvor langt kan en la andre redigere bildene sine? Dette er sikkert temaer en vil høre mer om i naturfotoverdenen framover.

Helt til slutt presenterte leder Laila poengstillingen ved halvgått løp på vei til Årets fotograf. Fjorårets vinner Torstein, som har to napp i vandrepokalen, ledet suverent med 51 poeng. Bak han kom Arne med 32 poeng, og på tredjeplassen nykommeren Leiv Arne med 24 poeng. Hele lista finner medlemmene på Tavla her på hjemmesiden vår.

Dermed var siste klubbkveld før sommeren slutt. Leder ønsket alle en god sommer, og vel møtt til høstens fotokvelder i det nye møtelokalet vårt.
Sej

Publisert: 6. Jun 2020 10:35, SEJ
 
Blåtur med turgruppa
Onsdagskvelden 20. mai møtte vi opp kl. 18.00 i Langgata utenfor klubblokalet, spente på hvor vi ville ende opp denne kvelden. Turkomitéen inviterte nemlig igjen til en blåtur sammen med medbrakte kameraer og eventuelt noe å spise og drikke til. Da blåtursjefen Arne dukket opp og ønsket velkommen, kunne han avsløre at turen gikk til Tjøm, nærmere bestemt til Katnesbukta.

Før vi dro i vei, minnet Arne om at de nasjonale koronareglene måtte følges. Det betydde bare én passasjer i hver bil, og denne måtte plasseres i baksetet, mente han. Ingen kontrollør dukket opp, så om dette ble fulgt til punkt og prikke, vites ikke.

I alle fall kom klubbens medlemmer vel fram til dette utvalgte vakre stedet denne fine vårkvelden. Og et bedre fotosted i vårt nærområde er det vel nesten ikke mulig å finne. Her er alle slags motiver. Det er skog med et fint skogsinteriør der du finner blomster, planter og fugler. Det er hav og sandstrender, og fint lys som innbyr til landskapsbilder, og det er flotte, hvitskurte skulpturlignende svaberg og mange rullesteiner med blomster innimellom. Her er også mange gravrøyser å se. Hvis en ikke får fotografert noe motiv her, så har en rett og slett glemt kameraet.

Det hadde heldigvis ikke deltakerne, de spredte seg raskt i terrenget, og kunne snart observeres i både krypende og liggende stilling for å få festet et best mulig bilde på brikka. Etter ca. en og en halv times jobbing var det samling på stranden for å prate og nyte det medbrakte.

Også denne kvelden var det noen som kastet inn håndkleet etter første økt og satte kursen hjemover mot Mandal. Noen lærer visst aldri, jamfør forrige møte i Snig. De standhaftige ble igjen til videre fotografering, kanskje med Peder Austruds utsagn i bakhodet fra da han besøkte klubben, om at det siste lyset en kunne tyne ut av motivet ofte kunne bli til de beste bildene.

Uansett, det ble en flott fotokveld for medlemmene i Mandal fotoklubb. Vi retter en stor takk til Blåtursjefen Arne som fikk i stand dette. Takk også til alle som deltok.
Sej

Publisert: 25. May 2020 23:51, SEJ
 
Fotoklubben på utemøte i Snig
Onsdagskvelden 6. mai var Mandal fotoklubb igjen på farta. Denne gangen gikk turen først og fremst til Snig. Her ble en passe stor gruppe medlemmer tatt i mot på stranda av styremedlem Anne. Hun bor her og har førstehåndskjennskap til området. Vi ble straks invitert med inn i hennes fantastiske hage og bydd både på kaffe og kake. Det smakte og varmet usedvanlig godt denne heller kjølige vårkvelden.

Leder Laila benyttet anledningen og ønsket velkommen til et nytt utemøte som nok også denne gangen ville bety fotografering. Hun takket Anne for gjestfriheten, og gjentok som sist ganske tydelig at medlemmene måtte dele seg i grupper og passe på de viktige avstandsreglene. Tema denne gangen var også «Vann» med tanke på Månedens bilde for mai. Hver fotograf stod selvfølgelig likevel fritt til å velge andre motiver, framhevet hun.

Leder kunne også fortelle at hun var blitt kontaktet av Mandals Trebåt og Motorforening som gjerne ønsket at vi ville fotografere båtene deres. Sytende mai kunne være en passende anledning, da det var planlagt en båtkortesje på elva. Foreningen var også involvert i det nye planlagte Industrihistoriske Senteret på Ballastbrygga. I et samarbeid her med vår fotoklubb, kunne vi kanskje fotografere kulturgjenstandene. Dermed kunne vi plutselig kanskje ha et prosjekt og søke tilskudd til hos kommunen ved neste års søkefrist? Vi håper i alle fall at noen fotograferer båter på nasjonaldagen.

April var jo just passert, og for Månedens bilde i april, kunne leder gratulere Elisabeth med 1. plassen med bildet «Mr. Frog», Arne med 2. plassen med bildet «Jeg velger meg april» og Torstein med 3. plassen med bildet «Ups!». Alle bildene finner du her på vår hjemmeside.

Så ble de frammøtte medlemmene endelig sluppet løst på motivene i det vakre området. Kursen gikk sakte men sikkert mot stranden og mulighetene vi håpet ville være der. Denne kvelden hadde dessverre ikke det mest spennende lyset, men sånn er det å være fotograf, det gjelder å gjøre det beste ut av det som en har til rådighet.

Etter å ha ruslet rundt på de brede strendene en tid, det må for øvrig ha vært svært lavvann denne kvelden, og fotografert både vann, sand, trær, røtter og selvsagt fugler, følte de fleste at det var på tide å forflytte seg. Noen valgte derfor å sette kursen mot Båly, der Under og Spangereidkanalen lokket. Andre valgte å ta kvelden og sette kursen mot Mandal. Én valgte sågar å sette kursen mot Lista og utforske Varnes Fort.

Hvordan det videre gikk for deltakerne på Båly og Lista, vet undertegnede i skrivende stund ingenting om, da Sej var en av de som valgte å avslutte kvelden her på Snig. Vi takker i alle fall Anne og de andre deltakerne så langt for nok en hyggelig og etterlengtet fotokveld i disse koronatider.
Sej

Hei igjen!
Nå vet jeg faktisk litt mer om hvordan det gikk med deltakerne som dro videre til Båly. Etter bildene å dømme som de har lagt inn her på Billedgalleriet, så ble det utover kvelden et drømmelys for fotografene. Det er bare å innrømme at en aldri må gi seg for tidlig på kvelden med fotograferingen. Men for å vri litt på Linda Eide i Språksjovet: "Det siste bildet er aldri tatt".
Sej

Publisert: 7. May 2020 22:45, SEJ
Sist oppdatert: 12. May 2020 17:23, SEJ
 
Fotoklubben er i gang igjen!
Etter at to av møtene våre, som skulle vært avholdt 18. mars og 1. april, ble avlyst grunnet koronaviruset, er vi nå kommet i gang igjen på et vis. Vi startet forsiktig onsdag kveld 22. april med et «møte» utendørs, det vil si med en hyggelig fototur i nærmiljøet.

Leder Laila inviterte nemlig til oppmøte på den store parkeringsplassen ved Seilerhuset, og formante alle, etter nasjonale anbefalinger, å fordele seg i grupper på 5 og gå på fotojakt i trygg avstand fra hverandre. Akkurat dette siste ble ikke noe stort problem å overholde, da bare en håndfull medlemmer hadde våget seg ut, viste det seg.

Siden leder hadde foreslått «vann» som kveldens tema (det skal også være tema for månedens bilde for mai), ruslet deltakerne mot nærmeste vann som vi selvfølgelig fant ved Lillebanken. Etter en times tid hadde vi trålet oss gjennom et om råde som strakk seg forbi Bankebrua og opp i Bankebukta. Vi fant både fotomotiver og mange kjente å prate med på vår langsomme ferd denne vakre, solrike og vindstille vårkvelden.

Vi endte til slutt på Storebanken, der vi satt spredt på grasstustene og nøt de siste varmende solstrålene sammen med medbrakt vann, kaffe og fyrstekake, ledsaget av fotoprat og annen prat.

Selv om det kanskje ikke ble det store volum bilder på deltakerne denne kvelden, var det svært hyggelig å kunne treffes igjen og dyrke den felles interessen for foto.

Leder hadde oppfordret deltakerne til å laste opp minst ett bilde på klubbens hjemmeside i løpet av tre dager, så dermed kan vi jo få se noen resultater av vårt kveldsarbeid. Følg med!
Sej

Publisert: 27. Apr 2020 01:12, SEJ
 
Tur til Norsk Naturfotofestival 2020
På grunn av koronatilstanden i landet blir det vel neppe fotoklubbmøter på en stund, og dermed heller ingen referater å skrive for undertegnede. Derfor tenkte jeg at jeg heller kunne skrive litt om turen Arne og jeg hadde til Norsk Naturfotofestival på Ski fra fredag 6. mars til søndag 8. mars 2020.

Det var i år 7. gang denne festivalen ble holdt, og etter Arnes og min gode erfaring med flere besøk på Naturfotofestivalen i Vennesla for en del år siden, gledet vi oss nå voldsomt til å komme på en ny festival. Både hotellrom, festivalpass og togbilletter var bestilt i god tid, og alt skulle ligge til rette for en fin opplevelse. Koronaen lurte jo litt i bakgrunnen, men dette var før Norge ble stengt ned, så vi følte oss rimelig trygge. (Vi fikk høre etterpå at det var hakket før festivalen hadde blitt avlyst).

Morgenen vi skulle dra opprant, og like før jeg satte meg i bilen for å hente Arne og vi skulle bli kjørt av min bedre halvdel til togstasjonen i Kristiansand, tikket det inn på telefonen en melding fra Sørtoget: «På grunn av materialmangel blir det buss for tog». Ok greit, det er «skjønt å kjøra buss» som det het i en revyvise. Det var satt opp to busser, en av disse gikk direkte til Oslo. Vi passet på å komme med på den. Det skulle vise seg å være lurt. Aldri kjørt med en buss før som har kommet så raskt til Oslo. Den hadde kun én stopp på Lysaker før Oslo sentralbanestasjon. Bussen ankom faktisk drøye halvtimen før toget vårt skulle vært inne.

Dermed kastet vi oss på det første toget til Ski. Det viste seg å være et lokalt somletog, men likevel kom vi så tidlig fram at vi rakk både å få hotellrom og få registrert oss på festivalkontoret, før vi styrtet av sted til Rådhusteateret der ordføreren i nye Nordre Follo kommune skulle åpne festivalen. Vi ankom tidsnok til å få med oss halve talen. Egentlig hadde vi innsett at det toget vi skulle ta fra Kristiansand, ville gjøre at vi ikke kunne rekke åpningen og første foredrag. Men det gjorde vi altså likevel, takket være «buss for tog». Så ikke så galt at det ikke er godt for noe.

Første foredrag var av Roy Mangersnes og het «Svalbard – Frosset i tiden». Arne satte særlig stor pris på at vi rakk dette foredraget, da fotografen er en av hans favoritter. Det ble et utrolig flott foredrag, og mange bilder med spennende dyremøter, vakre landskaper og historier fra felten, alt i et fantastisk arktisk lys.

Deretter gikk det slag i slag med nye flotte bildeforedrag av utrolige dyktige naturfotografer. Det var gjerne 5-10 minutters pause mellom foredragene, som varte ca. 45 minutter, og så en litt lenger middagspause. Kvelden tok de først kl. 20.00. Det var også utenlandske fotografer med. Finske Ari-Matti Nikula viste vakre og originale landskaper som så ut til være tatt gjennom bølgede glassflater. Tine Poppe viste blomster- og plantebilder som var tatt mens kameraet lå på bakken inne i buskene. Torbjørn Martinsen viste et morsomt bildeforedrag der dyrene nærmest opptrådde, kalt «Ett år i Lofoten». Sist denne første kvelden var tysk/svenske Felix Heintzenberg som fortalte om teknikkens mange muligheter, med særlig vekt på kunstig lys og sensorer i dyrefotografering.

Ski var et ålreit hyggelig sted, selv om det virket som hele sentrum var gravd opp med sperringer på kryss og tvers. Hotellet lå et steinkast fra jernbanestasjonen. Det var lett å få øye på da vi gikk på overgangen over jernbanen fra stasjonen. Rådhusteateret lå også bare kort gange unna hotellet.

Mange hadde forhåndsbestilt «festivalmiddag» på hotellet. Det hadde ikke vi. Derfor ruslet vi etter siste forestilling denne kvelden rundt på Ski for å finne en litt enkel middag vi kunne fortære. Til slutt endte vi opp på stedets Narvesenutsalg på jernbanestasjonen med et ganske bra pizzastykke hver. Vi fant ut at en slik begivenhet måtte foreviges med en selfie, der vi satt på to taburetter ved en spilleautomatkonsoll. Antagelig på grunn av litt fomling med mobilen av undertegnede, kom den elskverdige unge damen bak disken og tilbød at hun kunne ta bilde av oss. For ikke å ødelegge vårt selvbilde fullstendig, ble hun høflig men bestemt avist med ordene: «Nei, dette må vi kunne klare selv». Og det gjorde vi til slutt. I det vi skulle gå, og hun skulle stenge butikken for kvelden, var det tydelig at hun fortsatt syntes litt synd på de to ubehjelpelige eldre herrene. Vi ble nemlig tilbudt to store pizzastykker som var igjen helt gratis. Denne gangen takket vi høflig ja til tilbudet. Vi overveide straks om vi skulle bli stamgjester der i løpet av oppholdet på Ski.

Også utstillinger var det mange av på festivalen. Ute på plassen foran Rådhusteateret var det oppstilt store bilder av insekter tatt med elektronmikroskop i opptil 12 000 ganger forstørrelser. Dette ble skikkelig makrobilder. Fotografen het Jannicke Wiik-Nielsen. Oppe i 3. etasje av hotellet, i Follosalen, var både Norske Naturfotografer, Biofoto og NSFF representert med utstillinger, sistnevnte med årbokbilder 2018. Dermed var også 7 Mandalsfotografer med på utstillingen. Det var også en temautstilling der fra Østmarka Nasjonalpark. Dessuten hadde en del Follofotografer en utstilling i Ski Storsenter.

Neste dag, etter en god natts søvn og en god frokost på et utmerket hotell, bar det rett bort til Rådhusteateret for å rekke dagens første foredrag kl. 9.00. Der stod naturfotograf Eirik Grønningsæter klar «Med kamera som penn». Han var opptatt av fugler, og særlig hvordan vi mennesker både bruker og misbruker naturen. Neste fotograf ut var nederlandske Jan van der Greef. Han satt i rullestol og imponerte stort. «Gjennom sine bilder og kommentarer deler han sin lidenskap for å fange det vakre i naturen og livets mange mysterier», stod det i programmet. Helt fantastisk!

Etter dette var det bildevurdering på direkten. Tre profilerte fotografer og kunstnere, Tom Schandy, Anne Biringvad og Anne Lise Flavik, fikk seg servert diverse bilder (fra kjente NN-naturfotografer, viste det seg etterpå) og skulle kritisere/gi ros der og da. Dette ble til tider ganske morsomt og lærerikt. Et artig innslag med lang tradisjon på festivalen visstnok.

Etter en lengre pause der deltakerne fikk rik anledning til å besiktige, prøve og kjøpe all verdens nyeste fotoduppeditter ute på fotomessen i foajéen, samt kaffe og forfriskninger, var det på’an igjen. Franskmannen Stéphane Granzotto viste fantastiske bilder fra «Jakten på spermhvalens hemmeligheter». For første gang hadde noen filmet en spermhvalmor som diet kalven sin. To unge tyske fotografer, Hermann Hirsch og Jan Lessmann, imponerte også med sitt ungdommelige pågangsmot og en rekke flotte naturbilder under tittelen «Sinnsro».

Det tar på å absorbere så mye flott fotografi på en gang, så istedenfor å se neste innslag med Randi Skaug og «Kongefølelsen», bestemte vi oss for å ta en tur hjem på køya og slappe av litt. De to siste innslagene på programmet var byttet ut. Tyske Klaus Nigge satt i koronakarantene hjemme og finske Rainer Carpelan kunne heller ikke komme. I stedet fikk vi først en interessant norsk fotograf (navn?) som viste pedagogisk og på en humoristisk måte hvordan han gikk fram for å få til et godt resultat. Han var ikke redd for å vise sine mislykkede bilder på veien mot det vellykkede. Det siste innslaget denne kvelden, i stedet for Carpelan, var intervju med den 16 år gamle Tobias Gjerde fra Høvik som hadde blitt årets unge nordiske naturfotograf. Ikke bare imponerte bildene hans, men også hans reflekterte uttalelser omkring natur og vern av denne.

Denne dagen hadde vi «oppdaget» restauranten Egon rett ved siden av hotellet og hadde spist en god middag der tidligere på dagen. Nå var vi på vei til stedets store kjøpesenter og inntok der på kaffebaren en deilig kake og kaffe til. Etterpå gikk vi tilbake til hotellfoajéen og der traff vi flere kjente, fra tidligere NSFF samlinger og Venneslafotografer som tidligere laget naturfotofestivaler. Glemte å si at selvfølgelig traff vi med en gang vi ankom festivalen Torstein fra vår egen klubb. Også tidligere klubbmedlem Erik traff vi, og vi hadde mange hyggelige samtaler med begge underveis.

En ny dag opprant, og vi var klar for siste dyst for å få med oss det meste av de flotte foredragene. Etter frokosten var vi derfor igjen på plass i Rådhusteateret kl. 9.00. Det startet med Øystein Søbye og hans bilder og ord om natur og dyreliv i Nordens største innlandsdelta, nemlig Nordre Øyeren. Et slikt vakkert landskap med mye vann og et rikt dyre- og fugleliv imponerte og overrasket mange. En kanotur i slike omgivelser ville vært en stor opplevelse.

Neste innslag var med nederlandske Scarlett Hooft Graafland. Hun fotograferte analogisk og reiste til mange av klodens vakreste steder og tok der koreograferte, surrealistiske bilder. Vakkert, men annerledes. Deretter kom Lars Andreas Dybvik med «Dør fisk, dør fugl, dør furu». Et tankevekkende foredrag der han også selv innrømmet å være med på å forringe naturen som fotograf og forbruker.

Det siste innslaget vi så på festivalen, var en såkalt Pecha Kucha inspirert programpost. En fotograf gis 400 sekunder på å presentere 20 bilder. Det blir gjerne en fortettet visuell fortelling uten dødpunkter. Dette har blitt svært godt mottatt av publikum og har vært på programmet 4 ganger siden oppstarten i 2014. Dagens 6 deltakere var Hans Jacob Finstad, Jannicke Wiik-Nielsen, Heidi Mellingen, Jan Lillehamre, Liv Randi Lind og Pia Läbom. De hadde høyst ulike innfallsvinkler til sine naturbilder, og det ble samlet sett en artig visning. Personlig falt undertegnede mest for den første fotografen, Hans Jacob Finstad, som for øvrig var prest, både når det gjaldt bildene og presentasjonsformen. Han sa selv kort før visningen at han ikke ønsket å si noe, men lot bildene, musikken og ledsagende korte tekster til høyre for bildene tale for seg. Dette var ganske virkningsfullt og smeltet sammen til en helhet. I programmet stod det at han ville berøre menneskene med bildene sine, og det klarte han med disse få bildene etter min mening.

Dermed var naturfotofestivalen slutt for Arne og meg. Etter et godt rekesmørbrød på Egon, gikk vi til hotellet, pakket og gjorde opp for oss. Siste innslag om arktiske landskap med Stian Klo, som begynte etter en times pause, måtte vi ofre for å få litt bedre tid til å rekke Sørtoget hjem. Etter ankomst til Oslo sentralbanestasjon fra Ski, denne gangen med et raskt tog, hadde vi også god tid til en kopp cappuccino oppe på Starbucks rett over for avgangs/ankomsttavla. Denne gangen skulle det ikke bli noe «buss for tog», men en skikkelig god togtur hjem til vårt kjære Sørland.

Endelig kunne vi stige på Sørtoget og finne våre plasser 39 og 40 i vogn nr. 3. Men hvem er det som sitter i de to setene rett foran oss? Tro det eller ei, det er Mandal fotoklubbs leder Laila og hennes mann. Slike tilfeldigheter er vel nesten på linje med å vinne i et lotteri. I alle fall, det resulterte jo i mye latter og hyggelige samtaler. Arne og jeg takker så mye for en fin togtur.

Vel framme i Kristiansand nøyaktig, etter rutetabellen, hadde vi god tid på oss, 7 minutter, til å rekke Mandalsbussen kl. 21.15, som det viste seg ikke gikk på søndager. Neste buss gikk kl. 22.15. Vi syntes likevel det var litt lite tid å vinne for å be noen i Mandal (det vil si hun som kjørte oss hit på fredag) å hente oss.

Dermed ble vi sittende å vansmekte litt i den helt nye (totalt mislykkede?) busstasjonen med kun to langsgående steinharde trebenker, og filosofere litt over hvorfor ikke tog og buss er bedre samkjørt på en reisedag som søndager er, under et bråkende akkompagnement av skyvedører som gikk opp og igjen ustanselig bare en rørte på en arm eller flyttet på en fot, samtidig som den kalde gjennomtrekken gjorde sitt beste for ytterlige å senke trivselsnivået. Er dette lovlig? Heller ikke er det særlig universelt utformet. Rullestolbrukere som kommer fra stoppestedet utenfor, må rulle helt rundt til den andre siden av bygget for å komme inn. Dermed må de gjøre samme omvei når de skal på bussen igjen. Holder til stryk, spør du meg.

Bussen kl. 22.15 var i rute, og vi hadde en avtale om å bli hentet i Marnarkrysset. Der glemte vi nesten å få bussen til å stoppe fordi vi var ivrig opptatt av å prate om foto og fotofestivaler. Men Arne ble til slutt levert tilbake til sin fru og jeg ble med hjem med min.

Jeg takker Arne hjerteligst for denne flotte opplevelsesrike fototuren, og for et særs hyggelig samvær og reisefølge. Vi håper flere i fotoklubben kan bli med på en slik tur en annen gang.

Steinar

Ps.
Det er ikke skrevet mye om fotografene her, men jeg anbefaler alle som vil vite mer om de, om å gå inn på deres hjemmesider via litt googling.
Ds.

Publisert: 17. Mar 2020 11:38, SEJ
 
Spania, India og månedens bilde
Onsdagskvelden 4. mars samlet igjen bra med medlemmer i Mandal fotoklubb. Dessverre var leder blitt syk, og dermed måtte nestleder prøve å samle trådene. Også foredragsholderen fra Biofoto, som skulle vise bilder for oss, fikk vi etter litt telefonvirksomhet bekreftet var blitt syk. Da er det godt å ha gode medlemmer som Torstein som straks tilbød seg å kunne vise en serie bilder fra sin reise til India.

Mens Torstein hev seg rundt og kjørte hjem etter Mac og Indiabilder, ble det litt fotoprat, noen tok litt kaffe, og nestleder minnet om fristen i NM i foto, 15. mars. Ramon fikk også ordet og orienterte om den mulige turen til nord i Spania, berammet til tidspunktet mellom 27. september og 4. oktober. Han hadde sjekket rundt priser og muligheter på fly, leiebiler og steder å besøke. Han vil etter hvert sende rundt epost med disse opplysningene til medlemmene så de kan melde sin interesse for turen.

Så var Torstein tilbake med sine bilder og inntrykk fra en reise til Kanpur i India. Der bodde 4-5 millioner mennesker. Han fortalte førsteinntrykket var voldsomt. Ute på gaten trodde han det hadde skjedd en katastrofe med all larmen og virvaret i trafikken som møtte ham. Men slik var bare livet der. Det var helt normalt. Vi fikk være med på en rickshawsykkeltur rundt i byen som han hadde filmet, og fikk dermed ta del i noe av det han opplevde. En bildeserie etterpå forsterket ytterlige inntrykket av det han opplevde og fortalte om. Her var masse mennesker, biler, mopeder, søppel, kyr og griser i en blanding ute på gatene vi nesten ikke begriper er mulig. Vi fikk også se i kontrast et flott turiststed som Taj Mahal. India er jo et stort og rikt land med mange kontraster.

Vi takker Torstein for denne flotte bildereisen han slett ikke hadde forberedt, men som han sporty stilte opp med når vår oppsatte foredragsholder uteble. Takker gjør vi også Torstein som kveldens vert, for god kake og kaffeservering.

Etter ønske fra medlemmer som ikke fikk se de innleverte bildene til 1. runde i Årets fotograf sist gang, sørget Elisabeth for at bildene ble lastet ned, og dermed på ny kunne gå i loop i kaffepausen.

Dermed gjenstod siste post på programmet, avstemming av månedens bilde for februar. Tolv bilder var innlevert. Etter innlevering av stemmesedlene, ble det som med januarbildene sist gang, satt i gang bildediskusjon i fire grupper som hver tok for seg tre bilder. Gruppene prøvde igjen å finne i alle fall tre positive ting å si om bildene, og minst ett forbedringsforslag. Også denne gangen gikk dette fint, og det ble livlig prat når bildets eier meldte seg. Mange fikk med seg gode tips til forbedring av bildet sitt.

Etter at stemmene er talt opp, viser det seg at Elisabeth vant med sitt bilde «Uvær», andreplassen gikk til Torstein med bildet «Kongeørn» og tredjeplassen til Arne med bildet «Didrik viser muskler». Vi gratulerer vinnerne!

Nok en fotokveld i Mandal fotoklubb var over, og etter en del fotoprat på «gangen» kunne endelig nestleder slukke og låse etter oss. Vel hjem, alle sammen!
Sej

Publisert: 5. Mar 2020 15:31, SEJ
 
Bildene og lyset
Stort frammøte i Mandal fotoklubb denne onsdagskvelden 19. februar i Langgata 10. Det skyldtes nok at vi hadde fått Mandals mest kjente fotograf, Peder Austrud, til å være foredragsholder for oss. Han hadde fått hele kvelden til disposisjon til å øse av sin lange fotografiske virksomhet. Dessuten hadde vi etter ønske fra foredragsholder også hengt opp igjen vår gode projektor, slik at hans bilder skulle bli presentert i stort format på vårt brede lerret.

Leder Laila åpnet møtet og ønsket alle og især Peder Austrud velkommen. Deretter ga hun først ordet til Arne, som var den som hadde fått i stand dette, og som presenterte den meriterte fotografen nærmere for klubben. Arne fortalte om en dedikert, allsidig fotograf som i Mandal hadde tatt utallige bryllups- og familiebilder. Han fortalte om den store utstillingen Peder hadde i Buen, og om fortsatt hvor lei seg han var for at han ikke fikk billett til det fine musikk- og bildeshowet Peder hadde samtidig i Buen. (Nå får Arne og andre heldigvis sjansen på nytt da en ny og utvidet forestillingen settes opp igjen 10. oktober i Kilden).

Arne fortalte også om fotokurset Peder hadde for fotoklubben for en del år siden, der vi fikk prøvd oss på lyssetting både inne og ute. Arne kunne ikke glemme hvor interessant det var da Peder viste oss hvordan bruken av blandet lys, altså både kunstig og naturlig lys, ble utnyttet i bildene for å skape flotte stemninger. Arne overlot deretter ordet til Peder selv.

Peder begynte med å fortelle litt mer om seg selv. Han hadde reist mye rundt i verden og holdt workshops for andre fotografer, imponerende hele 250 workshops i alt. Lyset i bildene er jo hans varemerke, og han fortalte at selv det svakeste lyset, et stearinlys, også er et interessant lys å fotografere i når det gjøres riktig.

Deretter viste han overtoningsbildene som hadde blitt vist i Buen sammen med livemusikk av hans sønn Stein. Men her i kveld brukte han bare musikk han likte selv, som han uttrykte det, og som sikkert ikke hans sønn ville vært fornøyd med. Det var fantastiske bilder med stort spenn i motiver som tydelig viste hvilken allsidig og dyktig fotograf han er. Bildene var fra de siste 28 årene, fortalte han. Mange av motivene var fra Nord-Norge, en landsdel han reiste mye i og var svært glad i.

I spørsmålsrunden etterpå fortalte han mer om «å male med lys» som jo å fotografere betyr. Han var ydmyk i jakten på å finne det rette lyset. Ofte var det slik at det siste lyset han kunne tyne ut av motivet, like før alt ble borte, kunne bli til de beste bildene, fortalte han. På spørsmål om Photoshop sammenlignet han det bare med et verktøy, en «skiftenøkkel», som måtte brukes med vett. Akkurat som i mørkerommet i gamle dager, måtte man ikke overdrive, mente han.

Apropos mørkerom, da den digitale revolusjonen i fotoverdenen kom, hadde den nesten fått han til å gi opp, fortalte han åpenhjertig. Men takket være mange dyktige unge assistenter han knyttet til seg i denne tiden, og som kunne data, satset han for fullt igjen og anskaffet nytt og dyrt digitalt utstyr. Etter hvert lærte han selv å beherske det nye, og fortalte at han ville vært helt ute og mistet kunder hvis han ikke hadde gått over til den digitale verden.

Dermed var det tid for en velfortjent kaffepause. Ramon var vert denne gangen, og kunne som sist han hadde denne funksjonen, servere en aldeles utrolig god kake sammen med kaffen. Vi takker han så meget for den gode stunden dette skapte.

Etter pausen fortsatte Peder med å vise diverse bilder som han fortalte rundt. Alle typer fotografer jobber i sin egen «gate» de har funnet. Han selv var egentlig reklamefotograf, bl.a. hadde han jobbet med bedriften Foss bad i en årrekke. En god opplevelse var å være stillfotograf under filmingen av Johan-barnevandreren, fortalte han. Men i Mandal ble han mest kjent som brude- og familiefotograf.

I 1971 skapte han en revolusjon, mente han, da han begynte å fotografere brudeparene ute i det fri. Etter hvert skulle alle fotografer ta slike bilder ute. Han selv har mange tusen slike bilder på samvittigheten. Som portrettfotograf mente han at han måtte være den som har sett flest mandalsfolk i øynene.

Peder fortalte det var krevende hele tiden å fotografere mennesker. Han måtte være kreativ og levere det kundene forventet. Derfor fortalte han at det kunne være avslappende av og til å bare fotografere f.eks. spiker til et reklameoppdrag. Da kunne han kose seg og stå og snu og vende på spikerne. «Portrettet» av spikerne han viste oss, stod så visst ikke noe tilbake for de andre flotte bildene han viste denne kvelden.

Han fortalte til slutt at han i løpet av en lang fotokarriere hadde utviklet en god evne til å se alt i en «firkant», og samtidig kutte ut det som ville forstyrre i bildet.

Etter dette kunne leder Laila takke Peder for en fantastisk fin kveld med flotte bilder og mye lærdom som han velvillig ga oss. Hun overrakte på vegne av fotoklubben blomster og et gavekort som var ment å brukes på en av byens restauranter til et hyggelig måltid for Peder og hans fru.

Til sist minnet leder om følgende; Neste møte 4. mars viser Geir Kjellevand fra Biofoto bilder. NM i foto har frist 15. mars. Ny innleveringsrutine, start innlevering derfor i god tid. Eventuelle papirbilder leveres til styret innen 5. mars, eller ta de med til neste møte. Utstillingen på Sjølingstad Uldvarefabrik er åpnet og henger til over påske. Leder oppfordret medlemmene til å ta en tur dit å se. Til Årets fotograf 1. runde er det 10 fotografer med til sammen 40 bilder som deltar.

Også vår gode kasserer, Ole Kristian, tok ordet og minnet medlemmene på kontingenten som må betales innen 1. mars, ellers vil Årboka fra NSFF utebli.

Helt til slutt viste leder de innkomne 40 bildene til 1. runde i Årets fotograf i en loop som gikk to ganger over lerretet. Også Peder Austrud fikk dette med seg før han forlot lokalet. Å høre han si at han syntes det var mange bra bilder, var en god oppmuntring for de medlemmene som deltar og som selvsagt håper å vinne konkurransen.

Fotokvelden var slutt, og leder kunne som vanlig takke alle, ønske vel hjem, og slukke å låse etter oss.
Sej

Publisert: 22. Feb 2020 12:06, SEJ
 
Lærerik kveld med mye bildediskusjon
Det ble godt frammøte denne onsdagskvelden 5. februar, selv om det ikke var det helt store trekkplasteret på programmet. Leder Laila kunne ønske velkommen, også spesielt til noen tidligere gamle medlemmer av klubben, som hun syntes var svært hyggelig at dukket opp.

Leder kunne først opplyse at klubben nå etter hvert må finne seg et nytt klubblokale. Husfliden, som vi leier lokalet av, trenger visst lokalet for seg selv. Hvis noen vet om andre egnede lokaler må de bare ta kontakt med leder.

Videre kunne leder opplyse at ny bildeutstilling på Kafé Hjerterom på Mandal Omsorgsenter er åpnet og hun anbefalte alle om å ta en titt der. Hun minnet om neste møte med nestor i fotofaget i Mandal, Peder Austrud, som skal fortelle oss om bruk av lyset i bildene. Denne kvelden bør du ikke gå glipp av. Leder minnet også om innlevering til første runde i Årets fotografkonkurranse med frist 18. februar og med tema «Vinter i Sør-Norge».

Leder fortalte også om nye regler for NM i foto, og om nytt system for innlevering av bildene. Dette vil du finne mer om på NSFFs hjemmeside. Fristen er som før 15. mars, mens høstfristen er forskjøvet til 15. oktober. Til Sjølingstad utstillingen kunne leder opplyse at det var kommet inn 32 bilder fra våre medlemmer. Etter planen skal den åpne 17. februar. Til slutt kunne leder opplyse at Månedens bilde for januar er levert til ekstern jury.

Så kunne leder gå over til kveldens program. Medlemmene var blitt oppfordret til å legge inn to bilder hver i Billedgalleriet på vår hjemmeside som de kanskje kunne tenke seg å levere til NM, og som de gjerne kunne få redigeringstips om. Ikke veldig mange hadde benyttet seg av denne muligheten, men de som hadde gjort det fikk mange gode og nyttige tilbakemeldinger.

Under denne seansen fikk et av våre tidligere medlemmer, Thor Ivar, og som nå er tilbake som medlem, ordet. Han har vært revisor for klubben i en årrekke, og er svært allsidig. Han er både maler og fotograf. Han fortalte at han har fotografert i 70 år. Av sin mor fikk han som gutt et bokskamera. Dette ble starten på fotointeressen. Han fortalte at arbeidsstedet hans på Lindesnes fyr betydde mye for hans fotografiske utvikling. Han fikk etter hvert et stort omfang av sjø- og stormbilder. En håndfull slike bilder ble sågar utvalgt og utstilt i FNs hovedkvarter i New York. Han hadde også i tidligere tider vært fotograf i flyvåpenet. Mandal fotoklubb er svært glad for at Thor Ivar er tilbake i klubben, og at vi kan få dra nytte av hans lange fotoerfaring.

Kveldens kaffepause var det vertinne Hilde som stod for. Hun serverte oss deilige sveler med syltetøy til. Vi takker så meget for dette gode og nødvendige høydepunktet på kvelden.

Månedens bilde for januar var som tidligere nevnt levert til ekstern jury, så noen avstemming ble det ikke denne kvelden. Men bildediskusjon ble det, med en ny vri som en del hadde etterspurt. Leder delte de frammøtte i fire grupper som hver skulle ta for seg tre bilder. Gruppenes mandat ble å gi tre positive omtaler og minst ett forbedringsforslag til hvert av bildene.

Dette klarte gruppene med glans, og mange fornuftige og til dels morsomme forslag kom fram. Det ble en livlig debatt med stort engasjement fra alle. Det syntes som det var stor enighet om at denne formen for bildediskusjon burde vi fortsette med.

Dermed var nok en hyggelig fotokveld i Mandal fotoklubb ved veis ende, og leder kunne takke alle og ønske vel hjem.
Sej

Publisert: 6. Feb 2020 12:22, SEJ
 
Poetiske bilder og visuelt kvarter
Den andre møtekvelden i det nye året, onsdag 22. januar, kunne by på mange flotte bilder og mye fotolærdom. Leder Laila ønsket velkommen og presenterte programmet for de heldige frammøtte. Deretter minnet hun om det nærstående NM i foto, med frist for innlevering 15. mars. Til neste møte kan alle legge inn 2 bilder hver i Billedgalleriet, som vi kan tenke oss å sende til NM. Det er blitt en ny innleveringsmetode hos NSFF som ikke er åpnet enda, så vi må vente litt før bildene kan leveres.

Leder minnet også om bildeutstillingen på Kafé Hjerterom på sykehjemmet som torsdag 23. januar kl. 17.00 skal byttes ut med nye bilder. Møt opp og delta hvis det passer. Videre minnet hun om bildeutstillingen på Sjølingstad Uldvarefabrikk som åpner 17. februar. Medlemmer kan levere 2 bilder hver med temaet «Håndverk og produksjon», i formatet 2:3 eller 3:2. Frist for dette er 1. februar.

Deretter fortalte leder at forslaget om å kunne levere 2 bilder til Månedens bilde er utsatt inntil videre. Det skyldes diskusjonen om ulempene dette kunne medføre. Det kunne også bli aktuelt å kutte ut noen måneder der det var mest travelt, f.eks. Månedens bilde for mai, september, november og kanskje også sommermånedene juni og juli. Styret vil vurdere dette videre.

Så kunne leder endelig gi ordet, og bildene, til Helene og hennes bildevisning. Hun begynte med å si at hun var veldig glad i å fotografere blomster. Det forstod vi raskt med de mange vakre hvitveisbildene hun først viste. Deretter fulgte hun opp med å vise og fortelle rundt en mengde bilder med forskjellige motiver både i farger og sort/hvitt. Hennes motto er; Lek og ha det gøy med kamera.

«Helenes lett blanding» var serie hun viste oss uten kommentarer. Hun ba oss se på bildene og samtidig tenke «litt barnslig». Det var lett undrende bilder som kunne tolkes på mange måter. Deretter viste hun en fantastisk fin blomsterserie. Hun fikk fram en poetisk stemning og en egen ro i bildene, som kanskje ble litt forstyrret av den urolige overtoningsteknikken hun hadde valgt.

Etter dette smakte det godt med kaffe og et rikt utvalg kaker som vert Filip stod for. Vi takker så meget for dette og den hyggelige fotopraten som fulgte med.

Helene var ikke helt ferdig med sitt bildevisningsprogram. Til slutt viste hun oss nok en flott bildeserie fra en reise til Island. Hun hadde bl.a. vært i den Blå lagune, og kunne vise oss flotte bilder der dampen fra det varme vannet skapte fin stemning. Også bilder av fosser imponerte. Referenten merket seg at den første ledsagende musikken her, en versjon av «Walking In The Air» av Hovard Blake, passet godt til stemningen i bildene. Vi takker Helene for den fine bildekvelden hun ga oss.

Da kunne leder gi ordet til Ramon som skulle presentere en fotograf og en fotobok. Han hadde valgt en nederlandsk fotograf, Theo Bosboom, som hadde gitt ut boken «Shaped by the sea». Theo hadde tatt bilder fra vestkysten av Europa, og viste «the power of the sea», hvorledes vannet former kystlandskapet. Han brukte mest 70 – 200 mm objektiver. På nettsiden hans, On landscape, presenterte han selv og fortalte om mange av bildene sine. Det var «intimate details, often minimalistic» bilder. Også her må en kunne si at bildene var poetiske og kunstneriske. Mange av bildene i boken var fra kysten i nordvest Spania, nær der Ramon selv vokste opp. Det pussige var, fortalte Ramon, at det var denne fotografen som hadde gjort han oppmerksom på det unike kystlandskapet han selv bodde i nærheten av. Også i Ramons egne bilder ser vi at han er sterkt inspirert av denne enestående dyktige nederlandske fotografen. Ramon har dessuten tilbudt oss en fototur til området, rundt 27. september. Dette vil vi jobbe videre med.

Siste avsnitt denne flotte fotokvelden, «Teknisk kvarter», stod også Ramon for. Han viste oss bilderedigering i Lightroom, noe mange har etterlyst. Som bildeeksempel hadde han valgt Lailas bilde, «Mor møter veggen», som fikk 6. plass i Månedens bilde for desember. Ramon var begeistret for dette bildet, både lyset i bildet og tittelen syntes han var flott. Likevel, øverste del av bildet mente han stjal for mye oppmerksomhet vekk fra selve motivet. Dette viste han hvorledes kunne ordnes på ved å dra i de rette spakene i Lightroom. Han understreket likevel at dette var hans oppfatning av hva som var bra, det var mange andre måter å redigere det på som sikkert andre ville oppfatte som like bra eller bedre. Vi takker Ramon så mye, både for presentasjonen av fotografen og hans bok, og for redigeringsarbeidet han viste oss i Lightroom. Dette vil vi gjerne ha mer av.

Dermed var også denne fotokvelden over, og leder kunne runde av og takke alle og ønske vel hjem.
Sej

Publisert: 23. Jan 2020 15:06, SEJ
 
Klubbprosjekter
Klubbens leder Laila ønsket velkommen til årets første møte, 8. januar, og var glad for den gode oppslutningen. Etter å ha ønsket alle et Godt Nyttår, refererte hun kort fra styremøte, inkl. avklaringer etter årsmøtet/julemøtet. Konkurranseregler, mnd bilde: Basert på innspillene fra julemøtet fjernes tillegget "Bildene, eller nesten identiske, kan ikke ha vært presentert på hjemmesiden eller i andre medier før/i perioden bildene er anonyme".

Poengberegning mnd bilde, to forslag til årsmøtet med likt stemmetall: Styret har valgt en middelvei, der 1 plass får 4 p, 2 pl 3 p, 3 pl 2 p og 4, 5 og 6 pl 1 p. I tillegg oppjusteres poeng for NM, da NM-deltagelse er en god lagaktivitet hvor plassering bør krediteres høyt: Gull 15 p, sølv 10 p, Bronse 7 p, HO 5 p, antatt 3 p. Runde 1-4 uendret. Samtidig oppfordrer styret igjen til at hele skalaen brukes på mnd bilde, også 10! Styret ønsket å åpne for å levere 2 bilder/mnd - med ulikt tema. Med noen få unntak var det god stemning for dette, og det tas sikte på å innføre dette fra februar. Innleveringen for januar, Monokrom, blir med 1 bilde. Tre-mnd regel gjelder som før.

Annen info fra styremøtet var at det er planer om Vipps som betalingsordning, fadderordning for nye medlemmer, mer aktiv læring i form av workshops, kurs og Teknisk kvarter. Last opp i Billedgalleriet et bilde du ønsker redigeringsforslag til + uredigert versjon som alt. bilde, skriv Teknisk Q og litt info i kommentarfelt, og så vil Ramon vise redigeringstips på neste møte. Medlemmene oppfordres til å lage en bildepresentasjon på 10-15 min som reserve om noen melder forfall.

Nye bilder til utstillingen på Mandal omsorgssenter er bestilt, og bildene kan monteres innen få uker. Planlegging av utst. på Sjølingstad Uldvarefabrik, tema «Håndverk og produksjon» i full gang under ledelse av Anne. Åpning 17-23. feb., kan henge ca. 1 mnd. Billedinnlevering er opprettet, hvor hver fotograf kan levere 2 bilder. Siste frist for innlevering er torsdag 23/1, men vent til format er avklart - info kommer på Tavla.

Videre informerte leder om mail om innlogging til ny NSFF hjemmeside, merket med «RUBIC». Dette er ikke spam eller virus og man oppfordres til snarest å følge mottatt link og aktivere sin bruker. De som har kastet eller ikke fått dene mailen kan kontakte NSFF via den andre mailen de sendte ut, eller Ole Kristian.

Diplomer fra NSFF, høstens NM-runde ble levert ut, og så var det tid for avstemming på mnd bilde for desember. Det var 13 innleverte bilder med stor variasjon i motiv. Da resultatet forelå, viste det seg at det ble 3. plass til Hilde, 2. plass til Ramon og 1. plass til Anne. Vi gratulerer vinnerne!

I pausen var det kaffe og småkaker fra Øivind. Så var det tid for kveldens hovedtema presentert av Arne: Klubbens økonomi og mulige prosjekter og samarbeid. Alle fikk utlevert et A4-ark med en oppfordring om å bidra med tanker og ideer til prosjekter. En oppsummering finnes på Tavla. Medlemmene kom med mage innspill, som de ble bedt om å notere på arket. Arne avsluttet med sin "balalaika" og to sanger, og særlig den siste skapte både rykninger i foten og fikk fram smilet. Vi sier tusen takk for både tanker, oppfordringer og flott underholdning, og håper flere av medlemmene blir fristet til å by på seg selv! Tanker, ideer og underholdning mottas med stor takk!

Etter billeddiskusjon for mnd bilde med nyttige innspill kunne leder takke for i kveld og ønske velkommen tilbake til neste møte hvor vi får se Helenes bilder. MS/LB

Publisert: 11. Jan 2020 13:44, LB
 
Årsmøte og julemøte i Mandal fotoklubb
Igjen var det tid for årsmøte kombinert med julemøte i Mandal fotoklubb. Onsdagskvelden 4. desember hadde mange ivrige medlemmer samlet seg i klubblokalet til denne årlige festkvelden.

Leder Laila åpnet møtet og ønsket alle velkommen. Hun kom først med noen praktiske opplysninger. Programmet for 2020 var ferdig og lå nå på vår hjemmeside. Hun kunne tenke seg at noen meldte seg for å fortelle om en kjent fotograf/fotobok, og at noen kunne komme med ønsker om emner i et «teknisk kvarter».

Deretter satte hun i gang det formelle årsmøtet. Innkallingen ble godkjent og ordstyrer, referent, tellekorps og to til å underskrive protokollen ble valgt. Ordstyrer Torstein gikk straks i gang med sakslista. Årsmeldingen var først ut og ble gjennomgått av nestleder/sekretær Steinar. Den viste nok et aktivt år for klubben. Årsmeldingen ble godkjent. Kasserer Ole Kristian la deretter fram regnskap for 2019 og budsjett for 2020. Begge deler ble godkjent.

Valgkomitéen bestod av Elisabeth og Torstein, og det var Elisabeth som presenterte komitéens forslag til nytt styre. Årsmøtet var enige i forslaget, og dermed kunne vi igjen gratulere Laila som gjenvalgt leder. Ole Kristian ble gjenvalgt som kasserer, og nytt styremedlem etter Liv Anette, som ikke ønsket gjenvalg, ble Anne. Nytt varamedlem ble Helene, som overtok etter Hilde som ikke ønsket gjenvalg. I valgkomitéen ble Liv Anette valgt inn og overtok etter Elisabeth.

Kontingenten ble etter forslag fra styret økt til kr 500 pr. år for ordinære medlemmer og til kr. 250 for husstandsmedlemmer/skoleelver/studenter. Den har vært uendret fra 2011. Et innkommet forslag fra konkurranseutvalget om endret poengsystem i konkurransen «Månedenes bilde», og et motforslag fra styret om noenlunde det samme, fikk like stemmer. Ingen av forslagene ble derfor vedtatt. Årsmøtet hadde først hatt avstemming om de ville endre nåværende poengsystem. Det ble vedtatt enstemmig. Derfor blir det det nye styret som må finne et nytt poengsystem for konkurransen «Månedens bilde».

Det formelle årsmøtet var dermed slutt. Leder takket ordstyrer, og gratulerte og ønsket velkommen de nye i styret. Hun så fram til sammen å videreføre det gode styresamarbeidet i 2020. Deretter takket hun de som gikk ut av styret og valgkomitéen. Blomster ble overrakt til Hilde og Liv Anette.

Foto: Steinar Jostedt
Helt til slutt ble Ole Kristian Ruud tildelt æresmedlemskap i Mandal fotoklubb. Leder Laila Buø og medlem Arne Kvåle stod for utdelingen av diplom, bokgave og blomster, og mange godord til det nye æresmedlemmet. Et stående årsmøte applauderte villig en populær og vel fortjent tildeling. Gratulerer, Ole Kristian!

Dermed var vi over i julemøtet. Leder fortalte først litt om konkurranseutvalget, bl.a. at ett medlem nå skal skiftes ut hvert år for at flest mulig skal få prøvde seg der. Utstillinger er ikke lenger under konkurranseutvalget. En egen utstillingskomite er derfor etablert med Liv Anette og Anne. Denne kan trekke inn flere medlemmer til hjelp under utstillinger hvis det er behov for det. Arne mente også turkomitéen burde ha en regulering for utskifting av medlemmer. Hittil har det vært slik at et medlem som vil gå ut selv prøver å finne en ny kandidat.

Foto: Steinar Jostedt
Leder minnet så medlemmene på den nye presiseringen som styret har gjort i «Regler ved fotoklubbens interne konkurranser» på vår hjemmeside mht. «Månedens bilde». Bildene legges som kjent anonymt ut til avstemming, og dermed kan ikke bildene, eller nesten identiske bilder, ha vært presentert på hjemmesiden eller i andre medier før/i perioden bildene er anonyme.

Dette avstedkom en meget engasjert debatt. Noen mente dette bandt opp egen bildebruk sterkt, andre syntes det måtte være slik når først bildene skulle være anonyme ved avstemmingen. Leder sa etter meningsutvekslingen at styret vil prøve å finne en ordning som alle kan godta og som synes fornuftig. Det viktigste er jo å få «Månedens bilde» til fortsatt å være en spennende konkurranse og hyggelig å delta i.

Etter dette gikk leder over til avstemmingen av «Månedens bilde» for november. Det var levert 14 bilder til tema «kreativt». Da stemmene var talt opp av Laila og Elisabeth, viste det seg at tredjeplassen tilfalt Anne med bildet «Dans i blått», andreplassen gikk til Elisabeth med bildet «Høstsnurr» og førsteplassen fikk Torstein med bildet «Fashion». Vi gratulerer vinnerne!

Kaffepausen denne gangen bestod som vanlig på våre julemøter av deilig bløtkake fra kjøkkenet på Mandal omsorgssenter. En spesialavtale vi er alene om takket være vårt nye æresmedlem Ole Kristian.

Etter at kaken var fortært og kaffen drukket opp, gikk leder først i gang med å dele ut diplomer fra vårens NM i foto til to personer som ikke var til stede da det ble gjort på vårt medlemsmøte 11. september. De heldige var Brit som oppnådde 7 antatte bilder, og Torstein som fikk 6 antatte + 1 bronse med medalje. Vi gratulerer begge to for innsatsen.

Foto: Ole Kristian Ruud
Deretter presenterte leder resultatet fra vår siste delkonkurranse med tema «Håndverk og produksjon». Elleve fotografer med 44 bilder deltok, og jury hadde Kristiansund KK vært. Det viste seg at bronse gikk til Ramon med bildet «Det svakeste ledd», sølv til Steinar med bildet «Hard i klypa» og på gullplassen kom Elisabeth med bildet «Varmt samarbeid». Gratulerer til vinnerne! Alle de premierte bildene med også antatte og hederlig omtale kan sees på vår hjemmeside.

Foto: Ole Kristian Ruud
Så var det tid for premieutdeling for våre delkonkurranser og kåring av årets fotograf. Vinneren av første runde med tema «Svart/hvitt» var Brit med bildet «Omsorg», andre runde med tema «Minimalistisk» gikk til Laila med bildet «Himmelsyn», tredje runde med tema «Klimakrise» gikk til Torstein med bildet «Isen smelter i rekordfart!» og fjerde runde med tema «Håndverk og produksjon» gikk som nevnt ovenfor til Elisabeth med bildet «Varmt samarbeid». Alle de fire vinnerne fikk diplomer. Vi gratulerer!

Foto: Ole Kristian Ruud
Da var det kåringen av årets fotograf som gjenstod. Den som gjennom året har samlet flest poeng fra «Månedens bilde», fra våre fire delkonkurranser og fra NM i foto blir som kjent årets fotograf. Leder begynte nederst på poenglisten og kom etter hvert til bronseplassen med 32 poeng, Den tilhørte Ramon. Sølvplassen gikk til Elisabeth med 41 poeng, og helt øverst på gullplassen, ikke uventet, med uslåelige 61 poeng og dermed årets fotograf i Mandal fotoklubb 2019, tronet Torstein. Leder delte ut diplomer og skrapelodd til de tre, og selvfølgelig klubbens vandrepokal til Torstein. Det er for øvrig hans andre napp i denne pokalen. Forrige gang var i 2017. Vi gratulerer årets fotograf og de to andre vinnerne!

Foto: Ole Kristian Ruud
Dermed var egentlig programmet for årets julemøte over, og leder takket for i år og ønsket alle god jul og godt nytt år. Men siden kvelden fortsatt var ung, foreslo leder at de som ville kunne være igjen og ta en bildediskusjon på «Månedens bilde» med tema «kreativt». Det ville mange, og vi fikk som vanlig en lærerik stund av bildene og de mange kommentarene våre.

Før vi til slutt skiltes denne siste kvelden i fotoklubben i år, minnet Ole Kristian om innleggelse av bilder til NSFFs årbok, og om innleggelse av to bilder som du gjerne vil ha med på utstillingen på kafé Hjerterom i Mandal omsorgssenter til neste år.
Sej

Publisert: 8. Dec 2019 13:12, SEJ
Sist oppdatert: 14. Dec 2019 21:07, JTNG
 
Flotte naturbilder
Siste møtekvelden, 20. november, før årsmøtet, hadde vi besøk av Kari Mette Arntzen og Stig Repstad fra Fokus FK. Det skulle vise seg å bli en lang kveld av utrolige flotte natur-, dyre- og fuglebilder.

Først fortalte leder Laila om programmet for kvelden. Videre om at medlemmenes NM bilder fra i høst nå lå samlet ute på vår hjemmeside. Klubbens vårprogram for 2020 var også klart og snart å finne på nevnte side. Deretter kunne hun gi ordet til våre gjester.

Først ut av duoen var Kari Mette. Hun fortalte at hun mest likte å ta bilder av dyr og natur, og ikke så mye av mennesker. Hun likte å reise, og det gikk tydelig fram av det store antall steder hun hadde bilder fra.

Hun begynte med bilder av en rusten spiker og en gammel skrivemaskin, så et godt blikk for motiver utenom natur hadde hun utvilsomt også. Men via jernbaneskinner i Alaska og bilder fra Route 66 var det slutt, og over i natur. Første stopp her var Svalbard med sine mange flotte motiver. Det er uråd å nevne alle stedene hun viste bilder fra, men stikkord kan være elg både i Langedrag og Denali nasjonalpark i Alaska, rikt dyreliv i Afrika, ulv og bjørn i Finland, til ugler i Mandal og snø på Borhaug. Hun fortalte også mange små muntre historier rundt de flotte bildene som krydret det hele.

Etter dette smakte det fortreffelig med kaffe og nydelig kake som Ramon skjemte oss bort med. Vi takker så mye for den gode serveringen.

Deretter var det Stigs tur til å ta oss med på en bildereise, og vise oss sin versjon av den verden de to fotografene opplevde sammen på reisene sine. De mente for øvrig at de var heldige, at de begge to hadde fotointeressen. Dermed var venting i skjul eller andre tålmodighetsprøver ingen problem for reisepartneren.

Stig fortalte at han hadde fotografert siden 80-tallet. Det hadde dabbet noe av, men da den digitale revolusjonen kom, hadde han tatt det opp igjen. Han hadde også drevet med litt reklamefoto. Stig startet med fantastiske bilder fra Hornborgarsjøen i Sverige, der rundt 20 tusen traner kunne samle seg. De lagde my støy, fortalte han. Det gjaldt å være på plass tidlig for å få med soloppgangen, men solnedgangen og kveldslyset var også brukbart. De kunne sitte i skjul i 17 timer, fortalte han videre.

Han hadde også vært helt syd på kloden, reist i 5 og et halvt døgn, og fotografert både mektige isfjell, leopardsel og pingviner. Også han viste bilder fra Afrika og Denali i Alaska, fra sistnevnte sted også hvordan de kjørte med buss innover i nasjonalparken der. Her var foring av fugler og dyr ulovlig, fortalte han. Stig hadde også med en del videosnutter som satte en ekstra spiss på bildefortellingen.

I spørsmålsrunden etterpå, fortalte han at det kunne være et problem med all den tunge fotobagasjen de to alltid hadde med seg på sine reiser. Det var ikke lett å få det med seg inn i flyet. Han fortalte også at de mest alltid støtte på gjestfrie folk på sine reiser.

Leder takket Kari Mette og Stig så mye for denne flotte fotokvelden de hadde formidlet til oss, og overrakte en liten gave. Det var nok noen og en hver som fikk reiselyst etter å ha sett bildene deres.

Da var vi kommet til kveldens siste programpost. Medlemmene var oppfordret til å legge inn 4 bilder hver som kunne være kandidat til de 2 bildene hvert medlem kan levere til Årboka for 2019. Mange hadde gjort dette, og vi fikk en fin runde der bildene ble vist og diskutert. Fotografene fikk dermed, håper vi, en god pekepinn på hvilke to bilder han/hun burde levere inn.

Helt til slutt på møtet, minnet Ole Kristian medlemmene på den nye utstillingen på Mandal Sykehjem. De som vil ha med bilder der, kan nå legge inn 2 bilder hver på bildeinnleveringen på vår hjemmeside, senest midnatt onsdag 11. desember. Det er fritt motiv og ingen tidsbegrensning på når bildene er tatt.

Så kunne leder takke for kvelden og ønske alle vel hjem, og vel møtt til årsmøtet onsdag 4. desember.
Sej

Publisert: 22. Nov 2019 16:33, SEJ
 
Nordnorske bilder
Denne kvelden, onsdag 6. november, kunne leder Laila ønske velkommen til en ganske stor forsamling fotointeresserte medlemmer. Hun mente det måtte være Filip som skulle vise bilder som trakk folk. Før han slapp til, kom hun som vanlig med diverse opplysninger og påminnelser:

Vår 4. delkonkurranse til Årets fotograf, er nå sendt til juryering hos Kristiansund KK. 11 fotografer med 44 bilder deltar. Månedens bilde for november; husk at tema er «Kreativt». Husk boka om innføring i Lightroom, tilbud er sendt ut på e-post. Gi beskjed innen mandag hvis du er interessert. Resultatet fra høstens NM foreligger. Det er litt svakere enn klubben er vant med. 4 fotografer kom med, til sammen med 9 premierte bilder, derav 2 Hederlig omtale, resten Antatt. Leder anmodet de 4 fotografene om å legge bildene inn på vår hjemmeside. Til slutt minnet hun om å legge inn 4 mulige årbokbilder på hjemmesiden til felles vurdering til neste møte 20. november. Merk bildene med Årbok i tittelen. Også to medlemmer fra Fokus FK kommer for å vise bilder.

Da kunne leder endelig slippe Filip til med sitt billedgalleri. Ledsaget av musikk gikk han løs på en anselig mengde bilder. Det var Nord Norge som fikk spille hovedrollen her nå, landsdelen han selv er fra og kjenner godt. Vi fikk se flotte bilder fra de mest kjente stedene nesten alle har hørt om, men som sikkert ikke alle har fått anledning til å besøke. Det er en fantastisk landsdel som har mye å by på, noe ikke minst den store turiststrømmen dit setter pris på.

Filip fortalte at han selv kjører turistbuss og frakter besøkende rundt, så ikke rart han kunne vise oss med bilder de beste stedene. De første bildene han viste oss var faktisk fra Ålesund og Trondheim, men han «kjørte» fort nordover, og referenten klarte så vidt å henge med. Det var nesten hele landsdelen på speed. Noen steder skal nevnes, så kan leseren selv fylle ut med steder som mangler; Torghatten, Vikingmuseet, Trollfjorden, Henningsvær, Lofotkatedralen, Kabelvåg, Svolværgeita, Tromsø, Ishavskatedralen, Alta nordlyssenter, Vadsø, Hammerfest, Vardøhus festning og Nordkapp. Selvsagt fikk vi også se praktfullt nordlys, og et imponerende vakkert ishotell i Alta. Heller ikke fuglefolket i fotoklubben var glemt. Fra Sørøya viste Filip oss havørn og andre praktfulle bilder av mange andre fugleslag der. Vi takker Filip så mye for denne omfattende bildepresentasjonen av Nord-Norge.

Så kunne leder innby til avstemming over Månedens bilde for oktober. 14 bilder fra 14 fotografer lå klar. Etter avstemmingen var det klart for bildediskusjon. Mange gode kommentarer, spørsmål og forslag kom fram, som vanlig lærerikt både for fotografen og kritikerne. Da resultatet forelå, viste det seg at det ble delt tredjeplass mellom Ramon og Brit, annenplass til Steinar, og delt førsteplass til Laila og Torstein. Vi gratulerer vinnerne!

Deretter var det kaffepause med sjokoladekake, mange takk til vert Bjørn Anders. Under denne seansen var det visning av alle veteranbussbildene som Ole Kristian nå hadde lagt på en minnepinne, klar til overlevering til veteranbussklubben SamSør Agder.

Til slutt denne kvelden satte leder i gang en visning, i tilfeldig rekkefølge, av de innleverte 44 bildene til vår 4. og siste delkonkurranse «Håndverk og produksjon». Det var et stort spenn i motiver, og det blir spennende å få juryens dom på årsmøtet.

Etter nok en lang og fin bildekveld kunne leder takke for i kveld og ønske vel hjem.
Sej

Publisert: 7. Nov 2019 21:32, SEJ
Sist oppdatert: 22. Nov 2019 16:39, SEJ
 
Bildediskusjon med klimakrise
Onsdagskvelden 23. oktober var det igjen duket for en fin kveld i Mandal fotoklubb. Frammøte var kanskje ikke helt på topp denne kvelden, men engasjementet skulle det vise seg at det ikke var noe i veien med.

Leder Laila ønsket velkommen og hadde en rekke opplysninger å komme med bl.a. fordi det hadde vært et styremøte like før møtestart. Hun kunne fortelle at det ville bli bildeutstilling på Sjøllingstad Uldvarefabrikk basert hovedsakelig på bildene fra fototuren klubben nylig hadde dit. Videre minnet hun om fristen, som var 6. november, for å sende inn forslag til årsmøtet. Hun minnet og om å levere inn bilder til vår fjerde rundekonkurranse med tema «Håndverk og produksjon». Det ble også litt prat om manglende interesse for kommentering av bildene lagt inn i Billedgalleriet vårt på hjemmesiden. Kanskje var tingen og opprette en egen facebookgruppe nettopp for dette?

Diskusjonen døde etter hvert ut, og leder valgte å gå over på vår nye serie der medlemmene kan velge seg en kjent fotograf eller en fotobok de vil presentere for klubben. Denne kvelden var turen kommet til Steinar. Etter en lang innledning, hvor han rotet seg bort helt tilbake til Menstadslaget 8. juni 1931, Norges største arbeidskonflikt, like ved der han vokste opp mellom Skien og Porsgrunn, kom han endelig til fotografen han hadde valgt; Dag Alveng.

Første møte med denne fotografen var på Nordic Light festivalen i Kristiansund, fortalte Steinar. Der hadde Alveng både utstilling og foredrag og gjorde et sterkt inntrykk. Han bruker storformatkamera og kan dermed lage meget store forstørrelser med stor detaljrikdom. Han behersker mange sjangere innen fotografi, og er en pioner innen norsk fotokunst. I 1970-årene kjempet han for at fotografiet skulle bli anerkjent som kunst. Han var med og startet «Forbundet frie fotografer» i 1974, som bestod av unge fotokunstnere, og «Fotogalleriet» i Oslo, som startet i 1977.

Det er tre dimensjoner som preger bildene hans, fortalte Steinar. Det er lys, tid og spor av liv. Særlig det spesielle lyset han oppnår i bildene i utstillingen «Sommerlys» og serien «Sommerhuset» er betegnende for han. Bildene er i sort/hvitt. Vinteren og våren 2018 hadde han en utstilling på Henie Onstad-senteret på Høvikodden som han kalte: «Tid som står stille». Der hadde selvfølgelig Steinar vært. På hjemmesiden hans kan en finne mange av bildene, men aller best er det å se de i stort format på utstillinger, framhevet Steinar. Dag Alveng er født i 1953.

Etter denne seansen smakte det godt med kaffe og deilig kake som Elisabeth stod for. Vi takker så mye for det.

Så var det dags for at leder avslørte det alle var spent på; Resultatet fra vår meget omtalte fotokonkurranse med det vanskelige tema «Klimakrise». Toten FK hadde vært jury, og også de syntes dette var et vrient tema. Men de hadde gjort jobben og hadde spandert lange kommentarer på bildene våre, noe vi satte stor pris på.

Leder begynte som vanlig med å vise Antatte bilder og videre Hederlig omtale bilder, før hun kom til bronseplassen som tilhørte Steinar med bildet «Siste istid». De to øverste bildene var også fra Svalbard og tilhørte Torstein. Sølvbildet hadde han kalt «Hei, hvor er isen?» og gullbildet «Isen smelter i rekordfart». Vi gratulerer vinnerne! Se alle bildene her på vår hjemmeside.

Også mange av de Antatte og Hederlig omtale bildene var bilder fra Svalbard. Det virket som juryen forbandt is- og snøbilder med klimakrise. Alle har jo hørt om isen som smelter. Kanskje litt snevert og synd kanskje. Det var mange andre bilder med som fotografene hadde lagt seg i selen for å skape symbolske bilder på klimakrisen, og som ikke ble verdsatt av juryen i det hele tatt.

Dette kom tydelig fram ved bildediskusjonen vi hadde på alle de deltagende bildene etterpå. Alle var enige om at det var et vanskelig tema, men jammen hadde mange lagt hodet i bløtt for å finne på noe originalt. Ingen tvil om at det var meget gode naturbilder som kom øverst, men andre bilder burde kanskje også vært belønnet bedre av juryen hvis juryen hadde favnet litt mere vidt. Flotte naturbilder vet vi det alltid er vanskelig å slå, uansett tema de deltar i. Likevel, denne konkurransen skapte et usedvanlig engasjement blant deltakerne i klubben som det er lenge siden vi har sett.

Dermed kunne leder til slutt runde av og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 25. Oct 2019 21:48, SEJ
 
Redigeringstips og bildevisninger
Det ble stort frammøte denne onsdagskvelden 9. oktober i Langgata hos Mandal fotoklubb. Vi hadde fått besøk av journalist Jarle Martinsen, og vi skulle se gjennom mange bilder medlemmene hadde tatt. Leder Laila ønsket velkommen og presenterte kveldens program. Hun opplyste også om en forestående fotoutstilling i Kristiansand, der fotoklubbene på Sørlandet er invitert til åpningen 3. desember. Deretter ga hun ordet til kveldens gjest Jarle Martinsen som ville gi oss redigeringstips.

Jarle hadde nylig vært jury for oss i en av Månedens bildekonkurranser, og tilbakemeldingen fra ham var at han mente at bildene våre hadde mye å gå på når det gjaldt redigering. Leder tok ham derfor på ordet, og inviterte han like godt til et av møtene våre for å gi oss noen tips om dette. Så her var han, klar til å gyve løs på temaet.

Han sa beskjedent først at han ikke var noen ekspert, han var selvlært i Photoshop, men han hadde brukt det i 20 år og kjente det godt og hadde lært seg det han hadde bruk for. Han tok bilder i råformat, det ga størst rom for bilderedigeringen. I jobben sin var det viktig og nødvendig å ta seg tid til bilderedigering, fortalte han, dette for at bildet skulle bli best mulig i avisa. Særlig var kontrasten i bildet viktig å huske på, da trykken ofte gjorde at bildet mistet kontrast.

Jarle loset oss gjennom mange av medlemmenes bilder, der han viste oss hvordan vi ved enkle grep i Photoshop kunne gi bildene våre mere liv, lys, kontrast og klarhet. Han fortalte det var mange måter å gjøre det på, det var ufattelig mange muligheter i Photoshop, men han hadde funnet en vei som funket greit for han selv, sa han. Til slutt viste han også hva han kunne gjøre med sine egne bilder.

Det er helt umulig her å komme inn på alle «spakene» han dro i, men han viste ellers til You Tube, der var det masse hjelp å få i bilderedigering. Helt til slutt sa han noe som kanskje er aller viktigst for bilderedigering: «Best og ikke se at en har brukt Photoshop (eller andre bildebehandlingsprogrammer)». Jarle ble etterpå takket av leder for alt han hadde vist oss av redigeringsmuligheter i Photoshop.

Dermed gikk leder over til Månedens bilde for september. Også våre gjester fikk være med på avstemmingen, så mange stemmer lå bak vinnerbildene denne kvelden. Til topps gikk igjen Elisabeth, denne gangen med bildet «Et lite stykke Dovrefjell». Andreplassen gikk til Ramon med bildet «Skumring på stranden» og tredjeplassen til Trine med bildet «Life is a beautiful ride». Vi gratulerer vinnerne! Etterpå var det som vanlig en livlig bildediskusjon.

Deretter ble det velfortjent kaffepause som Torstein stod for. Mens denne foregikk rullet de innleverte bildene til vår tredje fotokonkurranse «Klimakrise» på skjermen i bakgrunnen. Resultatet får vi på neste møte 23. oktober.

Det ble mer bilder. Etter fototuren til Skjølingstad Uldvarefabrikk onsdag for to uker siden, hadde deltakerne lagt inn bilder derfra i vårt Billedgalleri. Leder viste disse og de ble også kommentert. Bildene viste at det var mange spennende motiver der, både med fine former, linjer og farger. Bildene vil bli lagt i en egen bildemappe, så bare legg inn flere bilder, oppfordret leder.

Helt til slutt, før leder takket for møtet og ønsket vel hjem, hevdet enkelte at de hadde hatt det så bra i kaffepausen at de ikke hadde lagt merke til at våre «Klimakrisebilder» ble vist i bakgrunnen. Så derfor ble bildene vist på nytt, ledsaget av en smule spente og bekymrede bemerkninger som; Vil juryen se noen «Klimakrise» i bildene våre? Vil bildetittlene hjelpe oss? Følg med videre, dette blir ulidelig spennende!
Sej

Publisert: 11. Oct 2019 09:59, SEJ
 
Bedriftsbesøk på Sjølingstad Uldvarefabrik
Onsdag 25. september møttes 11 forventningsfulle fotografer på Sjølingstad Uldvarefabrik. Mange skulle sikre seg motiver til Årets forograf runde 4 "Håndverk og produksjon". Tor Harald Blom ga oss omvisning i fabrikkens mange produksjonslokaler samt spennende historiefortelling og informasjon om prosessene fra råull til ferdige ullvarer. Et par av maskinene fikk vi også se i aksjon. Det var mange spennende detaljer å fotografere, og tiden gikk i forteste laget siden det var så mange lokaler og maskiner å se på.

Sjølingstad Uldvarefabrik ble etablert i 1894 av August Hoven, som var utdannet lærer, dypt religiøs og inspirert av Hans Nielsen Hauge. I 1910 tok sønnen hans over driften, og deretter var sønnesønnen ansvarlig for driften fra 1949 til 1983. Rundt fabrikken vokste det fram et lite industrisamfunn med arbeiderboliger, skole, butikk og disponentbolig. Fabrikken framstilte garn og vevde fram til 1984, og har siden 1989 vært en levende museumsfabrikk hvor det fortsatt produseres ullvarer på de gamle maskinene.

Vi fikk blant annet se garnvaskeri og -fargeri, kardemaskiner, spinnemaskiner, vevstoler og symaskiner. Særlig var de store jacquardvevene imponerende. De vever kompliserte mønstrede stoffer vha. et hullkortsystem, hvor kortene er sydd sammen i remser. Hullkortmekanismen er programmert til å løfte eller senke renningstrådene individuelt, og er forløperen til dagens datamaskiner. I dag produseres det bl.a. garn, bunadsstoffer og ulltepper for salg.

Med et stort antall maskiner, innretninger og verktøy manglet det ikke på motiver. Vi fikk beskjed om at vi lett kunne komme til å ødelegge ukers arbeid om vi kom nær noen av maskinene. Det ble fotografert høyt og lavt, med og uten stativ, med tele og vidvinkel, så vår omviser var nok letta da besøket var over og alt (forhåpentligvis) intakt. Et av medlemmene hadde med seg svart-hvittbilder tatt på 70-tallet, og prøvde å fange de samme motivene på nytt. Blir spennende å se resultatet både av dette og i runde 4. Vi takket for oss med blomster, og ser fram til gjensyn med en mulig utstilling i vinterferien.

Publisert: 7. Oct 2019 17:27, LB
 
Veteranbussbilder, Månedens bilde og Pål Hermansen
Onsdagskvelden 11. september var første kvelden på høsten fotoklubben var samlet inne igjen i vårt klubblokale i Langgata. Leder Laila kunne ønske velkommen til en bra gjeng medlemmer som hadde møtt opp, denne gang til nytt fast klokkeslett 18.00. Som vanlig informerte og minnet hun oss om forskjellige ting som vil skje framover:

Veteranbussbildene vi tok forrige gang, legges i en egen mappe på vår hjemmeside. Planen er til slutt å overføre bildene til Veteranbussklubben SamSør Agder. Det er derfor viktig at medlemmer som ikke vil dette, enten fordi de er med på bildet eller av andre grunner, melder fra til leder om dette.

Videre minnet hun om neste møte på Sjøllingstad Uldvarefabrik. Lurt å møte opp da, det kan bli fine bilder som kan brukes i vår siste konkurranse «Håndverk og produksjon». Kanskje kan det også bli utstilling ut av det? NSFF kan søkes om støtte til slikt.

Ellers minnet leder om NSFFs NM i foto. Fint hvis mange deltar, klubben vår har jo gjort det bra der de siste årene. Fristen er 15. september. Husk at Månedens bilde for november har tema «Kreativt». Påminnelsen om Jarle Martinsens redigeringstips på møtet 9. oktober, utløste en aldri så liten, men kraftig engasjert, diskusjon om nettopp temaet bilderedigering. Vi tror mange vil møte opp den kvelden.

Så satte leder i gang Månedens bildeavstemming for august. Det deltok 14 bilder med varierte motiver. Noen bemerket tørt at denne gangen var det flere mennesker enn fugler i bildene. Da resultatet forelå, viste det seg at et flott plantebilde vant. «Blåklokkedrøm» het det, og tilhørte Elisabeth. På andreplass kom Ramon med sitt delikate bilde «Kveld på stranden», og på tredjeplass dukket mennesket opp i Magnes monokrombilde «Badass». Vi gratulerer vinnerne! Den vanlige bildediskusjonsrunden etterpå var lærerik, og igjen dukket bilderedigeringstemaet opp.

Vi har startet en serie der medlemmene blir invitert til å presentere en fotograf/fotobok de er begeistret for eller inspirert av. Først ut var Liv Anette. Valget hennes falt på den norske fotografen Pål Hermansen. Engasjert, og medbrakt en av hans fotobøker, fortalte hun om hans fotografiske liv. Han var egentlig utdannet tannlege, hadde fotografert siden 1971, og var mest kjent som naturfotograf, selv om han ikke likte å bli kalt dette. Han har vunnet utallige priser og utgitt mange bøker. Liv Anette fortalte at han ikke ville ta et bilde som han egentlig hadde sett før. Han ville gjøre noe nytt, noe eget. Alt i naturen var like viktig, mente han, underforstått også å ta bilde av.

Hun viste til slutt noen av hans mest kjente bilder, og anbefalte alle å gå inn på hans hjemmeside for å se mer. Leder takket etterpå Liv Anette for hennes engasjerte presentasjon av en av Norges mest kjente fotografer. Deretter var det kaffepause, ledsaget av deilig sjokoladekake, som Liv Anette også stod for. Vi takker så mye også for det.

Denne gangen hadde leder fått medlemmene, som deltok på forrige utflukt med veteranbusser, til å legge inn to bilder hver fra begivenheten i vårt Billedgalleri. Dette for å få sett og diskutert noen av bildene fra den felles opplevelsen. Nestleder har hevdet at dette bør være en god regel som alle vil lære av og ha glede av.

Veteranbussbildene med glade utkledde deltakere utløste mye latter og gode replikker. Noen hadde også laget bildene i nostalgisk stil. Vi håper Veteranbussklubben, som gjerne vil ha mange bilder av sine kjære klenodier, vil bli fornøyd med bildene våre. Vi vil også få en ny sjanse til å fotografere bussene, denne gangen langs den gamle veien langs elva. Og da må sjåførene ha tidsriktig antrekk, mente Arne bestemt.

Helt til slutt, før alle gikk til sitt, fikk nestleder anledning til å dele ut diplomer til de av våre medlemmer som hadde gjort seg fortjent til det i NM i foto fra i vår. I alt var det 23 premierte bilder, der Torstein toppet det med sin bronsemedalje. Leder viste samtidig bildene på skjermen. Et par av mottakerne var ikke til stede, men de vil få diplomene sine ved en senere anledning.

Da kunne leder runde det hele av og takke alle frammøtte og ønske vel hjem.
Sej

Publisert: 13. Sep 2019 11:36, SEJ
 
Oppstart med veteranbusser
Det ble en historisk og nostalgisk start på Mandal fotoklubbs høstsesong. Onsdagskvelden 28. august var vi på fototur med veteranbuss – og ikke bare én, men hele fem busser var med i følge vårt. Det var Bjørn Anders, som selv er bussjåfør, som hadde fått i stand denne turen med Veteranbussklubben SamSør Agder.

Vi hadde fått beskjed om at sjåførene ville stille i tidsriktige antrekk, og derfor ble vi fotografer oppfordret til det samme. Det var derfor en forventningsfull passe gjeng utenfor klubblokalet som stod og ventet på å bli plukket opp av en veteranbuss. Dessverre viste det seg at sjåførene syntes det var for varmt denne kvelden til å sitte i sine bussuniformer. Heldigvis trosset noen av våre medlemmer den gode sommervarmen og stilte i gammelt antrekk. Men det må innrømmes at f.eks. tykk ulldress var langt fra optimalt i busser uten aircondition.

Vi ble fortalt av sjåfør Geir Sørensen at Veteranbussklubben SamSør Agder hadde medlemmer fra tre selskaper: De sammensluttede bilruter, Sørlandsruta og Agder bilruter. De hadde fem busser i sin besittelse. En Volvo fra 1957, Mercedes 1964, Scania 1967, Scania 1969 og nok en Volvo fra 1974.

I den nest eldste bussen fra 1964, med sjåfør Geir ved rattet, la vi avsted i kolonnen på vei mot det gamle veianlegget Knuden fra 1922, like ved Mandals kommunegrense til Søgne. I området var det trafikkforstyrrelser i forbindelse med veiarbeidet på nye E 39, men vi fikk likevel plassert alle fem veteranbussene ved Knuden. Stedet var ideelt for å fotografere gamle kjøretøy. Her kunne de kjøre en liten sløyfe for seg selv, både under og over en bru i gammel stil. Brua var for øvrig flott pyntet med blomster.

Bussene kjørte etter tur én og én mens en ivrig gjeng fotografer knipset i vei fra nesten alle posisjoner. Nettopp det ble også noe av utfordringen. Det var lett å ufrivillig få med noen av de andre fotografene på bildene. Det ville vi jo helst ikke, i alle fall ikke de som ikke var utkledd. Apropos det, mens vi ventet på at bussene (og dronen) ble klare, var de utkledde meget populære fotomotiver denne kvelden. De fikk vel nesten en følelse av hvordan det er å være kjendis – heldigvis for en kort stund – omsvermet av fotografer.

Etter at bussene hadde kjørt én og én, kjørte de til slutt i samlet flokk gjennom Knuden, og det til og med to ganger, da de hadde fått snudd et eller annet sted og kom tilbake fra motsatt kant. Fotografene fikk igjen sjansen til å få det rette blinkskuddet til å sitte.

Etter dette og en liten kaffeskvett noen ville ha, entret vi igjen en veteranbuss og satte kursen mot Mandal via Stoveland bru. Der hadde vi også avstigning med etterfølgende fotografering av busser på brua. Nok en fin fotoseanse var i boks.

Det var også meningen å stoppe lenger nede ved Mandalselva, men vi fant ut at lyset nå var blitt så svakt at det ikke lenger var så fristende. Derfor kjørte vi bare i kolonne rett ned til Mandal. Vår buss kjørte helt ned til klubblokalet i Langgata.

Før Geir forlot oss i en annen buss, fikk nestleder takket han og kollegene for den flotte turen vi hadde fått. Det var en fin og annerledes fototur som ble en morsom opplevelse for våre medlemmer. Bildet nestleder ga til Geir, som viser Geir ved rattet i en veteranbuss, var tatt på Muséets dag i Mandal i 2008. Vi håper imidlertid å få samlet en del av de beste bildene fra denne turen som vi kan gi til Veteranbussklubben SamSør Agder.

Vi takker også alle medlemmene som var med og som bidro til en flott opplevelse.
Sej

Publisert: 30. Aug 2019 13:46, SEJ
 
God oppslutning om siste møte i Mandal fotoklubb før sommeren
Onsdag 5. juni ønsket tydeligvis mange å være til stede før det igjen blir mulig, nærmere bestemt 28. august. Dessuten ble det denne kvelden mange bilder å se, både fra vår 2. runde i Årets fotograf og fra Månedens bilde fra mai. Og ikke minst hyggelig samvær med fotoprat og litt ekstra bevertning.

Klubbens leder Laila ønsket velkommen til sommermøtet og var glad for den gode oppslutningen. Det første hun gjorde var å gå gjennom programmet for høsten 2019 som nå var klart. (Du finner det allerede på vår hjemmeside). Det er fristende å framheve første møte, der vi skal på tur med og fotografere veteranbuss langs gamleveien på vestsiden av Mandalselva. Bjørn Anders, som står bak dette, forteller at sjåføren stiller i tidsriktig antrekk, derfor oppfordres vi fotografer til å gjøre det samme. Så dette kan bli gøy.

Leder fortalte ellers at møtene til høsten vil begynne kl. 18.00. Ny tid altså i Mandal fotoklubb. Når det gjelder Månedens bilde er det bestemt at vi skal ha fire ganger med ekstern jury og to ganger med bundet tema. Tema for høsten vil bli «Kreativt» og «Monokrom». Ganske greit, da samme tema går igjen i NM i foto. Nytt er også at medlemmene på enkelte møter vil ha femten minutters innslag til å presentere en kjent fotograf eller fotobok.

Deretter gikk leder over til å presentere de femten bildene som skulle gis poeng for å finne ut hvilket som skulle bli Månedens bilde for mai. Etter poengsummeringen ble det klart at vinneren var Ramon med sitt praktfulle bilde «De fire ryttere». På andreplassen kom Torstein med et fargerikt landskapsbilde kalt «Vinduet», og tredjeplassen inntok Arne med «Gammeltiurens solospill». Vi gratulerer alle tre! Alle bildene som deltok finner du her på hjemmesiden, medlemmer kan se resultatlista på Tavla. Det ble også tid til en bildediskusjon etter avstemmingen.

Etter dette ble det bevertning med deilig pizza og mineralvann. Torstein hadde bestilt og Ole Kristian hadde hentet godene. Fotopraten gikk livlig og vi regner med at de fleste ble gode og mette.

Så var det endelig tid for kveldens høydepunkt, nemlig resultatet fra 2. runde i Årets fotograf med tema «Minimalistisk». Femten fotografer med femtisju bilder deltok. Jury hadde vært Fokus FK i Songdalen. Leder fortalte at denne gangen hadde juryen refusert ni bilder som de mente var utenfor temaet. Disse bildene ble også vist, og det ble litt diskusjon rundt denne avgjørelsen.

Som vanlig startet leder med å vise de premierte bildene først fra gruppen «Antatte», deretter «Hederlig omtale» og så til sist de tre første vinnerbildene. Det vil si, denne gangen var det to bilder som delte bronseplassen, nemlig Arne med bildet «Emty Bridge» og Trine med bildet «Ikke for nærme, takk! Jeg stikker!». På sølvplassen kom Elisabeth med sitt bilde «Firkanter», og på gullplassen tronet vår leder Laila med sitt flotte Svalbardbilde «Himmelsyn». Vi gratulerer de fire heldige vinnerne! Alle bildene ligger som vanlig her på vår hjemmeside.

Til slutt hadde leder gjort opp status for halvårig løp i vår fotokonkurranse Årets fotograf 2019. Den viste at Torstein ledet med 26 poeng, deretter Brit med 24 poeng og tredjeplass til Arne med 20 poeng. Nokså tett i toppen, altså, men mye kan skje før vi er i mål ved juletider. Så det er bare å stå på for alle. Hele lista finner medlemmene på Tavla.

Kvelden fortsatte med hyggelig samvær og mye prat, men før alle forsvant fikk leder ønsket god sommer og vel møtt til høsten til nye fotoopplevelser. (Glem likevel ikke Månedens bilde for juni og juli, og å legge inn bilder/kommentarer på Billedgalleriet vårt).
Sej

Publisert: 7. Jun 2019 22:01, SEJ
 
Ut i det blå - til Landehobde
Det var en spent passe gjeng som møtte opp foran klubblokalet i Langgata onsdagskvelden kl. 18.00 den 22. mai. Vi visste vi skulle på fototur, så kamera og stativ var med, men hvor skulle vi hen? Like før avmars, avslørte turkomitéens leder, Arne, at vi skulle på blåtur til Landehobde og til og med møte en guide der. Dermed ble vi raskt beordret i bilene og satte av sted mot kveldens fotomål.

Framme på parkeringsplassen ble vi tatt i mot av en hyggelig guide ved navn Tobias Håland, som skulle vise oss rundt på området og fortelle om det som var å se der. Landehobde er som de fleste i Mandal vet, et område som de tyske nazistene bygde ut under krigsårene til en stor festning. I dag er stedet et populært turområde hvor en fortsatt kan se mange rester av det som var der.

Siden trebroa opp til heia for lengst var borte, måtte vi først opp en bratt skrent. Deretter ble det en bred og fin sti på den gamle anleggsveien til vi kom opp til hovedplassen der det var grunnmurer etter et stort antall bygninger og også mange tunellanlegg.

Guiden vår, Tobias, fortalte innledningsvis at alt var bygd etter tysk militær standard. F.eks. var alle bunkersene på 15 kvadratmeter. Det var maskingeværstillinger, luftskyts og 4 store kanonstillinger. Til sammen var det lagt ned 3100 miner rundt på området, som de tyske soldatene selv måtte fjerne etter krigen. Det var 100 til 150 mann stasjonert her, 100 mann var nødvendig for å betjene anlegget. I tillegg var det en fangeleir med ca. 200 fanger som måtte delta i byggingen av anlegget.

Tobias fortalte at her var et stort lasarett, altså sykehus, med sykesal og operasjonssal bygd inn i fjellet. Det var benyttet teglstein og lagd fine buer. Det var til og med gasstett. Fortsatt kunne en se rester etter gummipakninger, fortalte Tobias. Her var stor aktivitet under krigen, med en stor appellplass med oppstillinger og kontroller. Det var gjennomgang fra appellplassen til bunkersene, og ellers gjennomganger på kryss og tvers til de mange installasjonene. Anlegget var aldri i kamp, fortalte han.

Anlegget og de mange bygningene ble revet tre år etter krigen, og mye av trematerialene ble benyttet til husbyggingen på Vestnes. Også de store kanonene ble fjernet på samme tid og endte nok som spiker, fortalte vår guide.

Det er visst lite historisk bildemateriale fra selve anlegget. Fotoklubbens medlemmer som var her denne kvelden kunne i alle fall fotografere restene, og kanskje lettere forestille seg hvorledes det en gang hadde vært ved all den informasjonen som vi fikk av vår flinke guide Tobias Håland. Arne takket han til slutt så mye for hans velvilje til å være med oss denne kvelden og overrakte han en blomsterbukett.

Fotograferingen ja, hvorledes gikk det med den? De fleste fikk vel tatt en del bilder mens vi fulgte etter guiden vår. Det var ikke lett å holde flokken samlet, sånn er det bare med ivrige fotografer. Dessuten ble mange også fasinert av andre motiver enn krigsetterlatenskaper. Det viste seg å være et område med en rik flora, bl.a. en sjelden orkidé med navn Hvit skogfrue. Den var det mange som kastet seg over med både stativ og tilleggslys. En artig vridd trestubbe unngikk heller ikke fotoklubbmedlemmenes oppmerksomhet. Vi håper mange av turbildene blir å se her på hjemmesiden framover.

Vi takker turkomitéen med Arne i spissen for denne fine turen til et utrolig interessant område der fotoklubben, merkelig nok, ikke før nå, har vært i samlet flokk. Takk også til alle som deltok.
Sej

Publisert: 28. May 2019 00:25, SEJ
 
Juryering og bildevurdering
Endelig! Denne onsdagskvelden 8. mai ble det besøk fra Arendal FK og dermed masse nyttig viten om juryering og bildevurdering. Dette hadde vi sett fram til i spenning. Leder Laila ønsket velkommen og særlig våre to foredragsholdere, Vidar Hoel og Tom Erik Smedal, fra Arendal Fotoklubb.

Leder fortalt først, som en orientering til våre gjester, om Mandal FK og litt om våre bragder i NM i foto. Deretter kom hun med noen påminnelser og opplysninger til medlemmene; Husk å møte kl. 18.00 til «Blåturen» neste gang, 22. mai, og senest kl. 9.30 søndagen 2. juni, da turen går til Setesdalsbanen og Tømmerrenna. Videre fortalte hun at juryeringen av Månedens bilde for april var blitt litt forsinket. I andre runde i Årets fotograf «Minimalistisk» deltar 57 bilder, og jury blir Fokus FK.

Leder luftet også tanken, på bakgrunn av et ønske fra et medlem, om å starte våre medlemsmøter kl. 18.00, istedenfor kl. 19.00 som nå. Det ble ingen voldsomme protester, men styret må vel vurdere det litt mer før det eventuelt endres.

Deretter gikk leder over til å vise klubbens 23 premierte bilder i vårens NM, der Torstein toppet det hele med sin bronse i klasse projeksjon farge «Fritt motiv». Bildene finner du her på vår hjemmeside. Etterpå viste hun også alle de 57 deltagende bildene i vår konkurranse med tema «Minimalistisk».

Så kunne leder endelig gå over til kveldens hovedprogram, ved å gi ordet til våre gjester fra Arendal FK. Først ut var Vidar Hoel. Han hadde vært med i sin klubb i en årrekke og hadde også lang erfaring i juryeringsarbeid, fortalte han. Det å være med i en jury er spennende, morsomt og lærerikt, mente han, og kan gi deg et «boost» som fotograf.

Han delte juryeringen i to; Den praktiske delen og selve bedømmingen. Det var svært viktig, mente han, å ha et fast oppsett og et system i det hele, både for å sikre at resultatet ble best mulig, og for å få det gjennomført på en tidseffektiv måte.

Det praktiske; Finne et egnet sted, finne et passende tidspunkt og finne medlemmer til juryen. Spørre en og en om å være med, 5 stykker kan passe bra. Tenk over alder, kjønn, fotografisk interesse og nivå (erfaren, uerfaren fotograf). Det skal også være en juryleder.

Selve bedømmingen; Ha bildene klare, ha klar juryens oppgave. Hvor mange skal premieres, hvor mange skal kommenteres, skal bildetittel vurderes med osv. Hva skal en se etter? Hva gjør et bilde bedre enn et annet? Det kan være greit å ha med en sekretær som noterer underveis. Husk også å ta pauser i arbeidet.

Gjennomføringen kan være slik (særlig med mange bilder); Se gjennom alle bildene, 3 sekunder på hvert bilde. Dersom ingen jurymedlemmer sier noe, er bildet ute. Et triks for at jurymedlemmene kan gjøre det enklere for seg selv, er å tenke – er dette ett av fem topp bilder jeg vil ha med? Etter denne øvelsen sitter juryen igjen med et betydelig mindre antall bilder. Disse kan så vurderes/diskuteres nøyere.

En måte å gjøre det videre på er etter MGP-metoden. Hvert jurymedlem gir bildene poeng etter skalaen 12 – 10 – 8 osv. Ved å legge sammen disse, får en til slutt en bilderekkefølge som kan diskuteres og justeres. Vidar framhevet at det ikke var lov å bli sur om en ble nedstemt, men det var lov å ha egne meninger. Når juryen har bestemt seg, må alle uttale seg samlet om resultatet.

Juryeringen fullføres med å kommentere de bildene som skal kommenteres. Om vinnerbildene bør en helst ikke si noe negativt. Generelt er uttalelser i forholdet «to positive og en negativ» greit for de andre bildene på resultatlista. Resultatet bør alltid, som en kvalitetsforsikring, først sendes rundt til jurymedlemmene, før det sendes til oppdragsgiver. Dette for å unngå feil og misforståelser. Vidar fortalte også, at de alltid la ved kopi av bildet sammen med beskrivelsene på resultatlista. Dermed var det aldri tvil for oppdragsgiver om hvilket bilde de hadde valgt ut og premiert.

Dermed kunne Vidar gi ordet videre til sin klubbkollega Tom Erik Smedal. Han skulle fordype seg litt mer i bildevurderingen – det vanskelige, hva er et godt bilde? Han skrøt først av våre tidligere viste NM-bilder og «Minimalistiske» bilder, og mente våre medlemmer hadde et høyt nivå. Det syntes vi selvsagt var en god start på det han videre skulle formidle.

Han begynte først med å fortelle om og å vise et par bilder fra den berømte franske fotografen Henri Cartier-Bresson (1908-2004). En utrolig fotograf som hadde innebygd evne til å se riktig geometrisk komposisjon i bildene han tok. Noe han sikkert hadde lært seg fra boken «Zen in the art of Archery» av den tyske filosofen Eugen Herrigel (1884-1955), fortalte Tom Erik. Cartier-Bresson tok som regel også bare ett bilde av motivet, «Det avgjørende øyeblikk», og etterlot seg visstnok flere tusen bilder som aldri ble framkalt.

Når slike bilder som Henri tok, og som er så perfekte i komposisjonen, er full skarphet i bildet ikke så viktig lenger, mente Tom Erik. Komposisjonen overskygger alt. Han framhevet fem byggeklosser som bygger opp et bilde; Geometri – former/linjer, Forholdstall – det gylne snitt, Mengde – størrelsesforhold, Retorikk – fortelle en historie og Teknikk – fokuspunkt/dybdeskarphet.

Ved bildevurderingen kunne ett bilde som i første stund ikke legges merke til, likevel ved en ny vurdering vise seg å bli et vinnerbilde. Det er dette som gjør vurderingene vanskelige – men også spennende.

Tom Erik ga oss også noen gode huskeregler før vi leverer bildene våre til konkurranser. Kan utsnittet bli bedre ved å beskjære bildet? Er horisonten rett hvis den er ment å være det? Er bildets skarphet riktig? Hva med fargestikk og kontrast? Lurt å ha kalibrert skjerm, mente han. Er bildet fri for flekker og ting som distraherer? Blir bildet bedre ved å speilvende det?

Han oppfordret oss likevel til slutt og ikke alltid å tenke på all verdens regler, men å slippe oss løs og leke med kamera. Ved å delta i en del Fiap-konkurranser, fikk en tilbakemelding med poengtall som viste hvor nær eller langt unna en var premierte bilder. Dette kunne inspirere til ytterlige deltakelse, mente han. En egen klubbkveld med å velge ut NM-bilder var også bra.

Etter foredragene fikk de en del spørsmål fra medlemmene våre. Hvis en er nøye med komposisjonen og bildet forteller en tydelig historie, er skarphet blitt mindre viktig, mente de. På spørsmål om hvor ofte jurymedlemmer bør byttes ut, mente de at det ikke bør være de samme i juryen etter fem år. Ved bildediskusjoner mente de at nye medlemmer skulle uttale seg først, de skulle ikke først høre hva de erfarne sa. En god regel ved bildediskusjoner var å si to gode ting om bildet, og så et ønske om hva som kunne vært gjort annerledes.

Dermed var det en etterlengtet kaffepause med deilige vafler som vert Fillip stod for. Vi takker så meget for den gode serveringen.

Etter pausen fikk vi Vidar og Tom Erik, selv om det var blitt sent, til å være med på og lose oss gjennom bildediskusjonen av våre 14 Månedens bilder fra april. Det ble en fin øvelse for oss, og vi takker begge to for hjelpen. Leder lot de som ville, stemme over bildene. Det kan bli artig å sammenlikne juryens resultat med det vi selv kom fram til.

Helt til slutt ble begge foredragsholderne fra Arendal FK takket av vår leder for en lang og lærerik kveld, og fikk overrakt hver sin blomsterbukett.
Sej

Publisert: 13. May 2019 13:23, SEJ
 
Fotoklubben på eventyrtur i Harkmark
Onsdagskvelden 24. april var det igjen klart for utefotografering for Mandal fotoklubb. Etter tidenes finværspåske, var det endelig blitt regnvær, og dette var kanskje årsaken til at det var en forholdsvis liten gjeng som hadde samlet seg ved klubblokalet. Tre biler la i vei mot Harkmark, hvor vi skulle besøke Harald Skeie og se hans mange treskulpturer rundt i terrenget.

Foto: Ole Kristian Ruud
Vi ble møtt av en hyggelig kar som like godt inviterte oss til å kjøre helt opp til tømmerkoia hans. Alle bilene hadde heldigvis firehjulstrekk, men vi var likevel spente på om definisjonen på slike biler «at de bare setter seg fast på nye steder» ville slå til. Med dyktige sjåfører gikk det veldig bra.

Vel framme fikk vi først en liten omvisning i en flott koie med mange spesialiteter som Skeie selv hadde stått for. Solide tremøbler og interiør ellers i en klasse for seg.

Etter dette tok han oss med på en uforglemmelig rundtur i terrenget for at vi kunne beskue og ta bilder av de mange treskulpturene han hadde laget der. Det viste seg å være en hel eventyrverden. Her var det figurer av fugler, dyr og mennesker. Noen figurer var også fra Kjell Aukrusts verden. Plutselig kunne det dukke opp en stor bjørn på to bein med labben i været. Mang en jogger har nok fått seg en støkk!

Det mest fantastiske ved disse naturtro og detaljrike treskulpturene, er at de er laget med motorsag – og at de er rotfaste. Han har kuttet trærne i den høyden han tiltenkte figuren og deretter, bokstavelig talt, saget den fram. Etterpå har han oljet trefigurene for å få en fin glød og for å bevare de bedre.

Tilbake i koia, fikk vi tørket og varmet oss litt med god fyr i ovnen, og ikke minst på god kaffe som Fillip hadde vært så omtenksom og tatt med. Mange takk til Fillip for det. Skeie overlot oss nå til oss selv i koia, og kjørte i forveien ned til sitt verksted der vi skulle møte han etterpå.

Foto: Ole Kristian Ruud
Etter mye kaffe og god prat, pakket vi sammen og låste koia, og satte kursen ned til verkstedet der Skeie stod klar til å vise oss rundt. Da fikk vi et nytt hakeslipp! Ikke bare fikk vi sett alt verktøyet og utstyret han hadde, men også en mengde keramikkarbeider. Han hadde bl.a. laget hodeskulpturer av mennesker han kjente og av familiemedlemmer.

Dette var utrolige uttrykksfulle arbeider som kunne måle seg med hvilken som helst kunstner i landet. Det var nok ikke bare motorsagen denne karen behersket. Vi ble mektige imponert over det vi fikk se og høre han fortelle. Han hadde også produsert store trefigurer til barnehager og en mengde tremøbler til dyreparken.

Kvelden gikk fort i dette selskapet, men til slutt rundet Ole Kristian det av med å takke for at fotoklubben fikk besøke han og alt han fortalte og viste oss. Han fikk overrakt vår DVD «Mandal gjennom fire årstider» fra 2007, og NSFFs årbok fra 2017.

Vi ble invitert til å komme tilbake, og det vil vi gjerne. Særlig vil vi tilbake til de mange treskulpturene ute i terrenget og utforske de litt bedre med kamera en dag det ikke regner.
Sej

Publisert: 26. Apr 2019 10:50, SEJ
Sist oppdatert: 7. May 2019 16:11, JTNG
 
En kveld med bildevurdering likevel
Denne onsdagskvelden, 3. april, skulle vi hatt foredrag om bildevurdering og juryering. Dessverre var foredragsholder blitt syk, så dermed måtte vi klare oss på egen hånd. Og det gjorde vi med bl.a. å vise mange bilder som vi fikk en lærerik bildediskusjon rundt.

Leder Laila ønsket velkommen, særskilt også til et nytt medlem. Det er alltid fint å se nye ansikter i klubben. Som vanlig kom leder først med litt informasjon; Først fra Landsmøtet i NSFF som hun deltok på tidligere i vår. Største nyhet er at NSFF snart får en ny bedre hjemmeside. De har også lansert en meget god fotoutstyrsforsikring. En stor ny fotokonkurranse «Our world is beautiful» fortalte hun også om. (Se mer hos NSFF).

Videre fortalte hun litt om workshopen med fotograf Solberg som flere av medlemmene våre deltok på, og om klubbens store fotoutstilling «Fuglan» i Buen, der hun også refererte en hilsen og takk til fotoklubben fra Buens sjef Solgaard. Vi håper selvsagt det kan bli flere utstillinger der.

Leder refererte også kort fra det nylige avholdte styremøte tidligere på kvelden. Der ble det gjort en liten presisering i våre konkurranseregler som ligger på vår hjemmeside. I kulepunkt fem skal det nå stå: «Tidligere premierte (Gull, Sølv eller Bronse) bilder i klubben, eller nesten identiske bilder, kan ikke delta. (Gjelder også om bildet endrer klasse, f.eks. fra farge til monokrom eller omvendt, eller til papirbilde)».

Deretter ga leder ordet til Turkomitéen ved Arne. Han ga diverse opplysninger om den forestående turen med Setesdalsbanen og vandring i Tømmerrenna søndag 2. juni, og henviste ellers til Tavla. Han håpet mange ville bli med på denne spennende avslutningsturen i fotoklubben.

Etter dette var det avstemming over Månedens bilde for mars. Leder hadde på forhånd oppfordret medlemmene til å få med andre motiver enn fugler. Denne gangen var det bare med tre fuglebilder, så det hadde vel virket.

Nestleder kom forresten under bildediskusjonen med et hjertesukk, og gav lettere uttrykk for skuffelse/forbauselse over at det bare var med ett bilde med motiv fra bedriften Kjettingen. Klubben hadde jo for fjorten dager siden vært der og begeistret gjennomfotografert stedet. Hva er vitsen med slike utflukter hvis vi ikke får sett bildene til hverandre og lært litt om nye motivområder? Månedens bilde er jo dessuten også en gyllen anledning til å teste ut bildene for andre konkurranser. Forhåpentlig vis får vi se flere av disse bildene senere. Eller kanskje må vi ha en egen visning av disse?

Om det var få fuglebilder med denne gangen, stakk et av de likevel av med seieren som de så ofte gjør. Torstein fikk førsteplassen med sitt flotte bilde «Lappugle i svevet», og Arne fikk andreplassen med den samme berømte ugla med tittel «Golden Flight». Også et flott bilde. Tredjeplassen var fuglefritt og gikk til Bjørn med sitt originale og fine sort/hvitt bilde «Landskap i vann». Vi gratulerer vinnerne! Bildene og hele resultatlista finnes som vanlig her på hjemmesiden.

Deretter kunne vi nyte deilig kaffe og boller, presentert av kveldens vertinne Elisabeth. Vi takker så meget, dette blir alltid et av kveldens mange høydepunkter.

Så var det igjen klart for bilder. Laila viste en lekker bildeovertoningsserie kalt «Is og Aurora» fra Svalbard. Med ledsagende musikk av Pink Floyd «Shine on you crazy diamond», som passet som hånd i hanske til de krystallklare bildene, ble det en flott opplevelse. Takk Laila!

Helt til slutt denne kvelden lot leder alle de innleverte bildene til vår første delkonkurranse med tema «Svart/hvitt» gå i loop på skjermen. Det var ikke tid til å ha bildediskusjon over alle, men noen ble stoppet og tittet nærmere på og kommentert.

Leder satte så strek, og takket for et godt møte og ønsket alle vel hjem.
Sej

Publisert: 5. Apr 2019 10:52, SEJ
 
Fotobesøk på Kjettingen
Onsdagskvelden 20. mars var det utefotografering for fotoklubben. Godt rustet med kamera og stativ møtte medlemmene opp ved hovedinngangen til Kjettingen i Grønviksveien 8 på Malmø. Der ble vi tatt i mot av en hyggelig Geir Tøressen, som straks utstyrte oss med beskyttelsesbriller og gule vester.

Geir fortalte oss først litt om den tradisjonsrike familiebedriften. De var nå den eneste av sitt slag i Norge. Produksjonen av kjettinger gikk til mange formål. Det de laget her, gikk videre til en bedrift de hadde i Litauen, der monteringsarbeidet til ferdig produkt foregikk. Arbeidet her i Mandal gikk i to skift. Stålet de brukte kom hovedsakelig fra Tyskland, fortalte han.

Etter hvert slapp vi inn i fabrikken, og beveget oss sakte innover mens vi observerte det, for de fleste, ukjente landskapet. Nye lyder og lukten av oppvarmet stål var sammen med synssansen med på å gjøre Kjettingen til et spennende sted for jakten på nye fotomotiver for Mandal fotoklubbs medlemmer.

At alle kroker i fabrikkhallen fikk besøk av en fotograf skal vi ikke påstå, men etter en stund var det i alle fall ikke lett å få øye på de gule vestene lenger. De hadde dukket ned bak diverse maskineri, kjettinglenker og kasser for å finne den rette fotovinkelen på et nyoppdaget fotoobjekt. Her måtte da mange fabrikkhemmeligheter bli avslørt av Mandal fotoklubb, skulle en tru.

Tiden gikk fort i slik et artig landskap med mange linjer, former og til dels farger. Til slutt hadde vel de fleste fått med seg så mange bilder at de kunne berolige seg selv med at «noen må da kunne brukes». Antakelig med tanke på vår 4. runde i Årets fotograf med tema «Håndverk og produksjon».

Det tok likevel litt tid før en klarte å samle alle til felles avskjed med vår omviser Geir ute i ankomsthallen. Her ble det tid til en spørsmålsrunde før vår leder Laila takket pent for vårt besøk og overrakte Geir en liten gave.

Vi takker også alle for samværet denne kvelden. Slike utflukter er uhyre viktig for klubben. Vi kommer nye steder, med nye fotoutfordringer, lærer mer og utvider våre vante motivområder. Det er bare å glede seg til neste utflukt som er til Harald Skeies eventyrverden ute i Harkmark 24. april.
Sej

Publisert: 22. Mar 2019 18:36, SEJ
 
På fotosafari i Afrika
Leder kunne onsdagskvelden 6. mars ønske velkommen til nok et møte i Mandal fotoklubb. Hun uttrykte glede over at så mange medlemmer hadde møtt opp. Hun begynte med å minne om alt som skulle skje framover, og ikke minst med åpningen av fuglebildeutstillingen i biblioteket i Buen 7. mars. Så mange som 10 fotografer med over 70 bilder deltar fra klubben vår. Denne helgen, 9. og 10. mars, er det også workshop med Synnøve Solberg.

Deretter gikk leder Laila direkte over på kveldens hovedprogram, Dyrene i Afrika, som hun selv stod for. Hun hadde igjen vært på fotosafari med Svalbardvenner i Afrika, denne gang i Kenya. De hadde reist med Keno safari, landet med fly i Nairobi, kjørt bil i sju timer, var til sammen åtte fotografer i to Landrovere, og vært tre dager på hvert av stedene Meru, Samburu og Ol Petra.

Laila hadde satt sammen en flott bildevisning ledsaget av fengende afrikansk musikk, og musikk fra Disneyfilmen «Løvenes konge». Det var et stort antall dyrearter de hadde fått anledning til å feste på minnebrikken, fikk vi se. Laila viste artene etter tur, og det er alltid imponerende å se de store dyrene, som elefanter og nesehorn, og de store kattedyrene, løvene, hvordan de lever i sine naturlige omgivelser.

Deltakerne overnattet i teltleir, og hadde løvene ganske nært omkring seg om natten, fortalte hun. Det var lett å høre brølene deres. De var godt fornøyd med kjøretøyene, det var god plass, og alle fikk sitte slik at det var enkelt å fotografere. De fotograferte både morgen og kveld, men midt på dagen, når sola stod på det høyeste, tok de pause. Da var det både for varmt og for dårlig fotolys.

Laila fikk mange spørsmål etterpå, både om dyrene og selve turen. Hun mente det var en fordel å reise på safari spesielt lagt opp for foto. Da fikk en mest igjen for pengene som fotofrelst. Hun kunne trygt anbefale andre å ta en slik tur. Vi takker Laila så mye for den fine opplevelsen hun ga oss denne kvelden.

Etter fotosafarituren smakte det godt med kaffe og vafler med syltetøy. Takk til kveldens vertinne Liv Anette for dette.

Så var det klart for å få resultatet fra 1. runde i Årets fotograf med tema «Svart/hvitt». Fotomax KK i Kristiansand hadde vært jury for oss. Fra 49 bilder hadde de tatt ut 8 antatte, 4 hederlig omtale og selvfølgelig 3 bilder til de tre første plassene. Det viste seg at 3. plassen gikk til Helene med bildet «Let’s run», 2. plassen gikk til Ole Kristian med bildet «Smil» og 1. plassen gikk til Brit med bildet «Omsorg». Vi gratulerer alle! Vinnerbildene og hele resultatlista finner du her på hjemmesiden.

Da var det bare kåringen av Månedens bilde for februar som gjenstod denne kvelden. Leder viste som vanlig bildene et par ganger og leste også bildetitlene. Deretter var det opp til medlemmene å gi sine poeng fra 1 til 10. Resultatet ble at Arnes bilde «Stillhet i vinterskogen» fikk flest poeng og dermed ble vinner. Deretter fulgte Hilde med bildet «Skarv i hekkedrakt» og etter henne igjen Brits bilde med tittel «Fru Laksand på tur». Vi gratulerer! Også disse bildene ligger på hjemmesiden.

Etter en forholdsvis kort bildediskusjon over februarbildene, kunne leder takke for en lang bildekveld og ønske alle vel hjem. Neste gang, 20. mars, er det oppmøte på Kjettingen til omvisning og fotografering. Vel møtt da!
Sej

Publisert: 8. Mar 2019 00:12, SEJ
 
Fotografere - å male med lys
Onsdagskvelden 20. februar hadde vi utstyrt oss godt med varme klær, kamera, stativ og lommelykt. Vi var nemlig godt forberedt på en lang utekveld med stjernefotografering og lysmaling, sammen med fotograf Magnus Wintersborg fra Kristiansand. Dessverre var ikke værgudene like godt forberedt. Stjernene var borte, og var erstattet med regnvær. Værgudene kunne likevel ikke forhindre at det ble en lang kveld, selv om den ble innendørs og kun med lysmaling.

Det var en usedvanlig ivrig og energisk fotograf vi hadde besøk av denne kvelden. Magnus fortalte først litt om seg selv. Han var femte generasjon i firmaet Wintersborg, hadde holdt på med foto i 26 år, og drev fotobutikken i Sørlandsparken. Han hadde gått i lære hos Peder Austrud og var godt kjent i Mandal. Han hadde vist bodd like i nærheten av vårt klubblokale.

Deretter gikk han rett løs på kveldens ene gjenstående tema – å male med lys. Han hadde tatt med en torsoliknende figur (med hode) som han benyttet som modell. Fordelen var, som han sa, at den satt tålmodig stille hele tiden. Med kamera på stativ og med ca. 20 sekunders eksponeringstid, demonstrerte han med en håndholdt lyskilde hvordan han på ulike måter kunne belyse modellen. Lukker og blender var viktig i denne sammenhengen, fortalte han.

Han fortalte også nærmere om lys. Sollys var hardt lys – vinduslys var bløtt lys. Han var uten tvil gladest i det bløte lyset. Det var lurt med en reflektor, av og til var det nok med et hvitt A4 ark, for å lette opp skyggene. Ofte ved portretter måtte personen vri litt på hodet for å få lyset riktig. God lyssetting var spillet mellom lys og skygge, framholdt han. Han var også glad i skarphet i bildene.

En lukkertid på 1/30 sekund var vanlig å regne som grensen for å få skarpe bilder på frihånd. Med speilløse kameraer kunne en klare det med lukkertid på 2 sekunder, mente han. Speilløse var dessuten mindre av størrelse, hadde mindre vekt, og var lettere å ta med seg på tur. Han fotograferte mye mer etter disse kom, påstod han.

Han fortalte overraskende at 35 mm film var blitt populært igjen, og at særlig Instant kamera Polaroid var blitt en slager. Det solgte nå mer enn noen gang. Dette kamera hadde han med og vårt medlem Øyvind fikk prøvekjørt det på flere av oss.

Dermed var det tid for pause med deilig kaffe og vannbakkels presentert av Arne. Vi sier tusen takk for trakteringen!

Etter pausen kom leder Laila med litt informasjon. 13 medlemmer hadde levert til sammen 49 bilder til svart/hvitt konkurransen vår. Jury blir Fotomax KK i Kristiansand. 8 medlemmer er påmeldt til workshop med fotograf Solberg 9. og 10. mars. Papirbilder til NM må leveres styret innen 6. mars. De 20 bildene som vi plukker ut til klubb-NM, blir ikke lenger juryert på nytt, men får med seg de poengene de eventuelt måtte få i NM. Leder minnet også om fugleutstillingen i Buen som åpner 7. mars. Her deltar 10 medlemmer med til sammen 70 bilder.

Etter pausen fortsatte Magnus med å prate foto om løst og fast, samtidig som han besvarte spørsmål fra våre interesserte medlemmer. Han fortalte bl.a. litt om barnefotografering, om hvordan få kontakt og få de rette gode smilene. Han ga også tips om avfotografering. Det kunne godt gjøres med vinduslys. Men husk og slukk annet lys, sa han. Vil du ta stjernebilder, er 25 sekunder lukkertid bra. I naturbilder er det særlig viktig å bruke dybdeelementene i bildet, det kan f.eks. være en trestamme. Angående minnekort mente han det var sikrere og mer praktisk å bruke mange små i stedet for et stort.

Ellers framhevet han at han elsket å være fotograf selv om det til tider var hardt arbeid og mye uregelmessige arbeidstider. Oppdragene ga han mye innsikt og lærdom om både menneskene og firmaene han besøkte, framholdt han.

Magnus ble til slutt takket av vår leder for et inspirerende og engasjerende foredrag. Han fikk også med seg Årboka fra 2015 med det flotte forsidebildet tatt av vår egen Brit. Dette fuglebildet kommer også med på fugleutstillingen i Buen.

Helt til slutt denne kvelden, viste leder de 49 innkomne bildene til 1. runde i Mandal fotoklubbs Årets fotografkonkurranse med tema «Svart/hvitt». De ble vist i tilfeldig rekkefølge samtidig som leder leste tittelen på bildene. Det ble ikke tid til bildediskusjon, det må vente til resultatet foreligger.

Dermed var nok en fin fotokveld kommet til en ende, og leder kunne takke alle og ønske vel hjem.
Sej

Publisert: 23. Feb 2019 11:13, SEJ
 
Bilkirkegård og Svalbard
Onsdagskvelden 6. februar var vi «kastet» ut av vårt vanlige klubblokale, og derfor hadde vi igjen leid oss inn i auditoriet i Sanden treningssenter, Kastellgata 14. Her er det god plass, så vi inviterte likegodt de fem andre fotoklubbene i Vest-Agder til kveldens høydepunkt – nemlig bilder fra bilkirkegården ved Tõckfors i Sverige, tatt av fotograf Bjørn Ole Nyborg fra Fokus FK. Av erfaring fra tidligere invitasjoner, var det ingen fare for at lokalet ville bli sprengt, men noen nye dukket heldigvis opp.

Og heldige var de som var kommet denne kvelden. De fikk se mange flotte bilder fra et motivområde de fleste ikke er vant med å fange på bildebrikken, ledsaget av vakker, kanskje litt uventet, musikk.

Aller først ønsket leder Laila alle velkommen til kveldens program, og som vanlig minnet hun om viktige ting som skulle skje framover. Blant annet om klubbens utstilling i Buen (Torstein må ha beskjed innen 13.2), om Workshop med Synnøve Solberg 9. og 10. mars, om innlevering av papirbilder til NM i foto 6. mars til styret, og om neste møte 20. februar ute med fotograf Magnus Wintersborg. Kvelden før er det dessuten frist for innlevering til 1. runde i Årets fotograf med tema «Svart/hvitt».

Så kunne leder endelig gi ordet til kveldens hovedperson, Bjørn Ole Nyborg. Han presenterte seg selv og fortalte at han hadde fotografert siden konfirmasjonsalderen. I tretti år hadde han deltatt i internasjonale fotokonkurranser (salonger) og hadde oppnådd de fleste utmerkelsene det gikk an å få. Han var interessert i alle motivområder, og viste en kort overtoningsserie med bilder ledsaget av musikk som beviste dette.

Deretter gikk han over til det mange ventet på, bilkirkegården ved Tõckfors. Den ligger ca. 2,5 mil fra norskegrensen. Den er ikke avmerket på kart eller med skilt, og heller ikke nevnt i turistbrosjyrer, fortalte han. Likevel er stedet vel kjent, blant fotografer særlig, i både inn- og utland, og regnes for Nord-Europas eneste bilkirkegård i sitt slag. Den dekker et ganske stort område.

Det hele begynte på 50-tallet med brødrene »Ivans bilskrot». Tanken bak dette var å selge billige deler til nordmenn. Bilene kom fra hele Sverige, og det var på det meste ca. 1200 bilvrak der. Etter at foretaket strandet, ble det bare stående. Etter hvert ble det ribbet for deler, og myndigheten gjorde et forsøk på å rydde stedet. Etter å ha fjernet ca. 500 biler ga de opp, fortalte Bjørn Ole. Nå er det tilbake ca. 6-800 bilvrak som har stått slik i mange år.

Det er en helt spesiell opplevelse å gå der, fortalte han videre. En bør ta seg god tid, se seg om litt, før en begynner å fotografere. En bør heller ikke være for mange og tråkke opp i hverandre. Han anbefalte helst høsten som en god tid å besøke stedet, gjerne med lett regn som kan gi mettede farger og fint fargespill. Sommeren med sterkt lys og harde kontraster burde unngås, likeledes helger, mente han. Da var det gjerne mange besøkende som ofte kunne dukke opp i bakgrunnen og ødelegge bildet.

Så begynt han og vise bildene i en overtoningsserie. En utrolig flott opplevelse med farger, former og linjer, dannet av gamle bilvrak og høstlig natur. Det blir virkelig kunst når naturen sakte tar tilbake skrotet vi etterlater oss, ser det ut til. Bildene ga oss også en forunderlig følelse av at verden hadde stoppet opp – en gang på 60 eller 70-tallet.

Musikkvalget som ledsaget bildene var også spesiell. Den vakre «An der schønen blauen Donau», som vi gjerne forbinder med ballett og nyttårskonsert, syntes først å være i skarp kontrast til rustne bilvrak. Men etter et fåtall bilder innså kanskje de fleste likevel at bilvrak også er vakre, i alle fall i en slik setting?

Etter visningen fikk Bjørn Ole mange spørsmål og kommentarer fra de frammøtte. Han fortalte at han benyttet seg av objektiver på 14-24 mm og 24-70 mm. Vidvinkel var viktig, mente han, for å få god dybdeskarphet i bildene. Han viste også en del ekstrabilder, noen med litt humoristisk eller kanskje litt makabert, alt ettersom, tilsnitt. Han hadde nemlig tatt med et skjelett, kalt «Metusalem», som rekvisitt, og plassert det i noen av bilvrakene. Effekten var i alle fall stor. Størst ble den kanskje likevel da han spente «Metusalem» fast med bilbelte i baksetet i sin egen bil til og fra på reisen, fortalte han.

Bjørn Ole hadde enda en overtoningsserie han ville vise oss, denne gang med bilder fra Svalbard. Han hadde besøkt øygruppa fire ganger, fortalte han, og var begeistret for den spesielle naturen og dyrelivet der. Dette ble enda en fin opplevelse med flotte bilder og ledsagende musikk, noe ikke minst vår leder, og tidligere Svalbardbeboer, Laila, satte stor pris på.

Til slutt fortalte han litt om det å lage overtoningsserier med musikk til. Han brukte et program som het «Proshow». Det var enkelt å bruke, mente han. En kunne velge hvor lenge bildene skulle vises, overtones, og vise de i takt med musikken hvis det var ønskelig. Det lønte seg å ha en plan, finne fram bildene en skulle bruke på forhånd, og ha en idé om hvordan musikken burde være.

Leder takket til slutt Bjørn Ole for en fantastisk bildekveld, og overrakte han både blomster og vår DVD fra 2007 «Mandal gjennom fire årstider». På spørsmål om hans neste prosjekt, svarte han at det var å besøke bilkirkegården på vinteren mens det var snø. Men det måtte være like etter snøfall, presiserte han, før andre enn han selv fikk satt fotspor der.

Kvelden var ikke slutt ennå. Månedens bilde for januar gjenstod. Denne gangen hadde vi hatt en ekstern jury som bestod av fotografene Odd Arne Nomedal og Øystein Vetnes. Juryen hadde gitt poengsummer og laget en nummerert liste, og bare gitt en generell kommentar om at de fleste burde ha beskåret bildene for å få et strammere utsnitt.

Leder viste de femten deltagende bildene fra bunn til topp, og alle fotografene kunne først kommentere bildene sine før andre slapp til med ros eller ris. Ikke overraskende vant Torstein med sitt praktfulle bilde «Kongen av ørner». På andreplassen kom Arne med sitt flotte bilde «Vinterdrøm», og på delt tredje plass med fine fuglebilder kom Hilde med bildet «Norges nasjonalfugl, fossekallen» og Elisabeth med bildet «Rødstrupe i vintersol». Vi gratulerer alle vinnerne! Bildene og hele resultatlista ligger som vanlig på her på vår hjemmeside.

Da var denne spennende bildekvelden i Mandal fotoklubb over. Leder kunne takke alle frammøtte og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 7. Feb 2019 23:48, SEJ
 
Innblikk i en pressefotografs hverdag
Denne onsdagskvelden 23. januar var det godt frammøte i fotoklubben. Det skyldtes nok at vi skulle ha en kjent pressefotograf, Kjartan Bjelland fra Fædrelandsvennen, på besøk. Leder Laila ønsket alle velkommen og begynte møtet med å gi litt aktuell informasjon.

Hun minnet først om fugleutstillingen i Buen som åpner 7. mars. De som vil delta med bilder må melde fra innen 13. februar til Torstein. Synnøve Solberg, som besøkte klubben i fjor høst, hadde lyst til å komme en helg og holde en «prøveworkshop» med oss. Vi vil finne en helg som passer for de fleste. Videre minnet leder om vår svart/hvitt konkurranse, frist for innlevering 19. februar, og om neste møte, 6. februar, som er flyttet til auditoriet ved Sandens Treningssenter. Her vil Bjørn Ole Nyborg vise bilder fra bilkirkegården i Töckfors i Sverige. Våre naboklubber vil bli invitert.

Så kunne leder gi ordet til kveldens foredragsholder, Kjartan Bjelland. Han hadde vært i Fædrelandsvennen siden 1982. Han hadde også bakgrunn i fotoklubbmiljø, fortalte han. Det begynte med foto som valgfag i ungdomsskolen, og før han havnet på Sørlandet var han også innom Bergens tidende.

Før han begynte å vise bilder, ga han oss noen tanker om det å fotografere og om bildespråket. Hjernen er god til å se bilder, mente han. Tekst er mer komplisert, og tar lengre tid å oppfatte. Han påstod han hadde et begrenset omfang fotoutstyr. To speilrefleks med 70-200 mm og 24-70 mm, og en Leica med fast 35 mm optikk + radiostyrt blitz. Fast optikk har en begrensning, noe som kan være en fordel, mente han. Da må du vite hva du vil fortelle. I det hele tatt; Ditt engasjement får sitt utløp gjennom fotoutstyret. Derfor må du kunne kameraet ditt, framholdt han.

Pressefotografyrket har endret seg. I tidligere tider var det mange fotografer i avisene. Han hadde overlevd alle nedbemanningene, nå var det bare igjen 2 årsverk som drev med bilder, fortalte han. Nå drev han nesten utelukkende med planlagte reportasjer, som ble diskutert og bestemt i redaksjonens morgenmøte.

Så begynte han å vise oss bildene sine. Det var et utrolig stort spenn i motiver. Felles for alle var at de hadde en historie å fortelle, de var flott komponert, de var tydelige og ikke minst hadde de et fint lys i seg. På vei til et oppdrag stoppet han gjerne ved et bra motiv, fortalte han. Det gjaldt å fange øyeblikket.

Han var også glad i å ta bilder i «overgangene», som han kalte det. Det var når noen kom eller gikk fra møter eller arrangementer han skulle dekke. Det var viktig, mente han. Bildene ble da mer levende. Han likte å kunne endre hverdagsbildene – ta de et steg videre, som han uttrykte det. Han brukte også innfallsmetoden, en måtte ha følelse for hva som kunne skje og være klar. Ofte kunne planen gå i vasken, da måtte en finne på noe annet, improvisere. Det var det helt nødvendig å kunne.

Som pressefotograf gjaldt det å være på rett sted til rett tid. Men en måtte passe seg for å pynte på bildet for bildets egen skyld. Det kunne lett bli avslørt. Det skal være reportasje og journalistisk faglig korrekt. Den største kapitalen pressen har er troverdighet, understreket han sterkt.

Etter sitt foredrag og bildevisning fikk han mange spørsmål fra våre interessert medlemmer. Ett var om det å ta bilder i det offentlige rom. Han tok bildet først og spurte vedkommende etterpå om det var greit. Omvendt rekkefølge ville ødelegge motivet. Han merket at folk nå var mer skeptisk til å bli tatt bilde av etter internett kom. Han mente at det å ta bildet og det å offentliggjøre det, var to forskjellige ting. Folk som er i det offentlige rom, må regne med å komme med på bilder som blir tatt der. Han framholdt til slutt at å bruke små kameraer eller mobilen var en fordel, folk reagerte ikke så mye på det.

Vi takker Kjartan så mye for denne interessante kvelden i Mandal fotoklubb og alt han delte med oss. Han ble også takket av nestleder som overrakte ham klubbens DVD,» Mandal gjennom fire årstider.»

Da var det endelig en velfortjent kaffepause. Denne var det Ramon som stod for, og som også hadde med seg en nydelig kake. Stor takk til Ramon for dette.

Siste innslag denne kvelden var det Hilde som hadde. Hun er ivrig bruker av Snapseed, et gratis bilderedigeringsprogram fra Google, og som er laget for nettbrett og mobil. Hun demonstrerte en god del av alle funksjonene i programmet. Det som kjennetegner programmet, er at det er enkelt og svært intuitivt å bruke. Vi ble virkelig imponert over alle mulighetene en hadde og hvor fort det kunne utføres. Stor takk til Hilde for denne demonstrasjonen.

Helt til slutt kunne Ramon informere om gratis deltagelse i «28th FIAP Colour Biennial Spain 2019». Alle NSFF-medlemmer har mulighet til å prøve seg. Det konkurreres i to klasser: Print og digitalt. Innleveringen vil bli via NSFFs nettside og fristen er 1. mars 2019. NSFF vil så plukke ut de bildene som skal delta på det norske landslaget. Gå inn på NSFFs nettside for nærmere opplysninger.

Så var også denne flotte fotokvelden over. Leder takket alle frammøtte og ønsket vel hjem.
Sej

Publisert: 25. Jan 2019 11:18, SEJ
 
Mandal fotoklubb startet opp det nye fotoåret
Vår leder Laila kunne onsdag 9. januar 2019 ønske godt nyttår og velkommen til fotointeresserte medlemmer, som uten tvil gledet seg til det nye fotoåret og alle mulighetene det forhåpentlig gir for nye blinkskudd.

Før kveldens program kom i gang, hadde leder en del informasjon til medlemmene. Hun informerte først kort om det nye programmet ut over vinteren/våren. Det finnes også her på hjemmesiden vår. Deretter refererte hun litt fra det nylig avholdte styremøte. Klubben har en del prosjektmidler, og vi vil etter hvert be medlemmene om hjelp til å foreslå hva vi eventuelt kan bruke de til. Hun nevnte også «Månedens bilde», der vi noen ganger vil benytte oss av ekstern jury. Bildediskusjonen over konkurransebildene på klubbkveldene blir det ingen endring på.

Leder fortalte også om en forestående begivenhet i kulturhuset Buen. Fotoklubben er invitert til å delta med en fotoutstilling med tema fugler i forbindelse med en teaterforestilling 9. mars kalt «Fuglane» av Tarjei Vesaas. Det vil bli en fin PR for klubben og den enkelte fotograf som deltar, mente leder. Men vil vi delta?

Vår dyre- og fugleinteresserte klubb skuffet ikke. Mange medlemmer meldte sin interesse for å delta med bilder. Dermed blir det utstilling. Det vil bli dannet en komité som vil ta seg av det praktiske i samarbeid med Buen. Så da er det bare å glede seg til både teater og flotte fuglebilder.

Så var det endelig avstemmingen over Månedens bilde for desember 2018. Tolv fotografer hadde levert tolv sterke bilder med svært varierende motiver. Ikke lett å være jury her. Bildene er jo anonymisert, men også på grunn av fotograf Synnøve Solberg, som besøkte klubben vår i fjor høst og oppfordret oss til å finne vår egen signatur i bildene våre, er det kanskje blitt enda lettere å finne ut hvem bildet tilhører. Om det påvirker juryeringen skal være usagt, men det gjør det kanskje ikke så morsomt lenger. En ekstern jury i ny og ne vil derfor være en fordel vil nok mange mene.

Da resultatet fra avstemmingen forelå, viste det seg at Arne gikk til topps med sitt fuglebilde «Vårlengsel». På delt andre plass kom Laila med bildet «Vi er vegis mamma» og Torstein med bildet «Alle skal på tur». Tredje plassen besatte Elisabeth med sitt portrett «Øyekontakt». Vi gratulerer alle tre. Bildene finner du her på hjemmesiden, og hele resultatlista kan medlemmer finne på Tavla.

Etter kaffepausen med nydelige sveler, mange takk til vertinne Hilde, var det Ramon som skulle vise oss de mange muligheter vi har for etterbehandling av RAW-formatbilder i Lightroom. Han fortalte at han så på RAW som et slags negativ, og JPG som et positiv hvis en tenker tilbake på filmterminologien. RAW beholdt stor informasjon om bildet, mens JPG kuttet bort masse informasjon som dermed også gjorde etterbehandlingen mer begrenset.

Ramon viste oss mange av mulighetene på et eksempelbilde, og det var svært illustrerende å se hva de forskjellige verktøyene han benyttet seg av i Lightroom kunne gjøre med bildet. Eksponeringen, bildets lyse og mørke partier, framheve noe, dempe noe annet, RAW var overlegent hvis en ville forbedre/endre et bilde, eller kanskje redde noe av et viktig bilde som mye var blitt feil på.

Det eneste kanskje Ramon fortalte han ikke likte med Lightroom, var abonnementordningen på programmet. Hvis en sa opp denne, ville alle endringer som er gjort i Lightroom med RAW-filer forsvinne. Han mente dette minnet om utpressing, og sa at det heller burde vært mulig, slik som tidligere, å kjøpe og eie programmet. Vi takker Ramon så mye for alt han fortalte, viste og lærte oss av muligheter med RAW og Lightroom.

I møteprogrammet oppfordret leder medlemmene til å legge inn sort/hvitt bilder i vårt Billedgalleri til redigeringstips for denne kvelden. En del hadde gjort dette, og på slutten av møtet ble disse bildene kommentert og diskutert, med Ramon i spissen, om hva en kunne gjøre for å forbedre eller endre de. Dette ble også en lærerik seanse, noe som passet bra, da det snart er innlevering til vår svart/hvitt konkurranse.

Da var den første møtekvelden i Mandal fotoklubb i det nye året over, og alle kunne nå gå hjem å legge seg, som leder uttrykte det, siden det nå var blitt ganske sent på kvelden. Vi takker alle for en fin kveld. Vi rakk ikke alle innslagene denne kvelden, men de kommer neste gang, så vel møtt 23. januar. Kveldens hovedperson da er avisfotograf Kjartan Bjelland.
Sej

Publisert: 14. Jan 2019 12:32, SEJ
Sist oppdatert: 15. Jan 2019 12:03, SEJ
 
Årsmøte og juleavslutning i Mandal fotoklubb
Onsdag 12. desember var det igjen tid for å avholde årsmøte kombinert med juleavslutning i Mandal fotoklubb. Mange fotoklubbmedlemmer hadde møtt opp til denne årlige festkvelden i klubben.

På grunn av en forsinket sekretær, valgte leder Laila å begynne kvelden med avstemming over Månedens bilde for november. Klubbens sekretær dukket heldigvis tidsnok opp til å få avgitt sin stemmeseddel. Det var 15 bilder det ble stemt over denne gang.

Med sekretæren på plass kunne leder raskt sette i gang det formelle årsmøtet. Innkallingen og sakslista ble godkjent, og den valgte ordstyrer Torstein gikk straks i gang med sakslista. Årsberetningen ble gjennomgått av nestleder/sekretær Steinar. Den viste nok et aktivt og godt år for klubben. Årsberetningen ble godkjent, men med en uteglemt tilføyelse. Kasserer Ole Kristian gjennomgikk regnskap for 2018 og budsjett for 2019. Begge deler ble godkjent av årsmøtet.

Valgkomitéen bestod av Elisabeth og Liv Anette, og det var Elisabeth som presenterte komitéens forslag til nytt styre. Årsmøtet var enige i forslaget, og dermed kunne vi igjen gratulere Laila som gjenvalgt leder. Steinar ble gjenvalgt som nestleder/sekretær, og nytt styremedlem etter Torstein, som ikke ønsket gjenvalg, ble Ramon. Nytt varamedlem fikk klubben også, da Arne overtok etter Hanne. I Valgkomitéen ble Torstein valgt inn etter Liv Anette som nå gikk ut av denne.

Kontingenten ville hverken styret eller årsmøtet endre på, så den er fortsatt uendret siden 2011. Helt til slutt ble et innkommet forslag fra et medlem behandlet. Forslaget omhandlet konkurransen Månedens bilde. Kort fortalt ble det foreslått å dele den i to kategorier, naturfoto og fritt motiv, for å få den mer attraktiv for flere. Selv om det syntes å være en god idé, falt forslaget, da de fleste innså at antall deltakende bilder var for lite til at det lot seg gjennomføre.

Dermed var det formelle årsmøtet slutt. Leder takket ordstyrer og gratulerte og ønsket velkommen det nye styret og så fram til å videreføre det gode samarbeidet også i 2019. Hun takket Torstein med en liten gave for flere års god innsats i styret, og Torstein takket også for seg. Helt til slutt overrakte Ole Kristian leder en plakett fra NSFF som synlig bevis på at hun allerede har oppnådd 25 poeng i NM i foto.

Så var det tid for å starte julemøte, med kaffe og som vanlig, nydelig bløtkake fra Kafé Hjerterom. Stor takk til Ole Kristian som hvert år framskaffer kaken.

Mens fotopraten gikk livlig, jobbet leder og Elisabeth iherdig i kulissene for å komme fram til poengene fra Månedens bilde for november, og som ville avgjøre hvem som ble kåret til Årets fotograf senere på kvelden.

Det viste seg at leder Laila igjen ble vinner av Månedens bilde, og igjen med et løvebilde kalt «Love Love Løve». Andreplassen gikk til Elisabeth med portrettet «Tankefull» og tredjeplassen besatte Hilde med bildet «Nøtteliten på shopping». Vi gratulerer alle tre. Bildene kan sees her på hjemmesiden og hele resultatlista kan medlemmer se under Tavla.

Etter kaffepausen var det resultatet fra fjerde og siste runde i Årets fotograf med tema «Høst» som ble presentert av leder. Fotoklubben Lukkertid i Stavanger hadde vært jury for oss. 11 fotografer med til sammen 43 bilder deltok. Som vanlig begynte leder med å vise de antatte bildene og arbeidet seg oppover lista. På bronseplassen kom Trine med bildet «The grand finale», sølvplassen gikk til Torstein med bildet «Bjørkefink i høstfarger» og gullplassen besatte Knut-Inge med bildet «Driv i disen». Vi gratulerer alle vinnerne. Alle bildene, også Antatte og Hederlig omtale, kan sees her på vår hjemmeside.

Alle vinnerne i de fire delkonkurransene i Årets fotograf 2018 fikk overrakt diplom av leder og en liten gave av kasserer Ole Kristian. Det var Brit for bildet «Soldogg – lek med lys» i den første runden med tema Kreativt, Trine for bildet «Sommerkledd om vinteren» med tema Kontrast i den andre, Knut-Inge for bildet «Mobile turistar» med tema Bevegelse i den tredje, og som nevnt ovenfor, Knut-Inge for bildet «Driv i disen» med tema Høst i den fjerde runden. Brit og Knut-Inge var ikke til stede ved utdelingen. Alle delkonkurransebildene finner du her på hjemmesiden.

Så var vi endelig kommet til julemøtets høydepunkt og det alle ventet på. Kåringen av Årets fotograf i Mandal fotoklubb. Også i år har konkurransen vært knivskarp og det har vært tett i toppen av lista. Spenningen holdt seg helt til slutt, og ble først utløst når resultatet fra Månedens bilde for november var klart, fortalte leder.

Hun startet dermed nederst på sammenlagtlista med navn og poeng på de deltakende fotografene. Da hun kom til tredjeplassen og bronse, viste det seg å være Torstein med 37 poeng, andreplassen og sølv gikk til Trine med 39 poeng, og helt øverst på pallen, på gullplassen, tronet Knut-Inge som Årets fotograf med 42 poeng. Vi gratulerer! En sterk prestasjon av Knut-Inge, som nå har tre napp i klubbens vandrepokal. Vi gratulerer også Trine og Torstein med sine sølv og bronse. Vinnerne ble tildelt både diplomer og premier, Knut-Inge vil få sine tilsendt. Hele resultatlista kan medlemmene se under Tavla.

Dermed var det hele over for året 2018 i fotoklubbens historie. Leder takket alle medlemmene for innsatsen i 2018, og minnet om programmet for første halvår 2019 som nå ligger ute på vår hjemmeside. Første klubbkveld er onsdag 9. januar, så vel møtt da. Leder ønsket til slutt alle vel hjem og en riktig god jul og på gjensyn til nye fotoopplevelser i 2019.
Sej

Publisert: 21. Dec 2018 09:45, SEJ
 
Fotohistorie hos Nomedal
Denne siste onsdagskvelden i november, den 28., var Mandal fotoklubb samlet i Odd Arne Nomedals butikk/museum i sentrum av Mandal. Et slikt sted er jo rene «fotohimmelen» for mange, og fotoklubben har lenge ønsket å kunne besøke Odd Arne og se å høre om samlingene hans.

Vi ble tatt vel i mot av en opplagt innehaver som først fortalte litt om seg selv og om hvordan han kom inn i fotobransjen. Det vil si, aller først satte han i gang en 30 minutters eksponering av et hullkamera tilhørende Erik Kristensen, et tidligere medlem av fotoklubben. Dermed ville alle som var til stede bli foreviget, i alle fall de som satt mest stille, eller kanskje hadde sovnet?!

Odd Arne fortalte at han nå var tilbake der han startet. I 1976 begynte han nemlig hos Mjåland i Grand gården som snart flyttet til bygningen han nå holder til i. Ette 4 år begynte han hos Austrud sammen med Kristian Rein, og ble etter hvert butikksjef. Han kjøpte seg inn i foretaket og var der fram til 1990, og i 2001 ble det til slutt Mobildata som opptok han. I 2006 gikk han sammen med Øystein Ramstad og startet Fotofabrikken på Malmø. De holdt det gående til 2012, og så endelig kom han dit han nå er, igjen i sentrum av Mandal.

Hardt arbeid og tro på det en gjør vil gi resultater, mente han. Samtidig må en også ha det litt gøy, ellers vil en ikke tjene penger. Han har alltid hatt en drøm om å få til et Galleri og museum. Han har nemlig i mange år samlet og interessert seg for kameraer og fotohistorie. I 2005 kjøpte han en kamerasamling av vennen Trygve Kile. Han har også fått kameraer og fotoutstyr fra andre, bl.a. fra Per Frode Nilsen og havnefogd Johannessen.

Det er fantastisk å se rundt på alt han har utstilt, ca. 1200 kameraer. Egentlig kunne han tenkt seg et stort hus med galleri og plass til alt han hadde, et ordentlig fotomuseum i Mandal, fortalte han. Men han måtte jo også drive butikk for å tjene penger, så det var en balansegang. Han viste oss også hva han drev med overfor kunder, med bildelevering og fotooppdrag. Han tok dessuten i mot både smalfilm og VHS kassetter som ble digitalisert over til USB.

Odd Arne var ikke så opptatt av priser og verdien på utstyret han samlet på. Det var mer gleden av å samle og historien bak alt sammen. Selv om han hadde noen kameraer som han visste var verdt en del, var han like glad i vanlige hverdagskameraer som også fortalte en historie.

Det er umulig å få med alt han viste oss og fortalte om gamle kameraer og bilder. En liten kuriositet var et lite speilreflekskamera med blitz i 110 film format. Det ble visst ingen suksess, i følge Odd Arne. Derimot ble det enkle Kodak Brownie kamera med 127 film en stor salgsuksess i 1950-årene.

Praten gikk livlig under kaffen Odd Arne serverte oss, og sammen med deilig kake som Laila hadde tatt med, takk til begge to, ble det en særdeles hyggelig fotokveldsstund for fotoklubbens medlemmer.

Men det var likevel ikke riktig slutt ennå. Som en bonus denne kvelden fikk Egil Lehne, en veteran i klubben som også var med å starte den, ordet. Han er nemlig Canon patriot på sin hals, og har en stor samling Canonkameraer som han hadde tatt med og stilt ut. Han fortalte levende og entusiastisk om de forskjellige kameraene og hva som skilte de etter hvert som nye tekniske framskritt kom.

Sin første Canon fikk Egil som 9-åring. For sine konfirmasjonspenger kjøpte han riktig nok en Mamiya sekor. Men etter at en venn hadde kjøpt en helt ny Canon modell for ham i Japan, og han etterpå støtte på en importørrepresentant for Canon i Mandal som gjorde store øyne da han ikke hadde sett den før – ja da ble han Canonmann, fortalte han. Vi takker Egil så mye for dette innslaget om Canon, som jo mange andre i klubben også har et godt forhold til.

Helt til slutt fikk leder Laila ordet. Hun opplyste først at bildene innsendt til 4. runde i vår konkurranse Årets fotograf med tema «Høst» ikke var ferdig juryert ennå, og resultatet derfor ikke kunne vises i kveld som planlagt. Hun refererte også til en epost fra valgkomitéen i NSFF om ledige verv, bl.a. ledervervet, som interesserte kunne melde seg til.

Leder kunne så overrekke blomster til Odd Arne som takk for at han tok så godt i mot oss og delte all fotohistorie med oss. Det var virkelig en interessant kveld, også med mye «mimring», som Odd Arne selv uttrykte det.

Dermed var det bare å kaste seg ut i regnværet og begi seg på hjemvei etter nok en hyggelig fotokveld.
Sej

Publisert: 30. Nov 2018 20:48, SEJ
 
Dobbelteksponering - en spennende utfordring
Onsdagskvelden 14. november ble igjen en kveld med mange bilder for de frammøtte medlemmene. Leder Laila ønsket velkommen og hadde som vanlig en del på hjertet før programstart. Først overbrakte hun en hilsen fra Liv Anette. Hun hadde vært en tur på sykehus, var nå kommet hjem og hadde fått overlevert en blomsterhilsen fra fotoklubben. Vi ønsker Liv Anette god bedring, og at hun snart er på plass i klubben vår igjen.

Leder røpet så de 4 temaene for neste års Årets fotografkonkurranse: Sort/hvitt – Minimalistisk – Klimakrise – Håndverk og produksjon. Utfordrende tema å bryne seg på kanskje, men ikke helt umulige likevel forhåpentligvis? Leder fortsatte med å nevne noen av programmene ut over våren. Vi skal ha besøk av fotograf Kjartan Bjelland, vi skal ha juryeringskurs med Vidar Hoel fra Arendal FK og vi skal ha workshop ute med Magnus Wintersborg. Vi skal også på bedriftsbesøk, bl.a. til Kjettingen. Det er bare å glede seg til våren.

Til slutt kom leder med en liten påminnelse. Ikke lever bilder til konkurransene like før fristen går ut. Ved eventuelt kluss med internett, PC og passord, kan du fort risikere at du ikke får levert bildene dine. Dette gjelder både våre egne konkurranser og konkurransene til NSFF.

Så var det endelig Elisabeth sin tur til å fortelle og vise oss eksempler på dobbelteksponering. Elisabeth fortalte at hun liker og utforske ting. Det tror vi så gjerne. Hun er jo også en ivrig dykker med kamera, så det bekrefter vel utforskertrangen til fulle. Men det var visst et møte i Biofoto i 2015 som ga inspirasjon til å begynne med dobbelteksponeringer, ifølge henne selv.

I «gamle» dager (hun tenkte nok på lysbildealderen), fortalte hun, dukket dobbelteksponeringer ofte opp fordi en hadde glemt å trekke fram til neste bilde. Men i riktig gamle dager, på 1900-1920 tallet, var det populært å ta dobbelteksponeringer, ofte for å ta spøkelses- eller tullebilder. Vi fikk se det første dobbelteksponerte bilde tatt på fotoplate fra ca. 1890. Det viste et dobbeltgjengerbilde av Johannes Jaeger, og er absolutt ikke et tullebilde, mente Elisabeth.

Nå er dobbelteksponeringer som regel en funksjon vi kan stille inn på kamera, eller en kan gjøre noe etterpå i Photoshop som ligner. Flere bilder på hverandre kalles gjerne multieksponeringer. Hun foretok dobbelteksponeringene mest uten stativ, og hun brukte mest makro 105 mm eller 50 mm objektiver. En kunne ta et skarpt og et uskarpt bilde. Skjermen er til god hjelp for å se hvordan det blir. En må bare prøve seg fram og øve og øve, framholdt hun.

Hun hadde selv prøvd seg fram med forskjellige teknikker, mest med blomster som motiv. Noe av det som gjorde det litt gøy, fortalte hun, var at bildene ble litt mer «kunstneriske». Som avslutning på foredraget, viste hun oss mange gode bildeeksempler på dette. Bildene fikk et fint, mykt og lyst uttrykk som kledde blomstermotivene meget godt.

Vi takker Elisabeth som mye for denne fine inspirasjonen vi fikk til å prøve oss på nye tekniker.

Kaffepausen, mange takk til Arne som vert, fikk en ny dimensjon denne gangen. Mens vi satt og drakk vår kaffe med kake til, hadde leder satt i gang de innleverte bilden til 4. runde i Årets fotograf med tema «Høst» som en «loop» som surret og gikk. Dermed fikk vi sett bildene mange ganger, uten tittel riktignok. Det siste til ergrelse for noen, til glede for andre. Men juryen får se tittelen, trøstet leder. Det er fotoklubben Lukkertid i Stavanger som skal være jury for oss. Bildediskusjonen tar vi når vi får bildene igjen, fortalte leder.

Da var det bare Månedens bilde for oktober som gjenstod på programmet. Hele 15 bilder denne gangen ble vist på vanlig måte til avstemming. Da resultatet forelå, viste det seg at 3. plassen denne gangen ble delt mellom Arnes bilde «Hasselblad i høstbekk» og Elisabeths bilde «Høst i skogen». Torstein sikret seg 2. plassen med bildet «Spurvehauken viser seg», og helt til topps gikk Laila med bildet «Løvinnenes konge». Vi gratulerer alle fire. Bildene kan alle se her på hjemmesiden, og medlemmene kan se hele resultatlisten på Tavla.

Dermed kunne leder runde det hele av og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 22. Nov 2018 13:02, SEJ
 
Stativ og lang lukkertid i høstmørket
Et knippe fotoentusiaster fra Mandal fotoklubb hadde samlet seg foran Buen Kulturhus kl. 1800, denne siste onsdagskvelden i oktober, 31.10. Det var også Halloweenkveld, det så vi tydelig på alle utkledde barn som gikk til og fra kulturhuset. Kulturhuset var dessuten opplyst med mange forskjellig farger denne kvelden.

Målet for fotografene denne klubbkvelden var å øve seg litt på å ta bilder med lang lukkertid med kamera godt plantet på et stativ. Det var naturlig å begynne rundt Buen Kulturhus. Her var som sagt mange farger, til og med Rogna i elva var lyssatt med «tigerstriper?». Enkelte savnet litt regnvann på plassen som kunne gitt flott speiling av motivene. Heldigvis var det lite vind, noe som ga et fint speilbilde av byens lys i Mandalselva.

Etter hvert spredde fotografene seg, både ut på Malmøsiden og til sentrum. Hvor alle helt ble av og hvor de fant sine favorittmotiver, vet undertegnede foreløpig lite om. Men vi håper jo at alle som deltok snart legger noen av bildene sine inn i vårt Billedgalleri her på hjemmesiden, slik at det kan bli oppklart.

Etter avtale, skulle vi samles kl. 2000 på den nye Pizzarestauranten, tidligere La Strada, til «opptining og fotoprat» som leder uttrykte det i programmet. «Opptiningen» (de fleste hadde kledd seg godt) bestod hovedsakelig av rykende varm Pizza og kald cola fra restauranten, mens fotopraten klarte vi utmerket godt på egenhånd.

Da de fleste hadde fått nok av både varme og fotoprat, og restauranten dessuten snart stengte, fikk vi omsider betalt og bega oss på hjemveien. Vi takker alle som deltok denne fine høstkvelden for et hyggelig og lærerikt samvær ute med stativ og kamera, og inne med god mat og mye prat.
Sej

Publisert: 1. Nov 2018 12:19, SEJ
Sist oppdatert: 5. Nov 2018 18:13, SEJ
 
Kompaktkamera fortsatt kjekt å ha
Onsdagskvelden 17. oktober var igjen leder Laila på plass etter sin reise til Kenya, og kunne ønske alle velkommen til et nytt møte i Mandal fotoklubb. I forbindelse med et nylig avholdt styremøte, minnet hun forsamlingen på at frist for å komme med forslag til årsmøtet var 14. november. Årsmøtet avholdes 12. desember.

Vår utstillingen på Mandal Sykehjem vil snart bli skiftet ut, og alle medlemmer som vil delta i en ny utstilling, kan legge inn to bilder på et nyåpnet felt på hjemmesiden vår kalt «Til utstilling på Mandal Sykehjem». Temaet er fritt. Alle får med minst ett bilde. Etter utstillingen vil medlemmene få bildeutskriftene.

Leder var også godt fornøyd med NM i foto høst, og skrøt av medlemmenes innsats. Av 99 innsendte bilder fikk klubben 1 Hederlig omtale og 2o Antatte bilder. I klubbkonkurransen, der alle klubbene deltar med 20 bilder hver, ble Mandal fotoklubb nummer 12. Meget bra!

Hun minnet til slutt om neste møte som var utefotografering. Da vil vi øve oss på opptak med lang lukkertid. Husk å ta med stativ, formante hun.

Dermed var det klart for kveldens foredragsholder, Magne Storøy, som svært engasjert ville slå et slag for kompaktkamera. Disse mente han var svært gode, og egnet seg ypperlig til f.eks. reisebruk. De tar minst like gode bilder som speilrefleks, har mindre vekt og det er enklere å ta diskre bilder. Dessuten, mente han, hvor mye gidder du å dra på døgnet rundt i hverdagen og på ferie?

Som er fyrverkeri ramset han opp fordeler og muligheter, ledsaget av utfyllende tekst på lerretet. Han viste bilder og videosnutter, og det var tydelig at han hadde lang erfaring med denne kameratypen. Han viste og demonstrerte små stativtyper til disse kameraene, og sa også at det var viktig å beskytte kameraet med støtsikre vesker.

Han var innom hvordan en kunne fange hverdagslivet. Det var det viktig å dokumentere som minne, mente han. Komposisjon var ikke så viktig i denne sammenheng, men det var bildeskarpheten. Ta bildene først, spør etterpå, det blir som regel ja, mente han. Ta mange bilder, kanskje ikke hver dag, men dette gir bedre bilder. Og kom deg opp om morgenen og fang det flotte lyset.

Hvordan tar du bildene? Bruk gjerne autoinnstillingen, den er mye bedre enn sitt rykte. Husk forresten å ta med bruksanvisningen, var et godt råd han kom med. Tenk også på bakgrunnen ved oppstilte gruppebilder. Ta både Jpg og råfiler, anbefalte han. Fortell historier med bildene, eller lag serier/videoer. Ta ikke bare bilder av kjente turistattraksjoner, men også av ukjente ting. Prøv å få noe i forgrunnen som målestokk, f.eks. en colaboks eller annet kjent hvis du tar bilde av detaljer. Byfoto, hvor en vil fange folkelivet uten å vekke oppsikt, kan en enkelt skyte med kamera på hofta, foreslo han.

Vi takker Magne så mye for dette engasjerende foredraget han ga oss, og alle de gode tipsene han kom med denne kvelden. Godt å bli minnet på at en ikke alltid må dra på speilrefleks for å fotografere.

Etter en pause med fotoprat, kaffe og kaker, takk til Øyvind for trakteringen, gikk leder over til å vise resultatet fra Årets fotograf 3. runde med tema «Bevegelse». Det var Farsund FK som hadde vært Jury for oss. Leder berømmet de for å ha gitt kommentar til alle de premierte bildene, inkludert også de antatte. Juryen uttalte generelt at de syntes kvaliteten på bildene var meget god, langt over gjennomsnittet for tilsvarende konkurranser de hadde bedømt de siste årene. Det er jo svært oppløftende for klubben vår å høre.

Etter at leder arbeidet seg oppover på resultatlisten, viste det seg at Torstein med sitt bilde «God kveld» fikk Bronseplassen. På delt Sølvplass kom Steinar med sitt bilde «Folkebevegelse» og Hilde med bildet «Flaggspett med nøtt i nebbet», og helt på toppen, Gullplassen, tronet Knut-Inge med bildet «Mobile turistar». Vi gratulerer alle vinnerne. Alle bildene finner du her på hjemmesiden og medlemmer kan se resultatlista og juryens generelle kommentarer på Tavla.

Til slutt denne kvelden var det litt bildediskusjon rundt konkurransebildene, der fotografene først kommenterte bildene sine og andre deretter kunne ytre seg med å gi litt ros eller ris. Etter dette kunne leder avslutte kvelden og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 23. Oct 2018 18:09, SEJ
 
Dyr, fugler og folk i Afrika og Månedens bilde
Denne onsdagskvelden 3. oktober var vår leder Laila på fototur i Afrika, så derfor var det nestleder som kunne ønske medlemmene i fotoklubben velkommen. Han begynte først, som leder pleier, med noen opplysninger. Høstens NM i foto har god deltakelse fra vår klubb. Det er innsendt 99 bilder fordelt på 9 fotografer. Torstein i Konkurranseutvalget supplerte med å fortelle at bildene som skal delta i NM for fotoklubber, nå er plukket ut blant våre innsendte bilder. Unødvendig å si at vi venter i spenning på resultatene.

Nestleder gjorde også forsamlingen oppmerksom på at fotograf Peter Lucas, som vi har hatt som foredragsholder i klubben, vil torsdag 11. oktober kl. 1900 i Skutegalleriet i Andorsengården ha boklansering av sin siste bok «Forandring Mandal». Peter har laget flere slike bøker fra mange andre byer, der han tar for seg gamle bilder og fotograferer motivene på nytt fra nøyaktig samme posisjon. På boklanseringen vil Peter vise nye og gamle bilder fra Mandal og fortelle om bokprosjektet sitt.

Så var det tid for bildevisning. Siden leder er i Afrika og sikkert fotograferer og opplever dyrelivet der, passet det jo ganske kjekt at også vi hjemmeværende denne kvelden fikk en fototur dit. Det var nemlig Afrika som var tema for bildene Torstein skulle vise oss. Han hadde vært og besøkt Malawi i mai/juni. Det var egentlig ikke en fototur, fortalte han, men det skulle en ikke tro når vi så bildene. Men det hjalp veldig at vi fikk en dyre- og fotointeressert guide, mente han.

Torstein fortalte om et flott land med vennlige mennesker. Malawi er visstnok verdens mest fattige land, med 18 millioner innbyggere. To tredjedeler av arealet skal være dekt av vann. Landet er tidligere engelsk koloni, og engelsk er derfor fortsatt offisielt språk.

Han viste først bilder fra livet langs landveiene i Malawi. Det var et broket folkeliv med alt som kunne krype og gå, fortalte han. Bildene, som oftest var tatt fra bil, viste oss fargerike mennesker og salgsboder, et yrende folkeliv som er uvant for oss nordboere.

Torstein viste også bilder fra den store Malawi-innsjøen. Her fikk vi se nye fargerike bilder fra strendene, fiskere med garn og deres uthulte tømmerstokkbåter, og glade barn som lekte og badet.

Han hadde selvfølgelig også fått med mange flotte dyre- og fuglebilder. Særlig de mange forskjellige fuglebildene imponerte, og ikke minst det at han også hadde klart å finne fram navn på alle sammen. Vi takker Torstein så mye for denne innholdsrike turen til Afrika som han velvillig delte med oss denne klubbkvelden.

Etter en deilig kaffepause med lapper og syltetøy, mange takk til vertinne Hilde, gikk vi over til avstemmingen om Månedens bilde for september. Det var til sammen 13 innsendte bilder. Bildene ble vist som vanlig, først et par ganger i stor størrelse, deretter samlet. Stemmesedlene vil leder som vanlig ta seg av. Resultatet vil bli lagt ut på vår hjemmeside. Så følg med i dagene framover.

Til slutt ble det en bildediskusjon, der først fotografen kunne komme med sine kommentarer og deretter andre som ville bidra med ros og ris. En stadig nyttig øvelse de fleste setter pris på.

Dermed var fotokvelden over, og nestleder kunne takke for denne gang og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 4. Oct 2018 14:40, SEJ
 
Å finne sin egen signatur i bildene
Igjen var det godt frammøte i fotoklubben, onsdagskvelden 19. september. Det var nemlig duket for et nytt møte med en spennende fotograf, Synnøve Solberg, og hennes bilder.

Leder Laila ønsket alle velkommen, og særskilt til vår gjestefotograf. Hun fortsatte med noen opplysninger. Vår klubbkonkurranse «Bevegelse» fikk god oppslutning. Det deltar 56 bilder fra 14 medlemmer. Bildene sendes Farsund FK for juryering. Videre anbefalte hun å få NSFFs nyhetsbrev på epost. Mye nyttig informasjon der. Vår hjemmeside var nå gjort sikrere av vår webmaster. Det merkes ved at det nå står https først i adressen etter pålogging. Dessuten arbeider styret med å få ferdig og få lagt ut vår personvernerklæring slik den nye personvernopplysningsloven krever.

Da kunne leder endelig presentere kveldens foredragsholder, fotograf Synnøve Solberg, som skulle fortelle oss hvordan vi kunne finne vår egen signatur i bildene våre. Hun fortalte først litt om seg selv. Hun kom fra Geilo, bodde på Birkeland og jobbet med data, drift av servere og Microsoft. Hun drev med musikk og spilte i storband. Fotografering, litt beslektet med musikk, mente hun, hadde hun holdt på med lenge, og var også medlem i Lillesand fotoklubb.

Hun var svært opptatt av å finne sin egen stil i bildene sine, sin egen signatur, og ikke bare kopiere andre fotografer. Hun ville at folk skulle kunne se at bildene var tatt av henne, at de kjente igjen hennes uttrykksmåte og særegenhet. Det var viktig å se seg selv gjennom egne bilder.

I vår tid flommer det over av bilder over alt, mente hun, i blader, aviser, TV og på nettet, og ikke minst i sosiale medier. Det er så lett å ta bilder med mobilen, mange bilder. Hvert år tas det flere bilder enn det ble tatt i hele den analoge filmens levetid, fortalte hun. Hun syntes også bildene blir så like. Alle bruker de samme malene i Photoshop, så egen stil lett drukner i alle mulighetene der. Dessuten er bildene ofte også overbehandlede.

Hun mente vi burde stille oss selv noen spørsmål; Hvorfor har du et kamera? Hva vil du formidle? Vi må prøve å tenke hva vi vil og hva vi vil vise med bildene våre. Vi må ikke bare tenke på det tekniske rundt det å ta bilder, på blender, lukker og om det blir skarpt. Det skaper ingenting, framholdt hun. Men hvordan lage noe som utmerker seg? Det er det vi bør rette oppmerksomheten vår mot.

Inspirasjon var viktig og det hadde hun selv fått mye av, bl.a. på workshops med Morten Krogvold. Hos ham var – Hva vil du formidle? – nærmest som et grunnstoff å regne. Vi kan også tenke over hva en selv har opplevd og hva annet som påvirker og inspirerer oss. Andres bilder kan en trykt ta med her. Selv hentet hun masse inspirasjon fra de store fotografene på 1800-tallet. Hun hadde også skaffet seg mange fotobøker som ga inspirasjon.

Det kunne også være nyttig å se på bildekunst – også de store kjente malerne. Hun sa at i følge Morten Krogvold var det viktig å fylle seg med ting som ikke sløver oss. Musikk kan være berikende og bl.a. gi oss bilder i hodet. Disse kan vi prøve å lage med kamera. Vi kunne også lage tegninger og se om vi fikk fram ting som skygge, lys, form og linjer. Det kunne det være nyttig å vite litt om når bildet i søkeren komponeres.

Å lage en egen signatur, er ikke alltid så lett, men prøv å «klemme» det ut av kamera, som hun uttrykte det. Noen ganger kan for mye utstyr være et faresignal, og av og til stå i veien for et godt bilderesultat. Det er lett å bli opphengt i de mange mulighetene og glemme det viktigste – motivet. Hun oppfordret til å lage seg fotoprosjekter der en hadde et bestemt mål og ikke bare knipset alt en kom over. Det kunne også være en idé og konsentrere seg om å bruke bare ett objektiv, f.eks. et normalobjektiv.

Ofte kunne det være slik, opplevde hun, at det første en ser av motivet kanskje blir det beste bildet. Vær heller ikke redd for å bryte reglene, det gyldne snitt osv. Hun hevdet videre at det kunne være mye inspirasjon i negative ting, og motgang en opplevde i livet. Hennes bilder kunne da bli nokså mollstemte, medgikk hun.

Til sist i foredraget oppsummerte hun noen gode råd og tips vi kunne ha nytte av:
• Sett deg godt inn i fotofaget
• Se på de store mesterne
• Les fotobøker og kunstbøker
• Se utvalgte steder på nettet (men ikke baser deg på «Likes»)
• Velg et prosjekt (og gjerne ett objektiv)
• Sørg for å ha noe å si, noe å fortelle
• Ha en bok å notere i
• Lag bildeserier
• Lag mange fotobøker selv
• Lag utstillinger
• Heng opp egne bilder hjemme og studer de nøye
• Fotografer familien din, gjør portretter
• Delta på workshops
• Øv mye, ut av sofaen, gå ut og fotografer

Synnøve Solberg viste også fantastiske bilder i løpet av foredraget, ledsaget av velvalgt musikk som passet godt til stemningen i bildene. Hun viste først en serie med berømte bilder av de store fotografene opp gjennom tidene. De fleste var i monokrom og var en utrolig flott opplevelse. Det er ikke plass til å ramse opp alle her, men Eugene Smith sitt bilde «Walking to paradise» var heldigvis med, et av undertegnedes favoritter.

Til sist viste hun en serie med egne bilder fra en fotobok kalt «Menneske, stemninger og følelser». Flotte bilder som viste at hun kan sitt håndverk. Hun likte bilder med litt «blur», og bilder som kommuniserte med hverandre. Derfor var mange portretter og selvportretter satt opp i en slik kommunikasjon med hverandre.

Det ble også tid til spørsmål og en liten bildediskusjon sammen med foredragsholder, om bl.a. kunstbilder, om monokrombilder og om titler på bilder. Til slutt rundet leder det hele av med å takke henne for en fin og lærerik kveld. Hun fikk som takk overrakt klubbens Mandal-DVD fra 2007.

Det det ikke ble tid til, og som var oppsatt i programmet, var å se gjennom og få en bildediskusjon på våre egne innleverte bilder til 3. runde i Årets fotograf med tema «Bevegelse». Men det tar vi heller når vi får bildene tilbake fra Juryen i Farsund FK, foreslo leder. En helaften med Synnøve var vel verdt en slik utsettelse. Før alle gikk hjem hver til sitt, minnet leder om neste møte 3. oktober. Der skal Torstein vise bilder fra sin reise i Afrika.

Vi takker til slutt også Nils som kveldens vert, og som sørget for kaffe og gode kaker til alle på denne vellykkede kvelden i Mandal fotoklubb.
Sej

Publisert: 25. Sep 2018 15:49, SEJ
Sist oppdatert: 27. Sep 2018 00:22, SEJ
 
Flott bildekveld i Mandal fotoklubb
Onsdagskvelden 5. september var det godt frammøte i fotoklubben. Mange ville nok være med, og var spent på, å se bildene vårt forholdsvis nye medlem, Trine Kvalnes, skulle vise denne kvelden.

Kvelden begynte med at leder Laila ønsket alle velkommen. Også denne kvelden minnet hun oss om aktuelle saker. NSFFs NM i foto, frist 15. september, og vår egen klubbkonkurranse med frist 18. september. Sistnevnte er det Farsund FK som skal være jury for.

Så ga leder ordet til Trine. Trine fortalte først litt om seg selv. Hun kom fra Modum, og var med i fotoklubben der. I 13-årsalderen fikk hun et fotografiapparat av sin bestemor, og fattet da interesse for fotografi. Hun har gått to år på ei fotolinje og har jobbet litt i butikk med foto. Hun er også utdannet grafisk designer og illustratør, gir ut bøker, og har eget foretak kalt Sela Design. Dessuten har hun en bachelor i teologi. En allsidig bakgrunn for en fotograf, kan en trygt si.

Deretter gikk hun over til bildene hun skulle vise. Hun leste først et forord til en bok hun hadde utgitt. Det var for at vi skulle fornemme stemningen i bildene. De var nemlig satt sammen på bakgrunn av bildene i boka. Mellom bildene kom det tekster som anga tema bildene illustrerte. Tekstene tok for seg de store og viktige ting i livet, nesten i stikkordsform, og sammen med velvalgt musikk, ble bildene en vakker og stemningsfull opplevelse til ettertanke.

Bildene var helt uten mennesker, det var bare sporene, alt det vi etterlater oss, ofte i forfall, som var i fokus. Bildene var tatt over en tiårsperiode, fortalte hun. De var flott eksponert, hadde en litt melankolsk fargetone som passet godt til motivene de viste. Vemodig vakkert er kanskje en passende beskrivelse. Bildene ble også vist uten den vanlige overtoningen, noe som fotografen mente passet best til denne visningen med ledsagende tekster. Vi takker Trine for denne fine bildekvelden.

Men bildekvelden var ikke helt slutt enda. Etter at kaffe og kakepausen var ferdig, takk til Ole Kristian for denne, var det avstemming over Månedens bilde for august. Igjen var det mange varierte motiver å stemme over. Som vanlig viste Laila bildene ett for ett mens tittel ble opplest, deretter ny visning uten tittel, og til sist fikk vi se alle bildene samlet. Det forutsettes også at alle har studert bildene litt hjemme i ro og mak. Alle bildene gis poeng fra 1 til 10.

Da resultatet fra avstemmingen ble kjent, viste det seg at Ramons bilde med tittelen «Hvitetroll» sikret seg førsteplassen, tett fulgt av Brits fuglebilde «En glad fisker». Tredjeplassen fulgte like etter der igjen med Torsteins konsertbilde fra Buen «Homemade sin». Vi gratulerer de tre poengvinnerne. Etterpå var det bildediskusjon der fotografene først fikk fortelle om bildene sine før andre slapp til med ris og ros. Alle bildene ligger her på vår hjemmeside.

Dermed var nok en flott fotokveld over i Mandal fotoklubb. Leder takket for frammøte og kvelden, og minnet om neste møte 19. september med fotografen Synnøve Solberg.
Sej

Publisert: 10. Sep 2018 10:53, SEJ
 
Mandal fotoklubb starter opp høstsesongen
Onsdag 22. august var det på’an igjen. En god del av klubbens medlemmer hadde møtt fram for å få ny inspirasjon og for å dele fotoprat og bilder med likesinnede etter en usedvanlig lang og fin sommer.

Vår leder Laila ønsket alle velkommen og som vanlig ga hun en orientering om aktuelle saker. Den største nyheten var at nå kan vi beskue våre bilder på storskjerm. Ingen tvil om at kvaliteten her overgår hva en projektor kan oppvise. Vår leder fikk rede på at vår husvert, Husfliden, hadde planer om å investere i en 65 tommers TV-skjerm, og hun inngikk da en avtale om at hvis fotoklubben monterte den, var den til fri benyttelse for oss. Monteringen ble utført av våre gode medlemmer, Gjermund og Tor Anders, og dermed var det første høstmøtet sikret en god bildeopplevelse.

Videre minnet hun om innlevering til NM i foto, fristen er 15. september. De som skal levere papirbilder må levere til Styret innen 5. september, da det skal være felles innsending av disse. Hun minnet også om vår egen klubbkonkurranse, frist 18. september, med tema «Bevegelse».

Leder opplyste om Fototreff Sør, i regi av NSFF og Drammen FK, Holmestrand FK og Lier FK, helga 7. til 9. september. Dette burde være midt i blinken for de som har lyst til å lære mer og treffe likesinnede. Se nærmere om dette på NSFFs nettside.

Leder minnet også om avisen Lindesnes fotogalleri, og primus motor for dette, Ole Kristian, ba særlig medlemmer som ikke hadde lagt inn bilder på vår hjemmeside klargjort for dette, om å gjøre det nå. Til sist minnet leder om neste møte, 5. september, der Trine skal vise bilder.

Deretter gikk leder gjennom resten av høstens program. Programmet finner du selvfølgelig på vår nettside. Se dette.

Leder gikk så over til praktisk info om NM i foto. Hun gikk først gjennom reglene. Disse er det viktig å vite litt om så en bl.a ikke risikerer å bli diskvalifisert eller å få bildene i retur. Hun viste også hvordan en logger seg på NSFFs sin nettside, og hvordan bilder legges inn i de ulike kategorier. Avgiften, kr 150, kan det være litt trøblete å få betalt, mente noen, men leder fikk det til rimelig greit.

Så var det pause med deilig kaffe og kaker, takk til Liv Anette for dette.

Siste post på programmet denne første høstkvelden i Mandal fotoklubb var avstemming over Månedens bilde for juni og juli. Det var mange flotte og forskjellig bilder som hadde samlet seg opp i løpet av sommeren. Det viste seg at for juni ble Ramons bilde med Musikknotater valgt som best, etterfulgt av bildene til Torstein på 2. plass og Brit og Elisabeth på 3. plass. For juli ble Brit med bildet av en spisende Blåvingevannymfe best. På de neste plassene fulgte Elisabeth og Arne med sine bilder. Vi gratulerer! Alle bildene finner du her på vår hjemmeside.

Etterpå fulgte en bildediskusjon der Liv Anette innledet. Deretter fikk fotografene ordet. Dette er en nyttig og lærerik øvelse som klubben stadig blir bedre på og som alle kan delta i.

Dermed var det igjen blitt sent på kveld og leder kunne takke for denne gang og ønske alle vel hjem og vel møtt om 14 dager.
Sej

Publisert: 26. Aug 2018 22:06, SEJ
Sist oppdatert: 6. Sep 2018 18:15, LB
 
Siste møte i Mandal fotoklubb før sommeren
Onsdag 6. juni samlet mange av våre mest ivrige medlemmer seg til det siste møtet før klubben tok sommerferie. Leder Laila åpnet som vanlig møtet og ønsket velkommen. Hun takket for fine fototurer i det siste, både i Furulunden og ikke minst til Reime i Spangereid. Hun gratulerte også de fire - Brit, Arne, Torstein og Ole Kristian – som fikk med hvert sitt bilde i Årboka for 2017. Ellers minnet hun om at flere måtte legge inn bilder i «Til Lindesnes» på vår hjemmeside, til bruk i avisen Lindesnes «Galleri» serie. Til sist fortalte hun at klubbens program for høsten nå lå på vår hjemmeside. Første møte er 22. august.

Deretter gikk leder over til å presentere resultatet fra 2. runde i vår fotokonkurranse Årets fotograf med tema «Kontrast». Tolv fotografer med 48 bilder deltok. Moss FK hadde vært jury for oss. Etter å ha sett med spenning gjennom bildene «Antatte» og «Hederlige omtalte», fikk vi til slutt se at på bronseplassen kom Knut-Inge med bildet «Temporitt». Han kom også på sølvplassen med «Something old, something new», men på gullplassen tronet Trine med bildet «Sommerkledd om vinteren». Vi gratulerer vinnerne! Bildene finner du som vanlig her på hjemmesiden.

Så var det Månedens bilde for mai som stod for tur. Til sammen 15 bilder var sendt inn denne gangen, med motiver av både fugler, dyr, planter, landskap, menneskeaktiviteter og gjenstander. Etter avstemmingen ble det Magne som fikk æren av å lose oss gjennom bildekritikken, og han fikk flere til å komme med ris og ros til bildene. Vi retter en takk til Magne for dette. Da resultatlista forelå, viste det seg at 3. plassen gikk til Elisabeth med bildet «Odd», 2. plassen til Magne med bildet «- Og roen senka seg» og 1. plassen gikk til Hilde sitt bilde «Hoggorm i furua». Vi gratulerer alle tre! Alle bildene kan sees på hjemmesiden.

Etter halvgått løp i Årets fotograf, er det naturlig å se hvordan stillingen er på sammenlagtlista. Som kjent er det poengene hver enkelt fotograf har fått samlet fra rundeomgangene, månedens bilde og NM i foto (NSFF sin konkurranse) som teller. Leder har kontroll med dette, og hun kunne avsløre at på 3. plass lå nå Knut-Inge med 15 poeng, på 2. plass Brit med 21 poeng og på 1. plass Trine med 26 poeng. Men det er langt fram, mye kan skje, så det er bare for alle og stå på videre. Lykke til!

Da var det endelig tid for mat, denne gangen ble det pizza. Torstein bestilte, og Magne hentet, og det ble spist og pratet på denne fine sommerkvelden i fotoklubben. Før kvelden var omme, reiste Knut-Inge seg og takket for sin tid i klubben. Han flytter nå til Drammen, og det er vel ikke utenkelig at vi kan treffe på han igjen via Drammen FK? Vi sier også takk til Knut-Inge og ønsker han lykke til videre med fotosysler i Drammen.

Mandal fotoklubbs vårsemester var dermed over, leder takket for nå og ønsket alle en god sommer. Aktiviteten på hjemmesiden behøver likevel ikke å opphøre. Vi har jo månedens bilde for juni og juli, og vi håper mange legger inn bilder og kommentarer i vårt Billedgalleri. Det kan jo bli noen regnværsdager som kan være fine å bruke til slikt. God fotosommer til alle!
Sej

Publisert: 11. Jun 2018 21:22, SEJ
 
Fotoklubben ute på tur igjen
Denne fine maikvelden etter pinse, onsdag den 23., var en passe flokk medlemmer (og et par tidligere medlemmer), igjen ute og luftet sine objektiver og kameraer. Turen gikk i vårt nærmiljø, i byens grønne lunge og apotek, Furulunden.

Møteplassen var Lysthuset, og etter hvert beveget vi oss over til Arboretet, til fuglebadet og fóringsplassen der. Guiden for kvelden, Arne, pekte seg vel neste ut selv. Ingen er mer kjent og har mer erfaring med å fotografere i Furulunden enn han. Han startet med å ønske velkommen, og som turkomitémedlem benyttet han anledningen til å reklamere for klubbens sommeravslutningstur til Katnesbukta lørdag 3. juni. Deltakere skal møtes senest kl. 10.00 ved klubblokalet på Malmø med mat og drikke, varme klær og selvsagt kamerautstyr. Hvis været slår seg vrangt, prøver de igjen dagen etter, søndag, til samme tid.

Arne foreslo at kveldens turdeltakere først skulle bevege seg mot Kallhammeren. Dermed ruslet vi småpratende, i sakte tempo, gjennom en Furulund som viste seg fra sin beste side, med varm kveldssol som sildret lyset sitt gjennom lysegrønne nyutsprungne blader på de mange trærne der. En magisk stemning som nesten fikk oss til å glemme at vi skulle fotografere, og heller fikk oss til bare å nyte tilstedeværelsen der og da.

Vel framme ved vannet og stranden fant de fleste etter hvert noe å ta bilde av, og vi ble litt mere spredt i terrenget. Noen svaner (og mange joggere) dukket opp, noen traff folk de kjente, og noen trakk seg tilbake tidlig for å rekke andre gjøremål. Været var kanskje for godt for fotografering denne kvelden, en ble faktisk fristet til bare å nyte den.

Selv om det kanskje ikke ble en av de store fotograferingsturene (med litt forbehold, referenten gikk tidlig) denne kvelden, ble det likevel en svært hyggelig og sosial tur. Det er alltid trivelig å være sammen med likesinnede på avslappet tur i Mandals flotte nærmiljø. Vi retter stor takk til Arne som kveldens guide, og til Turkomitéen som er flinke til å få i stand slike fototurer.
Sej

Publisert: 24. May 2018 15:12, SEJ
 
Kontrast og fuglenes kveld
Onsdagskvelden 2. mai var Mandal fotoklubb igjen på plass i Husflidens lokaler, selv om det for leder, som kom først til døren, ikke syntes der og da at det ville bli lett å få til. Husflidens folk hadde nemlig byttet lås. Etter noen telefonsamtaler ordnet det seg heldigvis, alle kom inn, og en lettet leder Laila kunne ønske alle vel møtt til en ny fotokveld med bilder fra to fotokonkurranser, Månedens bilde og 2. runde i Årets fotograf.

Før kveldens program kom helt i gang, minnet leder om neste møte. Da er det oppmøte ved Lysthuset kl. 1800 til fotografering i Furulunden og med Arboretet som base. Hun fortalte ellers at høstens program er ferdig og vil bli lagt ut litt nærmere sommeren. Turkomitéen jobber med en sommertur, og den kan du finne allerede litt info om på Tavla.

Aller først denne kvelden fikk Magne ordet. Han ville vise og fortelle om et kjekt gratisprogram, Microsoft Ice, som svært enkelt kunne lage flotte panoramabilder ved å sette sammen flere bilder. Objektiver med brennvidde 50 mm var perfekt til dette, mente han. Vi fikk også se eksempler på de mange mulighetene programmet ga oss. Før programmet ble lastet ned, var det viktig å vite om det var PC med 32 eller 64 bits. Vi takker Magne så mye for denne greie innføringen i Microsoft Ice.

Så var det Årets fotograf som gjaldt. Med tema «Kontrast» i denne 2. runden, var alle spente på bildene som var innlevert, 48 i alt i følge leder. Det er Moss FK som skal være jury for oss. Alle har vel kanskje strevet litt med dette temaet, derfor var det under bildevisningen interessant å høre fotografene kort fortelle hva de hadde tenkt og ment med bildene sine. En tanke streifet undertegnede under seansen, at det samme kunne vi egentlig sagt om nesten alle de andre bildene våre også, da det i alle gode bilder som oftest finnes kontraster. Det blir spennende å se hva juryen finner ut.

Etter en kjærkommen kaffe- og kakepause, mange takk til Elisabeth for den, gikk leder over til presentasjon og avstemming over Månedens bilde for april. Det var 14 bilder som skulle bedømmes med poeng fra 1 til 10. Tema er fritt, men det skulle vise seg at det lønner seg å satse på fugl som motiv. Av alle de deltagende bildene, var det 5 fuglebilder, og alle disse kom på de 5 første plassene. Det ble en skikkelig fuglenes seierskveld. Både dyr, blomst, trær, landskap, speiling og ikke minst gammelt tauverk, måtte se seg ettertrykkelig slått av våre flaksende venner.

En flaggspett med nøtt i nebbet sikret 3. plassen for Hilde, en skarv på vingene avgjorde 2. plassen for Torstein, og helt på toppen bruste en hormonfull svane inn til 1. plassen for Brit. Vi gratulerer vinnerne. Så er det bare å håpe for oss andre, at i mai er fuglene så opptatt med hekking at de ikke en gang har tid til bare å tenke på og plassere seg i toppen da også.

Denne kvelden fikk leder Laila avsluttet møtet i «skjebelig» tid. Hun takket for en hyggelig klubbkveld og ønsket alle vel hjem, og velkommen til utefotografering om 3 uker i Furulunden.
Sej

Publisert: 4. May 2018 11:04, SEJ
 
Lang bildekveld
Det skulle vise seg å bli en lang og god bildekveld i Mandal fotoklubb, denne onsdagen 18. april. Aller først hadde leder Laila, etter at hun hadde ønsket alle velkommen, en del informasjon hun gjerne ville formidle til klubbens medlemmer.

Først gjaldt det et bilde som lokalavisa på sin nettside hadde brukt i et leserinnlegg uten at vårt medlem som eide bildet var kontaktet. Det var heller ikke noen tekst med fotografens navn. Leder fortalte at dette var det nå ordnet opp i. Klubben har en avtale med avisa om bruk av våre medlemmers bilder.

Deretter refererte hun litt fra NSFFs landsmøte som hun deltok på. Der hadde de tatt opp fotojuss; Om åndsverkloven, opphavsrett, og retten til eget bilde. Det er forbudt å gjengi en person uten samtykke. Det vil si, skal du offentliggjøre et bilde der en person er lett gjenkjennelig, må du spørre avbildede om lov først. Særlig varsom skal en være når det gjelder barn. Foreldrene må spørres.

Når det gjelder bilder på vår hjemmeside, er det viktig å huske at det er hvert enkelt medlem som har ansvar for at loven følges, og ikke fotoklubben som sådan. Det er medlemmene som eier bildene, ikke fotoklubben.

Leder fortalte også om en ny personvernlov som trer i kraft i mai. Den sier noe om hvordan organisasjoner/firma/foreninger, alle som har personopplysninger, skal lagre og behandle disse og hvilke rettigheter enkeltpersoner har for å se disse og eventuelt få de slettet. Fotoklubben påvirkes bare i liten grad, vi har få opplysninger om våre medlemmer og deler de ikke med noen. Vi vil legge ut en liten setning om loven på vår hjemmeside.

Ellers minnet leder om å legge inn bilder til vår konkurranse i Årets fotograf 2. runde med tema «Kontrast» før neste møte. Hun fortalte at Årboka til NSFF snart var i utsendelse. Leder hadde dessuten vært med på å stemme over bildene som skulle være med. Boka med vinnerbildene fra NM i foto våren 2018 (gull, sølv, bronse og Hederlig omtale) har mange deltakere allerede mottatt fra NSFF.

Det siste hun tok opp var om medlemmene syntes det var greit at et medlem kunne ha med sin lille hund på møtene. Hun hadde ingen hundepasser. Hunden var ikke allergifremkallende og den ville sitte på fanget i bur!? Det ble OK. Helt til sist ble Ramon spurt om han ville bli med i Konkurranseutvalget. Der var det behov for et nytt mannlig medlem. Og det ville han heldigvis.

Så kunne programmet for kvelden begynne. Først med at leder viste vårens NM-bilder som våre medlemmer hadde fått med på resultatlistene. Det var 9 av våre medlemmer som hadde deltatt, og best plassering fikk Elisabeth med en flott 3. plass i klassen «Natur». Hun fikk også et bilde Antatt i denne klassen. Deretter fulgte Torstein med Hederlig omtale for en flott fem bilders serie i klassen «Kolleksjon». Han fikk også et av disse bildene Antatt i klassen «Natur». Ellers var det flere av våre medlemmer som fikk Antatt i diverse klasser. Alle NM-bildene våre kan du se samlet her på hjemmesiden vår.

Det mest bemerkelsesverdige var vel at Mandal fotoklubb med sine 20 utplukkede bilder til NM-våren 2018 for klubber, kom på en meget sterk 7. plass. Mange store og sterke konkurranseklubber var bak oss på resultatlista. Kjempebra innsats! Vi gratulerer alle vinnerne og alle våre deltagere.

Denne kvelden var det Liv Anette som skulle vise oss bilder. Hun innledet med å si at hun ville ta oss med på tur og vise oss sine gleder, ta oss med inn i sin boble. Og det ble en hyggelig og vakker tur. Vi fikk se mange varierte, flotte bilder rundt omkring fra nærmiljøet. Særlig imponerte Liv Anette med mange utsøkte makrobilder, noe hun har en stor forkjærlighet for. Hun fortalte også litt rundt hvordan hun tok disse bildene. Vi takker Liv Anette så mye for denne fine opplevelsen.

Siste post på programmet denne aprilkvelden, var avstemming over Månedens bilde for mars. Før denne kom i gang, fikk Knut-Inge ordet og ga oss noen tanker om det å stemme over bilder. Medlemmene har ulik bakgrunn og erfaring, og er dermed på ulike nivå i vurderingen av bildene. Bildene er også på ulike nivå, mente han, da noen jobber lenge med bildene og andre kanskje bare slenger med et bilde for å delta. Dette kan vi jo ha litt i bakhodet, forstod vi han rett.

Som vanlig viste leder bildene et par ganger, før alle etterpå i ro og mak kunne gi sine mulige 10 poeng til hvert bilde på stemmeseddelen. Det viste seg at det var Arne som igjen stakk av med 1. plassen. Hans snøballkrigende ekorn vant en soleklar seier, bokstavelig talt. Plassen etter var også preget av dyr i utfoldelse, denne gangen en sporty blåmeis på snowboard i fint driv. Sportsfotografen var Hilde. Til slutt på 3. plassen hadde Elisabeth fanget årets nesten evigvarende lange sørlandsvinter. Vi gratulerer de tre vinnerne. Månedens bilder kan du se her på vår hjemmeside.

Etter avstemmingen hadde vi, kanskje også på grunn av Knut-Inges innledning, en usedvanlig lang og interessant bildediskusjon som vi tror mange, og særlig de deltakende fotografene, hadde stor nytte av. Knut-Inge var også kveldens bildediskusjonsleder. Vi takker han for innsatsen.

Vi takker også kveldens vert, Hilde, som stod for kaffe og deilig kake.

Selv om det nå nærmet seg sengetid da leder Laila takket for en fin kveld og ønsket alle vel hjem, tror vi likevel at de fleste syntes det var verdt det og at det hadde vært en lærerik fotokveld.
Sej

Publisert: 24. Apr 2018 16:26, SEJ
 
Fototur med start fra Buen og målgang på La Strada
Foto: Steinar Jostedt
Mandal fotoklubb er på tur igjen. Denne onsdagskvelden 4. april ble det utefotografering med håp og stor spenning om å finne gode motiver i vårt nærområde.

Det var en passe stor og ivrig gjeng, tross litt småkaldt og grått vær, som møtte opp kl. 18.00 ved Buen Kulturhus. Etter litt prat og rådslagning om strategien, ble vi enige om fritt motiv, og om å samles til slutt kl. 20.00 på La Strada.

Vi spredte oss straks i terrenget, og det gjaldt selvfølgelig å komme først til et nøye planlagt motiv. For ikke å avsløre dette, hadde de fleste en litt avslappet og diltende gange i starten mens de småpratet med en konkurrerende kollega.

Etter hvert hadde området rundt Buen slukt alle, det var ikke lenger lett å se at stedet der i virkeligheten var invadert av hardt arbeidende fotografer. Våre pålitelige kilder kan likevel berette om stor aktivitet, der det både ble krabbet, klatret og sågar hengt ut over åpent vann for å komme i rett posisjon for å få det rette perspektivet. Til og med stengte gjerder og forbudte hager (to fotografer ble bortvist) ble forsert for den gode sak. Steinars foredrag om at du må ta bena fatt for å endre perspektivet, hadde tydeligvis slått inn.

Da klokken nærmet seg avtalt sluttid, klarte alle, selv om mange nå var både kalde og utslitte, å finne fram til samlingsplassen, restauranten La Strada. At de også var sultne, var selvfølgelig til god hjelp. For på La Strada ble vi tatt godt i mot. De rigget til et langbord for oss, og humør og stemning var på topp da det kom mat og drikke på bordet. Det ble pizza og mye annet godt som smakte fortreffelig.

Etter et langt og hyggelig måltid med mye fotoprat, begynte mange å betale regningen og å begi seg på hjemveien. Det er alltid nyttig og trivelig med slike fotoutflukter, og de fleste medlemmene etterspør disse. Dessuten er det fint å kunne utforske nærområdene på denne måten.

Leder Laila takket til slutt for den hyggelige kvelden, og oppfordret alle om å legge inn bilder fra seansen i vårt eminente Billedgalleri. Glem heller ikke kommentaren.
Sej

Publisert: 6. Apr 2018 02:07, SEJ
Sist oppdatert: 7. Sep 2018 22:34, JTNG
 
Møte med en allsidig naturfotograf
Leder Laila kunne onsdagskvelden 21. mars ønske velkommen til en spennende kveld med naturfotograf Dag Wennesland. Det var også godt frammøte av våre medlemmer, som vi vet er svært interessert i naturfoto.

Dag presenterte seg sjøl og fortalte han var lærer, i matte og naturfag. Han likte å gå turer i skog og hei, og hadde alltid et kamera med seg. Han likte også å reise, og tok som andre vanlige reisebilder.

Han tok oss først med til Tokyo i Japan, og viste oss glimt fra denne travle og imponerende metropolen. Dag og noen andre fotovenner tok tog der, og det var ingenting å utsette på punktligheten. Togene suste inn og ut fra stasjonene med nærmest sekunders presisjon. Men å finne rett tog kunne saktens by på problemer for norske turister.

I Japan besøkte han et naturreservat hvor de berømte snøapene levde. Det var visst bare ca. 200 stykker igjen av disse, og det var interessant og se de i sitt naturlige miljø. Vi fikk også se bilder fra et tranesenter hvor det levde 2-3 tusen hvite traner. Det var spesielt å se disse bildene med hvite traner mot hvit snø.

Dag hadde også fotografert hjort, rev og verdens største fiskeugle. Vi fikk videre se flotte havørner og etter sigende verdens største fiskeørner. Disse levde langt nord i Japan, opp ved de omstridte øyene Kurilene. Her kunne også drivis fra Arktis forekomme. Noen praktfulle sangsvaner som levde i et vulkansk område med mye damp og skodde ble til nydelige bilder gjennom Dags fotolinser.

Dag tok oss også med til Karelen, Finland, der vi fikk se bjørn, ulv og ørner i trolske omgivelser. Norge var heller ikke glemt. Hubro, i Boknafjorden i Rogaland, og fra Nord-Norge, Hornøya ved Vardø, fikk vi se Toppskarv i snøvær. Lomvier og Lundefugler var også representert, og fra Pasvik fikk vi se bilder av et artig revepar.

Det var virkelig et mangfold av dyr og landskaper vi fikk oppleve gjennom Dags bilder denne kvelden. Han besvarte mange spørsmål fra våre medlemmer og fikk til slutt en velfortjent takk og blomster fra leder Laila. (Dag hadde med sin egen gode projektor, som vi ville sammenligne med vår egen. Vår har jo av enkelte fått litt negativ kritikk. Men ingen kunne vel egentlig se noen forskjell?)

Etter dette passet det godt med kaffepause, med gode kaker og boller, framskaffet av Øyvind og Brit.

Deretter satte leder i gang med å offentliggjøre resultatet fra vår 1. runde i Årets fotografkonkurranse med tema «Kreativt». Drammen FK hadde vært jury for oss. Etter først å ha sett antatte og hederlig omtalte bilder, kom vi til de tre første plassene. Det viste seg at Steinar fikk bronseplassen med bildet «Skiflyging», Trine sølvplassen med bildet «Fortapt i eget sinn» og Brit den gjeve gullplassen med bildet «Soldogg – lek med lys». Etterpå kunne alle fotografene kommentere sine bilder. Vi gratulerer vinnerne! Hele resultatlista med alle bildene finner du her på vår hjemmeside.

Til slutt kom leder med litt informasjon; NSFFs landsmøte, som hun deltok på, der innså NSFF at nettsiden kunne bli bedre. De jobbet nå med brukervennligheten. For lettere å kunne følge med, ville de sende ut et nyhetsbrev månedlig. Hun oppfordret alle til å gå inn og se på siden også. Pass også på at du har krysset av på din profil for å motta nyhetsbrev.

Leder fortalte at Årbøkene nå ligger på NSFFs nettside. De har også en bildekritikkservice, der en kan gå inn og laste opp et bilde og få det bedømt.

Før leder takket for kvelden og ønsket alle vel hjem, minnet hun om neste møte. Da blir det utefotografering og pizza i vårt nærområde. Møt ved Buen Kulturhus kl. 1800.
Sej

Publisert: 27. Mar 2018 10:49, SEJ
 
Tilbake til Husfliden - med komposisjon, perspektiv og linjer
Onsdag 7. mars kunne leder Laila ønske Mandal fotoklubbs medlemmer velkommen til møte, igjen i Husflidens lokaler, etter en liten visitt for fjorten dager siden borte hos Mandal VGS. Leder fortalte at nå blir vi her hos Husfliden. Både styret og medlemmene ønsket det.

Før kveldens program kom i gang, minnet leder som vanlig om en del saker: Innlevering av papirbildene til NM var denne kvelden. De sendes samlet fra klubben. Hun håpet samtidig at fokuset på konkurranser ikke presser eller skremmer noen. Det er selvfølgelig like greit å være glad i å se på bilder og fotografere uten nødvendigvis å sende de til konkurranser. Vi setter pris på alle medlemmene våre.

Torstein ville ha ordet og fortalte at han var kontaktet av en bank som ville ha et samarbeid med fotoklubben. Kanskje med et program, en sammenkomst, en utstilling e.l. Kanskje bli sponsor? Medlemmene var interesserte og styret vil forhøre seg nærmere om dette.

Leder minnet også om bildene til Bildegalleriet i Lindesnes avis. Medlemmene våre bør legge inn flere på vår hjemmeside, under «Til Lindesnes», slik at flere er klare til trykk i avisa. Og når kommer egentlig de første på trykk i avisa? Også infobilder til Nye Lindesnes kommune og vår bildekommentarstafett i vårt eget billedgalleri ble etterlyst. Leder lurte også på hva medlemmene ville at hun skulle ta opp på det nær forestående landsmøte i NSFF. Til slutt konstaterte hun at på Tavla vil rekkefølgen på alle de deltakende bildene i månedens bilde bli lagt ut, ikke bare de ti første.

Så kunne kveldens program endelig starte. Det var Steinar som skulle ha et innlegg om begrepene komposisjon, perspektiv og linjer – ganske viktig uansett hvilke motiver vi strever med i bildene våre. Han begynte med noen synspunkter på hva som kan bidra til et «godt» bilde. Vi kan lære oss mange fastlagte regler for dette, men han framholdt at disse kanskje bare bør betraktes som en samling gode idéer vi kan ha nytte av på veien mot bedre bilder. Vit om reglene, men vær ikke redd for å bryte de. Husk også at komposisjon er et subjektivt håndverk.

Skal vi ha høyde eller breddeformat? Bildeformatet bør understøtte det bildet skal uttrykke. Framhev motivet og la det fylle bildeflaten, skap dybde. Forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn er særlig viktig for dybdevirkning i landskapsbilder. Lys, skygge og farger bidrar også. Linjer i motivet som løper mot et forsvinningspunkt vil gi bildet et sterkt sentralperspektiv og dermed god romvirkning og dybde. Perspektivet hjelper oss til å bevare romvirkningen fra den tredimensjonale virkelige verden til det todimensjonale flate fotografiet.

Perspektivet blir ofte definert som forholdet mellom de forskjellige elementene i et motiv. Steinar viste en gammel bildemontasje, der det nå fjernede soluret foran Risøbankhovedhuset spilte hovedrollen. Når fotograferingsavstanden til soluret endret seg, endret også størrelsesforholdet mellom solur og hovedhus seg, og dermed endret også perspektivet i bildet seg. Særlig tydelig ble dette hvis en samtidig også byttet objektiver med ulike brennvidder. Hvis en derimot beholdt samme fotograferingsavstand og bare foretok objektivbytte med ulike brennvidder, endret ikke perspektivet i bildene seg. Størrelsesforholdet mellom soluret og hovedhuset forble helt likt. Det ble bare forskjellige utsnitt av samme bilde vi fikk.

Konklusjonen til Steinar var dermed klar; Vil du endre perspektivet i bildet du holder på å komponere, hjelper det lite å dreie på zoomringen eller å skifte objektiv med annen brennvidde. Du må nok ta bena fatt og bevege deg litt, det er det eneste som hjelper her. Dermed er det egentlig tull og snakke om vidvinkel- og teleperspektiv. Myten er herved avlivet.

Til slutt viste Steinar en bildeserie med eksempler på noe av det som han hadde fortalt om og framhevet.

Etter en god kaffepause med deilig kake til, kunne leder sett i gang kveldens siste programpost, nemlig avstemming for Månedens bilde for februar. Igjen var det bra deltakelse. Resultatet viste at denne gangen var det ikke tvil. Klubbens mestvinnende gjennom tidene, Arne, tronet igjen på toppen med sitt praktfulle bilde av en storfugl med vårfornemmelser. Vi gratulerer så mye. På andreplassen kom Trine med sitt artige bilde «A man and his dog», og tredjeplassen besatte Torstein med det kraftfulle bilde «Kongeørnkamp». Gratulasjoner også til disse to. Bildene finner dere her på hjemmesiden og fullstendig resultatliste finner medlemmer under Tavla.

Etter avstemming, og før resultatet var kjent, ble det en svært interessant og nyttig bildediskusjon som mange deltok i. Kanskje takket være Arne som leder utnevnte på stedet til kveldens bildediskusjonsleder. Vi takker Arne for denne gode jobben. Dermed var det en fornøyd leder, selv om det nå var blitt ganske sent, som kunne takke for denne kvelden og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 13. Mar 2018 00:00, SEJ
Sist oppdatert: 14. Mar 2018 07:55, LB
 
Nytt møtelokale(?), kreative konkurransebilder og bilder fra luftballong
Onsdagskvelden 21. mars kunne leder Laila ønske de frammøtte velkommen på et helt nytt sted; Nemlig i et klasserom på Mandal VGS. Dette er en test i vårt forsøk på kanskje å finne et nytt og rimeligere og like bra møtelokale for fotoklubben. Styret vil på bakgrunn av erfaringer og tilbakemeldinger ta en beslutning om et eventuelt lokalbytte.

Før kveldens program begynte, minnet leder om følgende saker: Kontingenten bør nå betales. Hvis ikke, kan du risikere bl.a. ikke å få årboka for 2017 fra NSFF. Husk bildestafetten i vårt Billedgalleri. Legg inn bilder der så ukens kommentator Trine får masse å gjøre. Leder ønsket også innspill på hva vi ønsker av informasjon fra NSFF på deres nettside. Dette tar hun med seg til NSFFs nært forestående landsmøte. Eventuelle papirbilder til vårens NM må leveres senest på neste klubbmøte 7. mars.

Leder opplyste også at vi er invitert til Fotomax KK 1. mars til et sterkt møte med en fotograf som har laget bok og bildeserie om sin egen multifunksjonshemmede datter. Videre fortalte leder at bildene våre lagt ut Facebook nå var krympet for å hindre misbruk. Hun lurte også på om noen av medlemmene hadde motforestillinger om å rangere samtlige månedens bilder, eller om ned til tiendeplass var nok. Til slutt informerte hun om at håpet var å få resultatet av konkurransebildene våre «Kreativt» tilbake før fristen for vårens NM, slik at vi fikk en tilbakemelding før vi eventuelt også sendte de til NM.

Så var det kveldens program, som startet med å vise nettopp de innleverte bildene til vår første konkurranse i Årets fotograf med tema «Kreativt». Femten fotografer med 57 bilder deltar, det må sies å være bra. Dessuten var det stor spredning på motiver og bildeuttrykk, så juryen vil få en tøff jobb.

Og mer bilder skulle det bli denne kvelden. Hilde gikk i gang med å vise bilder fra en reise til Tyrkia, til byen Kappadokia. Dette var en meget spesiell oldtidsby, en levende huleby, som likevel rommet det en vanligvis finner i byer. Den så mest ut som en skulpturpark laget av naturen selv. Hilde ga oss et godt inntrykk av byen da hun hadde seilt over landskapet i luftballong og fotografert flittig. Stedet var selvfølgelig med på Unescos verdensarvliste. Vi takker Hilde så mye for disse interessante bildene.

Endelig var det kaffepause med deilig sjokoladekake. Kjøkkentjenesten denne kvelden kunne vi takke Elisabeth for.

Bildevisningen var langt fra slutt etter kaffepausen. Som et ekstraprogram fikk vi et fyldig innblikk i Øyvinds bildeverden. Her var et imponerende utvalg bilder fra nærmiljøet, familie, venner, reiser og også fra gamle fotoklubbmøter. Vi takker Øyvind for denne fine avslutningen på fotokvelden.

Helt til slutt takket leder for møtet, og på hjemvei var det vel kanskje noen som grublet på om dette lokalet burde bli fotoklubbens framtidige møteplass?
Sej

Publisert: 22. Feb 2018 22:21, SEJ
 
Spennende bildemøte med Ramon
Igjen var det et godt frammøte, denne gang på onsdagen 7. februar, i Husflidens lokaler på Malmø. Leder Laila ønsket velkommen, og var, i tillegg til det gode frammøte, også godt fornøyd med at deltakelsen på Månedens bilde nå var økt. Kanskje det betyr at det også vil bli god deltakelse på 1. runde i Årets fotograf med tema «Kreativt»? Vi krysser fingrene for det.

Leder gikk dermed i gang med å vise alle bildene innlevert i januar som forsamlingen etter hvert skulle stemme over for å kåre Månedens bilde. De fleste hadde vel allerede gjort seg opp en mening når de tittet på bildene hjemme, men nå gjaldt det jo å få poengene, fra 1 til 10, ned på stemmeseddelen.

Det ble to nokså nye medlemmer som havnet på toppen av lista. Trine tok førsteplassen med sitt dekorative speilbilde med høstblader, andreplassen gikk til Magne med sitt storslagne landskapsbilde og tredjeplassen besatte Hanne med den flotte fuglen som var på bærtur. Vi gratulerer! Bildene og hele resultatlista finner dere her på hjemmesiden.

Etter visningen ble det en interessant og lærerik bildediskusjon. Fotografene til Månedens bilde fikk mye skryt og også forslag til ytterlige forbedringer av bildene. Bildekritikk og tilbakemelding er vel noe de fleste setter pris på. Dette tar en med seg når nye bilder skal tas og en blir dermed nokså sikkert en bedre fotograf etter hvert. Konvertering til svart/hvitt bilder ble også et tema i denne seksjonen.

Kaffepausen med deilig krydderkake var det Ole Kristian som stod for. Som vanlig gikk fotopraten livlig rundt bordene.

Siste post på programmet denne kvelden var bildevisning ved vårt nye medlem Ramon Fernandez Peres. Det ble et spennende bildemøte. Ramon kommer opprinnelig fra nord i Spania, men har bodd lenge i Norge. Og bildene han viste var da også fra Nord Spania og Norge.

Og hvilke bilder han viste! Utsøkte landskapsbilder med delikate, varme farger, fint lys, og fin kontrast. Også flotte bilder av landsbyer, arkitektur og mennesker. Bildene hadde også fine utsnitt.

Han presenterte dessuten bildene sine veldig fint. De hadde en smal hvit kant rundt seg mot en grå bakgrunn og ble ledsaget av velvalgt musikk. Dette var et lysbildeprogram som var laget i Lightroom.

Bildene tok han i råformat og han bearbeidet de så i nevnte Lightroom. Det var tydelig at han kunne sine ting der. I det hele tatt imponerte han alle med sin flotte bildevisning. Han fikk etterpå mange spørsmål om bildene og svarte velvillig på dette.

Leder takket til slutt Ramon for bildevisningen og håpet han kunne vise oss flere bilder ved en senere anledning også. Fotoklubben er glad for å ha fått Ramon som medlem. Helt til slutt rundet leder av ved å takke for frammøte og ønske alle vel hjem.
Sej

Publisert: 13. Feb 2018 10:10, SEJ
 
Fra galleriet:
Bildet vises i lav oppløsning da du ikke er logget inn